PREMOĆ FURIJE I PRIMERE

Zlatna lopta je španjolska ekskluziva

Petak, 30. studenog 2012. 16:15 Napisao/la  I. Milatić

Španjolska je daleko najbolja na FIFA-inoj ljestvici, a Barcelona i Real na vrhu liste klubova

Cristiano Ronaldo, Andre Iniesta, Leo Messi trojca su finalista ovogodišnjeg izbora za Zlatnu loptu. Španjolski mediji natječu se tko će staviti bombastičniji naslov i tko će više istaknuti neku od nespornih kvaliteta Barcelonina dvojca i Realova "stroja za golove". No to nije sve. Španjolska ima i sva tri finalista u konkurenciji trenera, jer tu su izbornik "furije" Vicente Del Bosque, dvostruki europski i aktualni svjetski prvak, Pep Guardiola, koji je Barcelonu "naučio na tika taka nogomet i s njom osvojio sve" i "Special One" Jose Mourinho koji je kao učitelj madridskog Reala ipak ostao "nedorečen" i uoči izbora 7. siječnja 2013. godine možda ima i najmanje šanse da mu pirpadne tradicionalni trofej France Footbala i FIFA-e. Prije pune 52 godine Španjolac je odnio ovaj trofej u konkurenciji igrača, bio je to legendarni Luis Suarez sada već jako davne 1960, Koliko zapravo može Andres Iniesta teško je reći u ovom trenutku i na odgovore zaista treba pričekati nešto više od mjesec dana.

Cristiano Ronaldo poznat je kao onaj kojemu skromnost nije vrlina, a posebno ne bira riječi kada ga pitate o Lionelu Messiju, no ovoga puta Portugalac je odlučio "piliti naopako".

No ne staje ovdje potpuna dominacija španjolskog nogometa kako na reprezentativnoj tako i na klupskoj razini. Španjolska je već odavno najbolja na FIFA-inoj ljestvici, u studenom ima 1564 boda dok drugoplasirana Njemačka ima 1421 bod, što dovoljno pokazuje koliko je "crvena furija" dominantna posljednjih godina. Hrvatska je skočila za jedno mjesto i sada je deseta reprezentacija svijeta sa 1078 bodova.

Što se poretka najboljih svjetskih klubova tiče 24. studenog 2012. na vrhu su bili španjolski divovi Barcelona i Real. Ponos Katalonije sakupio je 2022,85 bodova, dok je najveći rival Real na 1972,51 bod. Među deset najboljih klubova još je jedan španjolski. Devetu poziciju zauzima madridski Atletico sa 1817.96 bodova. Prvi od hrvatskih klubova, vječiti prvak zagrebački Dinamo  na spomenutoj ljestvici zauzima 162. mjesto sa 1539.13 bodova. Splitski Hajduk drugi hrvatski klubo sa 1469.62 boda, treći je Split sa 1447, a potom slijede Slaven Belupo, Osijek i Rijeka koja je sakupila 1372.72 boda.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.