Kup nacija: Nigerija pobijedila Burkinu Faso i treći put u povijesti postala prvak Afrike

Nedjelja, 10. veljače 2013. 21:48 Napisao/la  SC

Finale Kupa nacija: Nigerija - Burkina Faso 1:0

 

FINALE AFRIČKOG KUPA NACIJA

NIGERIJA - BURKINA FASO 1:0

Johannesburg FNB Stadium, Soccer City. Gledatelja:85.000

Sudac: Djamel Haimoudi (Alžir)

Strijelac: 1:0 Mba (40')

Žuti kartoni: Onazi, Mikel, Omeruo, Oshaniwa (Nigerija), Rouamba (Burkina Faso)

NIGERIJA: Enyeama, Echiejile (67' Oshaniwa), Omeruo, Oboabona, Ambrose, Onanzi, Mikel, Mba (89' Yobo), Moses, Ideye, Uche (53' Musa).

BURKINA FASO: Diakite, Koffi, Kone, Koulibaly (84' Dagano), Panandetiguiri, Kone (90' Traore), Kabore, Rouamba (65' Sanou), Nakoulma, Pitroipa, Bance.

Nogometaši Nigerije opravdali su prognoze i po treći su puta u svojoj povijesti osvojili naslov pobjednika Afričkog Kupa Nacija, koji je u nedjelju navečer završen u Johannesburgu. U prijestolnici Južne Afrike, u nazočnosti predsjednika FIFA-e Srppa Blatera i predsjednika JAR Jacoba Zume Super, „orlovi“ su pred 85.000 pobijedili najveće iznenađenje turnira reprezentaciju Burkine Faso sa 1:0.

Pogodak odluke postigao je Sunday Mba u 40 minuti. Kontru je povukao Uche, koji je na rubu kaznenog prostora pronašao Mosesa. Njegov je udarac blokiran, ali je odbijenu loptu prihvatio Mba, prebacio jE preko noge prvoga braniča i neobranjivo pogodio u lijevi donji kut Diakiteova gola.

Iako je Burkina Faso pokušala odgovoriti na vodstvo nije do odmora uspjela stvoriti niti jednu ozbiljniju prigodu. Nigerija je u potpunosti kontrolirala susret.

U 49. minuti novu veliku prigodu imali su Nigerijci. Moses se sjurio po desnom krilu i ubacio u sredinu za Ideyea, koji je sjajno pucao, ali je Diakite još bolje pokrio dalju stativu i ostalo je 1:0. U 56. minuti opet je u velikoj prigodi bio Moses, ušao je u kazneni prostor i imao je "sve vrijeme svijeta" da puca ili prođe braniča, na kraju je pucao ravno u Panandetiguirija i razbjesnio suigrače.

Iako je Burkina Faso pokušala nešto učiniti presingom, praktički nije stvorila niti jednu pravu prigodu, ali je zato Moses obrani „pastuha“ zadavao velike glavobolje. U 67. minuti još se jednom sjurio po desnoj strani ušao u kazneni prostor, prošao dvojicu braniča i pokušao uposliti Musu, ali je njegova lopta bila zamalo previsoka.

Najbliže poravnanju Burkina Faso bila je u 73. minuti kada je Sanou sjajno tukao, a Enyeama se nije dao iznenaditi. U 86. minuti Musa je u razmaku od samo 30 sekundi u kazneni prostor poslao dvije sjajne lopte, ali napadači Nigerije nisu ih znali iskoristiti. Srećom po njih Burkina Faso to nije uspjela kazniti i nakon 1980. i 1994. godine Nigerija je treći put postala prvak Afrike.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.