NOGOMETNA LIGA PRVAKA

Malaga izbacila Porto, Pirova pobjeda Arsenala

Srijeda, 13. ožujka 2013. 23:11 Napisao/la  SC

Uzvratne utakmice 1/8 finala: Bayern - Arsenal 0:2, Malaga - Porto 2:0.

Uzvratne utakmice osmine finala nogometne Lige prvaka

BAYERN - ARSENAL 0:2

Stadion "Allianz Arena" Gledatelja: 68.000

Sudac: Kralovec (Češka)

Strijelci: 0:1 Giroud (3'), 0:2 Koscielny (85')

Žuti kartoni: Lahm, Martinez, Gomez (Bayern), Gibbs, Rosicky, Mertesacker, Cazorla, Koscielny (Arsenal)

BAYERN: Neuer - Lahm, van Buyten, Dante, Alaba - Martinez, Luiz Gustavo - Müller, Kroos (80' Timoščuk), Robben - Mandžukić (73' Gomez)     

ARSENAL: Fabianski - Jenkinson, Mertesacker, Koscielny, Gibbs - Arteta, Ramsey (71' Gervinho) - Rosicky - Walcott (72' Oxlade-Chamberlain) - Giroud, Cazorla.

Nogometaši Arsenala došli su na korak od velikog preokreta u uzvratnoj utakmici osmine finala Lige prvaka protiv Bayerna. Nakon što su na svom stadionu u prvoj utakmici izgubili s visokih 3:1, u uzvratu su krenuli po iskupljenje. Već u trećoj minuti poveli su golom Girouda, a na korak do četvrtfinala doveo ih je Koscielny u 86. minuti utakmice. Do trećeg pogotka ipak nisu uspjeli doći i među osam najboljih klubova Europe plasirao se Bayern.

Bayern, koji je između Arsenalovih pogodaka bio mnogo bolja momčad na terenu, u završnih se pet minuta ipak uspio obraniti, ispuniti svoj cilj i s ukupnih 3:3 proći u četvrtfinale zahvaljujući većem broju pogodaka postignutih na gostujućem terenu.

Uoči uzvratne utakmice igrači Arsenala su se hrabrili da je preokret moguć postignu li rani pogodak. Želje su im se ostvarile i već u trećoj minuti stigli su do vodstva. U brzoj akciji Rosicky je na desnoj strani proigrao Walcotta, koji je ostao sasvim sam nakon što se Alaba okliznuo i pao. Poslao je oštru loptu pred vrata Bayerna, a tamo se na pravom mjestu našao Giroud te šokirao domaću momčad i navijače. Ipak, to je bilo sve od Arsenala u prvih 45 minuta.

Londončani do odlaska na odmor više nisu uspjeli uputiti nijedan udarac na vrata Neuera. Nakon pogotka gostiju Bayern je pokušao zagospodariti travnjakom, ali do 25. minute u tome nije uspijevao. Heynckesova momčad igrala je presporo, Robben je prečesto solirao, a u veznom redu je nedostajalo kreativnosti. Pravu priliku imao je tek Luiz Gustavo u desetoj minuti, kada je nakon kornera pucao preko gola. Najzanimljiviji dio prvog poluvremena bio je od 25. do 30. minute. Bayern je u tom periodu potisnuo Arsenal na njegovu polovicu, udarce su oprobavali Javi Martinez, Kroos i Robben, a vanjski dio mreže pogodio je Müller. Pritisak Bavaraca nakon toga je splasnuo, a utakmica se u posljednjih 15 minuta prvog dijela pretvorila u pravu "uspavanku".

Drugo poluvrijeme dobrim su udarcima iz daljina otvorili Robben i Kroos, ali Bayernu su i dalje nedostajale one prave prilike. Napadi su mu se uglavnom svodili na udarce iz daljine ili pak na centaršuteve s bočnih pozicija, koje su gostujući stoperi lakoćom zaustavljali. Englezi su za to vrijeme vrijeme uglavnom provodili na svojoj polovici. Pokušavali su do kakvih prilika doći brzim i okomitim napadima nakon oduzimanja lopte, ali u tome nisu bili uspješni - osim u trećoj minuti.

Na nova uzbuđenja moralo se čekati do 63. minute kada je dosta dobro s dvadesetak metara gađao Gustavo, ali je lopte otišla malo pored lijeve vratnice. Već u idućem napadu još je jednom pokušao i Kroos, naravno udarcem izvan kaznenog prostora, ali ni on nije bio precizan. Prvu stopostotnu priliku za Bavarce imao je Robben u 68. minuti, ali pogodak je spriječio Fabianski. Müller je sjajno petom proigrao Nizozemca, on se sjurio u kazneni prostor Arsenala i pucao iz blizine, ali nedovoljno dobro da bi svladao poljskog vratara. Kako se utakmica bližila svome kraju, Arsenal se sve više otvarao. Nastojao je doći do drugog pogotka, ali je u isto vrijeme ostavljao i puno više prostora domaćinima. U 74. minuti neprecizan je nakon solo-akcije bio Robben, a dobru priliku za goste imao je Gervinho pet minuta kasnije. U 82. minuti Fabianski se istaknuo još jednom odličnom obranom prilikom udarca Müllera, a onda je u 86. minuti Arsenal izborio infarktnu završnicu. Nakon kornera Cazorle glavom je Neuera svladao Koscielny i postavio 2:0.

U završnih pet minuta Londončani su navalili na Bayernovu polovicu, no do pogotka koji bi ih gurnuo u četvrtfinale nisu stigli. Bayern se obranio i s ukupnih 3:3 prošao dalje zahvaljujući većem broju gostujućih pogodaka.

Mario Mandžukić nije imao svoju večer. U igri je proveo 73 minute, no nije se posebno istaknuo. Silno se trudio, ali lopte njegovih suigrača jednostavno ga nisu pronalazile. Budući da su Bayernovi veznjaci uglavnom pucali s većih udaljenosti, hrvatski napadač nije imao nijednu priliku te je ostao bez udarca na vrata Arsenala. Ipak, na kraju se njegov sretni pogodak iz prve utakmice pokazao odlučujućim za prolazak Bayerna.

MALAGA - PORTO 2:0

Stadion "La Rosaleda". Gledatelja: 28.000

Sudac: Nicola Rizzoli.

Strijelci: 1:0 Isco (43'), 2:0 Santa Cruz (77')

Žuti kartoni: Jesus Gamez, Demichelis, Toulalan (Malaga), Otamendi, Alex Sandro, Defour, Mangala (Porto)

Crveni karton: Defour (Porto 49', drugi žuti karton)

MALAGA: Willy - Jesus Gamez, Demichelis, Weligton, Antunes -Toulalan, Iturra (88' Camacho) - Joaquin, Julio Baptista (73' Santa Cruz), Isco - Saviola (78' Piazon)              

PORTO: Helton - Danilo, Mangala, Otamendi, Alex Sandro (69' Atsu) - Fernando, Lucho Gonzalez, Joao Moutinho (46' James Rodriguez) - Varela (58' Maicon), Jackson, Defour                        

Malaga je na svojoj La Rosaledi potvrdila status iznenađenja Lige prvaka i eliminirala Porto koji je na La Rosaledu stigao sa prednošću 1:0. Andalužani su pobijedili sa 2:0, a čovjek odluke bio je iskusni Roque Santa Cruz koji je u igru ušao samo četiri minute prije postizanja pobjedničkog pogotka.

Utakmica je počela vrlo agresivno i čvrsto s obje strane pa su se redale grubosti, teški startovi, prekršaji pa i žuti kartoni, kojih je bilo pet samo u prvom poluvremenu. Jalovu inicijativu u početku je imala Malaga, za koju je najaktivniji bio Brazilac Julio Baptista, međutim, nije bilo velikih prilika na La Rosaledi na kojoj se igrala vrlo borbena i taktička utakmica.

Nadmoć domaćina morala se negdje iskazati nakon brojnih prijetnji Baptiste, Saviole i Joaquina, dok je kod Portugalaca najopasniji bio Portov vezni red predvođen odličnim Luchom Gonzalezom i Joaom Moutinhom, koji su bili najbolji pojedinci gostiju.

Međutim, obrana Porta nije izdržala protiv napada Malage do kraja prvog poluvremena te je pokleknula u 43. minuti pogotkom Isca, koji je odlično na tridesetak metara od vrata Heltona primio dodavanje Manuela Iturre, te s vrha šesnaesterca fantastičnim udarcem pogodio rašlje gostujućih vrata. Bilo je to zasluženih i vrlo teških 1:0 za domaće, koji su istim rezultatom otišli i na odmor.

Drugi dio utakmice počeo je opet boljom igrom Malage, dok je Porto, pomalo neshvatljivo, i dalje igrao vrlo agresivno i grubo, čak i s dosta nesportskih poteza. No, to mu se osvetilo već u 49. minuti kada je potpuno opravdano i zasluženo Steven Defour dobio drugi žuti karton zbog prekršaja nad Joaquinom i zaradio isključenje. Porto je ostao s desetoricom, ali je u sljedećim minutama vrlo dobro odolijevao napadima Španjolaca. Sve do 77. minute

Andalužani nisu upjevali probiti bedem ispred Heltona, a onda se otvorilo Paragvajcu Roqueu Santa Cruzu. Napadač Malage, iz prvog je udarca na gol poentirao i to nakon što je poslije kornera Isca bio najviši u skoku te je glavom zabio za 2:0 domaćih. Bio je to pogodak koji vodi Andalužane u četvrtfinale Lige prvaka i eliminira Portom, koji se potom trgnuo i počeo očajnički napadati, no ni to mu nije pomoglo, dok nije imao ni sreće jer mu je devet minuta prije kraja poništen i pogodak (opravdano) zbog zaleđa. Bio je to i posljednji pravi pokušaj Portugalaca do kraja susreta.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.