NAJBOLJI OVE GODINE

Messi, Furija i Juventus obilježili nogometnu 2012.

Ponedjeljak, 24. prosinca 2012. 19:32 Napisao/la  Ivan Milatić

Možda je i najteže obrazložiti zbog čega je torinski Juventus najbolji klub u 2012. godini

 ONI SU OBILJEŽILI NOGOMETNU 2012. GODINU

Igrač: LIONEL ANDRES MESSI

Oko izbora igrača nogometne 2012. godine nitko, ali baš nitko tko barem donekle poznaje ili samo površno prati nogomet ne bi trebao imati nikakvih dvojbi. Čarobnjak iz Rosaria, 25-godišnji Lioenl Andres Messi u godini na izmaku postigao je fantastičnih 91 pogodaka što je više od polovine pogodaka koliko ih je u ovoj godini postigla Barcelona. Messi je rekorde rušio kao od šale.

Leo Messi

Postao je najbolji klupski strijelac u povijesti diva iz Katalonije, srušio je rekord Gerda Mullera star 40 godina. Mullerovih 86 pogodaka iz 1972. godine je povijest, sada je brojka za koju se treba boriti 91 koliko ih je ove godine postigao Messi. Učinio je to u daleko najjačoj nogometnoj ligi na svijetu pa priča o 107 pogodaka Zambijca Chepelua teško može držati vodu.

Reprezentacija: ŠPANJOLSKA

Lakoća kojom "crvena furija" pobjeđuje svoje protivnike jednostavno je zadivljujuća. Način doziranja forme viđen na EURO-u u Poljskoj i Ukrajini nešto je što ostale reprezentacije mogu pokušati. Izabranici Vicentea Del Bosquea europski i svjetski su prvaci koje u ozbiljnoj utakmici već jako dugo nitko nije uspio pobijediti. Osvajanjem treće uzastopne titule ova generacija "furije" ušla je među najveće, a po mnogima je i najveća posljednjega desetljeća.

Podsjetimo da se Hrvatska na EURO-u sasvim pristojno držala protiv španjolskog "sata" koji je "dozirao" svoje nastupe i ono najbolje ostavio za kraj. U finalu su s 4:0 razvalili Italiju i ostali vladari nogometne Europe u naredne četiri  godine.

Već su tri godine u nizu najbolji i po FIFA-inoj ljestvici.

Klub: JUVENTUS

Možda je i najteže obrazložiti zbog čega je torinski Juventus najbolji klub u 2012. godini. Barcelona je rušila rekorde i ima Messija, Chelsea je osvojio naslov europskog prvaka, a madridski Real osvojio je Primeru sa rekordnih 100 bodova. Sve to stoji!

Ali torinsku "staru damu" krasi ono što gore spomenuti klubovi nemaju - kontinuitet rezultata u kalendarskoj godini. Osvojili su naslov u Serie A za sezonu 2011/2012, a i sada su uvjerljivo prvi s osam bodova prednosti pred prvim pratiteljem rimskim Lazijom. Njihov niz utakmica bez poraza bio je zaista impresivan, trajao je punih 49 utakmica dok ih u Torinu nije porazio Inter.

Antonio Conte

Kontinuitet rezultata krasi Juventus bez obzira na činjenicu što su nakon suspenzije trenera Antonija Contea klub vodila dva njegova asistenta, te da od početka ove sezone u njihovim redovima više nema "il capitana" Alessandra Del Piera. Juventini su pokazali fantastičnu uigranost i visoko postavili granice u borbi za novi "scudetto".

Real je osvojio naslov, ali sada za vodećom Barcelonom zaostaje ogromnih 16 bodova. S druge pak strane Barcelona nije osvojila ništa prošle sezone, a ove sezone nezaustavljivo grabi prema naslovu prvaka Španjolske. Chelsea je na poprilično iznenađenje nogometnog svijeta u finalu Lige prvaka pobijedio minhenski Bayern na njegovu terenu, ali nije ušao u završnicu Lige prvaka i zaostaje svjetlosnim godinama za dvojcem iz Manchestera.

U ligama petice u 2012 godini jedino je Juventus stalno bio u vrhu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.