Kup nacija: Nigerija pobijedila Burkinu Faso i treći put u povijesti postala prvak Afrike

Nedjelja, 10. veljače 2013. 21:48 Napisao/la  SC

Finale Kupa nacija: Nigerija - Burkina Faso 1:0

 

FINALE AFRIČKOG KUPA NACIJA

NIGERIJA - BURKINA FASO 1:0

Johannesburg FNB Stadium, Soccer City. Gledatelja:85.000

Sudac: Djamel Haimoudi (Alžir)

Strijelac: 1:0 Mba (40')

Žuti kartoni: Onazi, Mikel, Omeruo, Oshaniwa (Nigerija), Rouamba (Burkina Faso)

NIGERIJA: Enyeama, Echiejile (67' Oshaniwa), Omeruo, Oboabona, Ambrose, Onanzi, Mikel, Mba (89' Yobo), Moses, Ideye, Uche (53' Musa).

BURKINA FASO: Diakite, Koffi, Kone, Koulibaly (84' Dagano), Panandetiguiri, Kone (90' Traore), Kabore, Rouamba (65' Sanou), Nakoulma, Pitroipa, Bance.

Nogometaši Nigerije opravdali su prognoze i po treći su puta u svojoj povijesti osvojili naslov pobjednika Afričkog Kupa Nacija, koji je u nedjelju navečer završen u Johannesburgu. U prijestolnici Južne Afrike, u nazočnosti predsjednika FIFA-e Srppa Blatera i predsjednika JAR Jacoba Zume Super, „orlovi“ su pred 85.000 pobijedili najveće iznenađenje turnira reprezentaciju Burkine Faso sa 1:0.

Pogodak odluke postigao je Sunday Mba u 40 minuti. Kontru je povukao Uche, koji je na rubu kaznenog prostora pronašao Mosesa. Njegov je udarac blokiran, ali je odbijenu loptu prihvatio Mba, prebacio jE preko noge prvoga braniča i neobranjivo pogodio u lijevi donji kut Diakiteova gola.

Iako je Burkina Faso pokušala odgovoriti na vodstvo nije do odmora uspjela stvoriti niti jednu ozbiljniju prigodu. Nigerija je u potpunosti kontrolirala susret.

U 49. minuti novu veliku prigodu imali su Nigerijci. Moses se sjurio po desnom krilu i ubacio u sredinu za Ideyea, koji je sjajno pucao, ali je Diakite još bolje pokrio dalju stativu i ostalo je 1:0. U 56. minuti opet je u velikoj prigodi bio Moses, ušao je u kazneni prostor i imao je "sve vrijeme svijeta" da puca ili prođe braniča, na kraju je pucao ravno u Panandetiguirija i razbjesnio suigrače.

Iako je Burkina Faso pokušala nešto učiniti presingom, praktički nije stvorila niti jednu pravu prigodu, ali je zato Moses obrani „pastuha“ zadavao velike glavobolje. U 67. minuti još se jednom sjurio po desnoj strani ušao u kazneni prostor, prošao dvojicu braniča i pokušao uposliti Musu, ali je njegova lopta bila zamalo previsoka.

Najbliže poravnanju Burkina Faso bila je u 73. minuti kada je Sanou sjajno tukao, a Enyeama se nije dao iznenaditi. U 86. minuti Musa je u razmaku od samo 30 sekundi u kazneni prostor poslao dvije sjajne lopte, ali napadači Nigerije nisu ih znali iskoristiti. Srećom po njih Burkina Faso to nije uspjela kazniti i nakon 1980. i 1994. godine Nigerija je treći put postala prvak Afrike.