ENGLEZI TRAŽE SANKCIJE

UEFA treba kazniti Srbe zbog rasizma

Srijeda, 17. listopada 2012. 17:22 Napisao/la  SC

Nije dovoljno samo se rukovati i praviti se kao da se ništa nije dogodilo, stoji u pismu koje je engleska vlada uputila UEFA-i

UEFA pokreće disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije (FSS) zbog rasističkog vrijeđanja i sukoba koji su završili tučnjavom na utakmici mladih reprezentacija Srbije i Engleske koja se igrala u Kruševcu. U izvještaju delegata utakmice stoji da je publika rasistički vrijeđala Dannyja Rosea, što je bio povod za fizički obračun u kojemu su sudjelovali i stručni stožeri.

Zbog teškog incidenta UEFA-i se obratio i engleski premijer David Cameron, koji traži oštre sankcije.

- Ako želimo iskorijeniti rasizam, onda svojim djelima moram poslati jasnu poruku svima koji ne žele poštivati toleranciju. Nije dovoljno samo se rukovati i praviti se kao da se ništa nije dogodilo, stoji u pismu koje je engleska vlada uputila UEFA-i.

FSS demantira bilo kakav rasistički ispad, na službenim stranicama obavljeno je priopćenje u kojemu između ostalog piše:

Od zagrijavanja igrača obje ekipe, preko intoniranja himni i aplauza svih prisutnih po završetku himne Engleske, tijekom svakog minuta susreta do spomenute posljednje minute, na terenu i na tribinama vladala je sportska atmosfera ispunjena poštovanjem duha fair-playa.

Na žalost, na isteku četvrte minute nadoknade i poslije postignutog pobjedonosnog gola za gostujuću ekipu, viđene su nemile scene na terenu. I dok je većina engleskih reprezentativaca proslavljala postignuti gol, njihov igrač sa brojem tri na dresu Danny Rose krajnje se neprimjereno, nesportski i vulgarno ponio prema navijačima na tribinama u Kruševcu, zbog čega mu je i pokazan crveni karton. Ispostavit će se, nažalost, da je tada započeo incident koji se zatim razvio.

Viđene su ružne scene. FSS ispričava se gostima iz Engleske i kompletnoj javnosti zbog nesportskog ponašanja koje je uslijedilo od strane dijela članova stručnog stožera mlade reprezentacije Srbije i dijela igrača naše ekipe. Ovim putem obavještavamo kompletnu javnost da ćemo po hitnom postupku pokrenuti interni disciplinski postupak i na osnovu svih izvještaja kazniti krivce. To ćemo učiniti nevezano od eventualnog pokretanja postupka pred relevantnim organima UEFA.

Također, kao olakšavajuću okolnost nećemo prihvatiti ni činjenicu da su naši igrači i članovi stručnog stožera bili isprovocirani potezom engleskog reprezentativca, jer nasilju nije mjesto na sportskim priredbama. Iskreno, istovjetnu istragu očekujemo i sa strane engleskog saveza.


FSS najkonkretnije odbija i demantira da je na stadionu u Kruševcu, prije i za vrijeme utakmice, bilo ma kakvih pojava rasizma. Vezivanje viđenog incidenta, tučnjave između članova dviju ekipa sa rasizmom apsolutno nema nikakvog osnova i smatramo ih potpuno zlonamjernim, stoji u priopćenju.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.