FIFA PRIPREMA PROMJENE

Marco van Basten podržava ukidanje zaleđa

Srijeda, 18. siječnja 2017. 18:07 Napisao/la  SC

Nogomet svakim danom sve više izgleda poput rukometa, smatra van Basten


Marco van Basten bio je jedan od najboljih napadača svih vremena. Nizozemac danas u FIFA-i radi na tehnološkom razvoja nogometu i priprema nekoliko promjena u pravilima za SP 2026. godine.

Najzanimljivije zvuči van Bastenovo viđenje ukidanja zaleđa:

- Bojim se da će mnogi ljuti biti protiv ove promjene, ali nogomet svakim danom sve više izgleda poput rukometa. Cijela momčad se zajedno brani, suparnici na taj način imaju malo prostora za stvaranje prigoda. I većina momčadi razmišlja na isti način, prvo razmišljaju o stabilnoj obrani. Bez zaleđa napadači mogu biti iza leđa braniča, a to bi obrambenoj liniji davalo mnoge probleme. Mislim kako bi nogomet tako postao zanimljiviji, napadači bi imali više prigoda za pogotke,  bilo bi  više golova što navijači žele vidjeti. Zaleđe je ukinuto u hokeju na travi, pa nije bilo nikakvih problema. Vjerujem da bi se momčadi brzo tome prilagodile, smatra van Basten

Nekadašnji napadač nizozemske reprezentacije i Milana spominje još neke promjene.

FIFA razmatra ukidanje klasičnih penala. Igrači bi s 25 metara od gola išli sami na vratara i za postizanje pogotka  imali bi osam sekundi. Slično kao u hokeju.

Jedna od prijedloga jest da umjesto javne opomene žutim kartonom igrač mora određeni vremenski period provesti izvan igre, zatim da se limitira broj prekršaja po igraču kao u košarci.

Ako jedan igrač učini više od pet prekršaja, mora van igre.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.