KVALIFIKACIJE ZA SP 2014

Džeko i Ibišević vode BiH prema Brazilu

Petak, 22. ožujka 2013. 23:42 Napisao/la  SC

Rezultati: BiH - Grčka 3:1, Slovenija - Island 1:2, Izrael - Portugal 3:3, Moldavija - Crna Gora 0:1

Kvalifikacije za SP 2014

Skupina G

 

BIH - Grčka 3:1

 

Stadion Bilino polje. Gledalaca: 13.000.

 

Sudac Bjorn Kuipers (Nizozemska).

 

Strijelci: 1:0 Džeko (29), 2:0 Ibišević (36), 3:0 Džeko (53), 3:1 Gekas (90).

 

Žuti kartoni: Lulić (BiH), Tzavellas, Katsouranis (Grčka).

 

BIH: Begović - Mujdža (od 84. Vršajević), Zukanović, Spahić, Vranješ - Zahirović, Lulić, Misimović, Medunjanin (od 79. Rahimić), Ibišević (od 84. Stevanović), Džeko.

 

GRČKA: Karnezis, Torosidis, Tzavellas (od 46. Gekas), Papadopoulos, Papastathopulos, Tziolis (od 58. Maniatis), Katsouranis, Salpingidis (od 73. Christodoulopoulos), Holebas, Samaras, Karagounis.

Bosna i Hercegovina pobijedila je Grčku s 3:1 u jednoj od odlučujućih utakmica u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Sjajnu utakmicu odigrali su izabranici Safeta Sušića. Već od prve minute dali su do znanja Grcima što ih čeka u Zenici.

U petoj minuti prva velika prilika za domaću momčad. Zvjezdan Misimović je izveo korner, a Ognjen Vranješ glavom pucao točno u grčkog vratara Karnezisa. Sljedeći je pokušao Edin Džeko, ponovno brani Orestis Karnezis.

Zenica je eksplodirala u 31. minuti. Misimović je centrirao iz slobodnjaka, a Džeko maestralno pogodio glavom između dvojice grčkih braniča. Navijači nisu ni prestali sa slavljem, a već su se ponovno radovali. Mensur Mujdža je probio po desnoj strani i izborio jedanaesterac. Loptu je uzeo Misimović i loše opucao. Karnezis je obranio, a Vedad Ibišević uz dosta sreće odbijenu loptu pospremio u mrežu.

Sedam minuta u drugom poluvremenu trebalo je Džeki da ponovno obraduje navijače. Misimović je ponovno ubacio, a Džeko glavom matirao Karnezisa.Do kraja susreta Grci su, ipak, stigli do jednog gola. Theofanis Gekas je svladao Begovića u 92. minuti.

Misimović je još jednom pokazao klasu iako je na početku godine potpisao za kineski Guizhou Renhe. "Miske" je driblinzima izluđivao Grke, a njegove precizno upućene lopte u mrežu je pospremao Džeko, koji je još jednom pokazao da najbolje igra kada je najpotrebnije.

Zanimljivo da je Grčka dva gola primila iz prekida, svog najjačeg oružja.

Bosna i Hercegovina je vodeća momčad u skupini G i nikad bliže plasmanu na jedno veliko natjecanje. Ima tri boda više od drugoplasirane Grčke. Sušićevoj momčadi ide u prilog i neočekivani remi Slovačke na domaćem terenu protiv Litvanije.

Skupina E

SLOVENIJA – ISLAND 1:2

Ljubljana Stadion „Stožice“. Gledatelja: 6.000

Sudac: Tritsonis (Grčka)

Strijelci: 1:0 Novaković (34'), 1:1 Sigurdsson (55'), 1:2 Sigurdsson (78')

Žuti kartoni: Novaković (Slovenija), Ottesen, Gudmundsson, Sigurdsson (Island)

SLOVENIJA: S. Handanović; Brečko, Cesar, Ilić, Jokić; Krhin (80' Dedić), Kurtić, Radosavljević, Birsa (52' Lazarević); Ljubijankić (65' Matavž), Novaković

ISLAND: Halldórsson; Sævarsson, Ottesen, Bjarnason, Sigthorsson (90'+1 Danielsson), G. Sigurdsson, Finnbogason (46' Gudmundsson), R. Sigurdsson, Gunnarsson, Hallfredsson (76' Gudjohnsen), Skulason

Island je preokretom pobijedio Sloveniju i izbacio je sa Svjetskog prvenstva u Brazilu. Slovenci su na poluvremenu vodili sa 1:0, a strijelac je u 34. minuti bio Milivoje Novaković. U drugom poluvremenu zasjala je najveća islandska zvijezda Gylfi Sigurdsson. Veznjak Tottenhama je prvi pogodak postigao iz fantastično izvedenog slobodnog udarca u 55. minuti, a drugi nakon grube pogreške slovenske obrane u 78. minuti.

Usprkos ne najboljoj igri Slovenija je prva došla do vodstva. Nakon ubacivanja Miše Brečka, najprije je glavom pokušao Milivoje Novaković, a onda je odbijenu loptu ljevom nogom prefinjenim lobom poslao u gol. Bio je to idealan način da drugi najbolji strijelac u povijesti slovenske reprezentacije proslavi svoj povratak „pod zastavu“.

U 55. minuti Gylfi Sigurdsson loptu je fantastično poslao u „malu mrežicu“ i matirao nemoćnoga Samira Handanovića.Islanđanin je Handanovića savladao i na londonskom Whiter Hart Lanu na utakmici Europa lige između Tottenhama i Intera. Nakon velike pogreške slovenske obrane u 78. minuti Island je stigao do pobjedničkog pogotka.

Nakon što nitko nije zaustavio prodor pričuvnog igrača Eidura Gudjohnsena, lopta je došla do Gylfija Sigurdssona, koji je prošao Boštjana Cesarja i izašao sam pred Handanovića i bez problema ga drugi puta matirao za pokazalo se konačnih 1:2. Isti protivnici sastaju se na Islandu 7. lipnja.

Izrael – Portugal 3:3

Prava drama odvijala se u Tel Avivu gdje je Izrael ugostio Portugal u susretu važnom za obje reprezentacije. Izraelci su imali priliku pobjedom pobjeći Portugalu na tri boda razlike i tako zadržati korak s vodećom Rusijom. S druge strane Portugalci si nisu smjeli dopustiti poraz i tako su se postavili od prve minute.

Već u drugoj minuti šok na stadionu. Fabio Coentrao je dobro izveo korner, izraelska obrana je jako slabo reagirala, a Bruno Alves je neometan glavom poslao loptu u mrežu. Nakon postignutog gola, Portugal je kontrolirao igru sve do 25. minute kada domaćin dolazi do poravnanja. Lošu reakciju Ben Bassata ispravio je Hemed odličnim udarcem iz nimalo lagane pozicije za poravnanje. Deset minuta kasnije Portugal je morao ponovno povesti. Helder Postiga je imao potpuno čistu situaciju, otvoren gol, ali umjesto da je pogodio nečuvanu mrežu, pogodio je vratnicu. Ubrzo je stigla kazna, Ben Basat se sjurio u kazneni prostor i poslao loptu u mrežu Rui Patricija za 2:1 u 40. minuti. Prvo poluvrijeme završeno je vodstvom Izraela 2:1, Portugal je bio bolji do izjednačujućeg gola, no nakon toga se domaćin pribrao i napravio preokret.

U drugom poluvremenu Portugal je krenuo po poravnanje, imao je neke prilike, ali do gola su ponovno došli Izraelci. Za veliko slavlje domaćina pobrinuo se u 69. minuti Gershon koji je iskoristio loše istrčavanje portugalskog vratara kod kornera i glavom pogodio za 3:1.

Međutim, Izrael nije dugo izdržao. Već dvije minute kasnije Postiga se iskupljuje za promašaj iz prvog poluvremena, na dodavanje Cristiana Ronalda smanjuje na 3:2 i vraća nadu Portugalu. Bio je to znak Portugalcima za opći napad, Izrael se povukao i gol je visio u zraku. U 89. minuti Coentrao je u padu glavom dobro pucao, ali lopta je odsjela na vratnici da bi u 92. minuti Portugal sretno stigao do gola. Almeida je nadskočio Aouatea, no lopta je pogodila vratnicu, Ben Hsaim je pokušao očistiti prijetnju, ali je pogodio Coentraoa od kojeg lopta odlazi u mrežu za konačnih 3:3.

Osim toga iznenađujućeg rezultata još je veće iznenađenje pobjeda Albanije u Norveškoj od 1:0, a strijelac je u 67. minuti bio Salihi. Nijemci su u Kazahstanu postigli 3, a Bugari su Malti podarili šest pogodaka bez primljenog pogotka. Prvi dio programa zaključili su Turci pobjedom u Andori od 2:0.

Španjolska - Finska 1:1

Veliko iznenađenje dogodilo se u Gijónu. Španjolci, aktualni svjetski prvaci i prvoplasirani u svojoj skupini, nisu uspjeli pobijediti posljednjeplasiranu Finsku na svom terenu. Sa samo jednim osvojenim bodom, pali su na drugo mjesto skupine, a na vrh je došla Francuska.

U prvom dijelu nije bilo pogodaka, a domaćini su poveli preko Sergija Ramosa u 49. minuti. Finci su strpljivo čekali svoju priliku i dočekali je u 79. minuti. Za konačnih 1:1 i veliko veselje Finaca zaslužan je Teemu Pukki.

Uoči velikog derbija protiv Španjolske u utorak Francuzi su u utakmici, koju je rutinski odradio Ivan Bebek, pobijedili Gruziju sa 3:1 i opravdali ulogu favorita. Na poluvrijeme se otišlo s jednim pogotkom razlike za Francuze, koje je u prednost doveo Olivier Giroud u prvoj minuti sudačke nadoknade na asistenciju Mathieua Valbuene.

Na samom početku drugog dijela, u 47. minuti, Francuska udvostručuje prednost. Valbuena se ovog puta proslavio kao strijelac zabivši na asistenciju Francka Riberyja. U 61. minuti zamijenili su uloge. Valbuena je upisao drugu asistenciju na utakmici a pogodak za 3:0 postigao je Ribery. Poraz Gruzijaca ublažio je Alexander Kobakhidze pogotkom za 3:1 u 71. minuti.

Moldavija - Crna Gora 0:1

Ukrajina je s dva brza pogotka u prvih sedam minuta povela na gostovanju kod Poljske u Varšavi. Pogotke su postigli Andriy Yarmolenko u drugoj i Oleg Gusev u sedmoj minuti. Domaće u igru vraća Lukasz Piszczek pogotkom u 18. minuti. Ipak, na poluvrijeme se odlazi s dva pogotka prednosti Ukrajine. Pogodak za 1:3 postigao je Roman Zozulia.

Rezultat se u drugom dijelu nije mijenjao te je tako Ukrajina ostvarila prvu pobjedu u kvalifikacijama i bodovno se izjednačila s današnjim protivnikom.

Pobjednički niz Crnogoraca nastavio se i u Moldaviji. Iako se nakon 0:0 u prvom poluvremenu nazirao drugačiji rasplet, a pogotovo nakon drugog žutog kartona Milorada Pekovića u 63. minuti. Do slavlja ih je odveo Mirko Vučinić pogotkom u 78. minuti. Tom pobjedom Crnogorci su ostali neporaženi u svojoj skupini, a zadržali su i prvo mjesto s 13 bodova iz pet utakmica a u utorak u Podgoricu dolazi Engleska koja je u San Marino otišla popraviti razliku, i to im je uspjelo. Postigli su osam pogodaka, pet u prvom i tri u drugom dijelu.Katastrofa domaćih počela je u 12. minuti autogolom Della Valle. Strijelci u prvom dijelu su bili Oxlade-Chamberlain, Defoe, Young i Lampard. U drugom poluvremenu nastavili su Ronney, Sturridge. Posljednji pogodak na utakmici, a svoj drugi postigao je Defoe.

Kvalifikacije za SP 2014

SKUPINA B: Bugarska - Malta 6:0 (Tonev 6',38', 68', Popov 47', Gargorov 55', Ivanov 78'), Češka - Danska 0:3 (Cornelius 57', Kjaer 67', Zimling 82')

SKUPINA C: Kazahstan - Njemačka 0:3 (Schweinsteiger 20', Gotze 22', Muller 74'), Austrija - Farski otoci 6:0 (Hosiner 8', 20', Ivanschitz 28', Junuzović 77', Alaba 78', Garics 82'), Švedska - Irska 0:0

SKUPINA D: Andora - Turska 0:2 (Inan 30', Yilmaz 45'+1), Nizozemska - Estonija 3:0 (Van der Vaart 47', van Persie 71, Schaken 84'), Mađarska - Rumunjska 2:2 (Vanczak 16', Dzsudzsak 71'-11m/Mutu 68'-11m, Chipciu 90')

SKUPINA E: Slovenija - Island 1:2 (Novaković 34'/Sigurdsson 55', 78'), Norveška - Albanija 0:1 (Salihi 67')

SKUPINA F: Izrael - Portugal 3:3 (Hemed 24', Ben Basat 40', Gershon 70'/Alves 2', Postiga 72', Coentrao 90'+2), Luksemburg - Azerbejdžan 0:0, Sjeverna Irska - Rusija odgođeno

SKUPINA G: Lihtenštajn - Latvija 1:1 (Polverino 17'/Cauna 30'), Slovačka - Litva 1:1 (Jakubko 40'/Sernas 19'), BIH - Grčka 3:1 (Džeko 29', 53', Ibišević 36'/Gekkas 90'+3)

SKUPINA H: Moldavija - Crna Gora 0:1 (Vučinić 78'), Poljska - Ukrajina 1:3 (Piszczek 18'/Yarmolenko 2', Gusev 7', Zozulya 44'), San Marino - Engleska 0:8 (Della Valle 12'-ag, Oxlade-Chamberlain 29', Defoe 35' Young 39', Lampard 42', Rooney54', Sturridge 70', Defoe 77')

SKUPINA I: Španjolska - Finska 1:1 (Ramos 49'/Pukki 79'), Francuska - Gruzija 3:1 (Giroud 45', Valbuena 47', Ribery 61'/Kobakhidze 71').

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.