Tajna španjolske dominacije? Hoeness tvrdi: Mi vas plaćamo, a vi plaćate Messija!

Petak, 06. travnja 2012. 07:58 Napisao/la  I. Vranić

U posljednjih desetak godina  Barcelona je postavila visoke standarde igre kojima  teže svi španjolski klubovi i reprezentacija

Atletico, Athletic i Valencia u polufinalu UEFA lige, Real Madrid i Barcelona u polufinalu Lige prvaka. Nikada se nije dogodilo da pet španjolskih klubova igraju u polufinalima elitnih klupskih natjecanja.  Daleke 1961./1962.  Real Madrid (Kupa prvaka), Atletico (Kup pobjednika kupova), Barcelona i Valencia (Kup sajamskih gradova) igrali su u polufinalima prestižnih natjecanja.  

Budući da je Španjolska aktualni europski i svjetski prvak u nogometu, dominacija španjolskog nogometa  toliko je očita da se upućeni pitaju u čemu je tajna. Novac? Teško da je novac presudan iako je predsjednik Bayerna Uli Hoeness djelomično u pravu kada s visoka tvrdi:

- Mi vas plaćamo, a vi plaćate Messija!

Kako god bilo, španjolski nogomet ne osjeća recesiju koja potresa državu, umnogome i zbog poreznih olakšica o kojima Hoeness zajedljivo govori. Nema sumnje da španjolska država stimulira ulaganje u nogomet, ali novac je samo pretpostavka uspjeha.

 Prave razloge dominacije španjolskoga nogometa treba tražiti u mentalitetu i prepoznatljivoj školi nogometa koju  "ex katedra" predvodi Barcelona. Oko 20 milijuna eura, koliko godišnje troši Barcelonina škola, ulaže se u specifično nogometno gradivo koje dječaci usvajaju u ranoj dobi. U posljednjih desetak godina  Barcelona je postavila visoke standarde igre kojima  teže svi španjolski klubovi i reprezentacija.

Najbolji nogomet na svijetu igra se u Primeri u kojoj standardno ne igra ni jedan hrvatski nogometaš. Slučajno?

Tablice omogućuje Sofascore