U Salzburgu igraju dvije najpoznatije europske tvornice za proizvodnju igrača

Srijeda, 05. listopada 2022. 09:15 Napisao/la  SC

Dvije. tri godine nakon što Mateschitz postao vlasnik Salzburga, Mamić ostvario prva dva najzvučnija transfera (Eduardo, Modrić) u svom mandatu

U Salzburgu igraju dvije najpoznatije europske tvornice za proizvodnju igrača

Dinamo večears (18.45) u Salzuburgu igra utakmicu 3. kola u Skupini E Lige prvaka, utakmica ima poseban natjecateljski naboj jer prema najavama međusobno igraju momčadi koje bi u konkurenciji Chelseaja i Milana trebale voditi borbu za treću poziciju koja vodi u završnicu Europske lige.

Dinamo je u nešto komotnijoj poziciji nakon pobjede protv Chelseaja, RB Salzburg pokazao je zavidnu moć odigravši neodlučeno na Stamford Bridgeu (Chelsea 1:1) i Salzburgu (Milan 1:1) protiv dva europska velikana.

Trener Ante Čačić ne može računati na Stefana Ristrovskog i Josipa Mišića, dvojicu igrača iz šampionske generacije Rijeke.

Ako se Čačić odluči igratis četvoricom u zadnjoj liniji, početni sasatav mogao bi izgledati ovako: Livaković - Moharrami, J. Šutalo, Perić, Bočkaj, Ljubičić, Ademi Ivanušec, Špikić, Oršić, Petković.

- Kad su izvučene skupine, rečeno je da će se između Dinama i Salzburga voditi bitka za treće mjesto. Domaćin je pod većim pritiskom jer imamo bod više. Igramo protiv kvalitetne momčadi koja je prošle sezone prezimila u Europi, a ove je igrala neodlučeno s Milanom i Chelseajom. Nadam se da ćemo mi ipak nakon ove dvije utakmice biti zadovoljniji. Salzburg ima svoju specifičnu sportsku politiku. Imaju mlade igrače koje kasnije prodaju na tržištu, Salzburg je tvornica stvaranja igrača. Uz sve to imaju rezultate. Čestitam im na projektu. Mi smo drukčija priča. Mi ćemo tražiti svoju priliku, kao i na sljedećim utakmicama. Nadam se da ćemo naći način kako se postaviti protiv domaćina, kazao je Čačić.

Vlasnik Red Bulla, Dietrich Mateschitz, postao je vlasnik Salzburga 2005. godine, ubrzo je za trenera doveo karizmatičnog Giovannija Trapattonija kojemu je pomoćnik postao Lothar Matthäus, pod jakim utjecajem Bayerna počeo je slagati momčad za velika djela.

Takva ulaganja nisu se isplatila, Mateschitz je brzo shvatio da Salzburg nikada neće postati Bayern, pa je promijenio sportsku politiku.

Klub je relativno brzo uspostavio jednu od najboljih skautskih službi u Europi, počeo je dovoditi mlade i darovite igrače kojima je dizao kvalitetu i vrijednost na europskom tržištu, od 2012. godine takvu je sportsku politiku usavršio Ralf Rangnick, iste godine došao ja Sadio Mane...

Rezime, od 2013. to 2019. godine Salzburg je zaradio oko 300 mil. eura od prodaje poznatih igrača (Munas Dabbur, Xaver Schlager, Stefan Lainer, Hannes Wolf, Diadie Samassekou, Takumi Minamino, Erling Haaland....).

Zanimljivo je sljedeće.

Zdravko Mamić istu sportsku politiku uspostavio je u Dinamu bezmalo deset godina ranije, Dinamo je prije RB Salzburga postao poznat po transferima darovitih igrača velikog potencijala.

Dvije. tri godine nakon što Mateschitz postao vlasnik Salzburga, Dinamo je već postao europski priznata tvornica za proizvodnju igrača, Mamić je  2007. (Eduardo/Arsenal - 13,5 mil.) i 2008. (Luka Modrić/Tottenham - 21 mil.) godine ostvario prva dva najzvučnija transfera.otkada je 2000. godine preuzeo Dinamo.

Oba su kluba u Europi danas poznatiji po tome što su proizveli Luku Modrića i Erlinga Haalanda nego po rezultatima u europskim natjecanjima.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.