Dan nogometa: Srijeda nudi tri nogometa klasika, Zlatan Ibrahimović igra protiv Lea Messija

Utorak, 05. veljače 2013. 19:44 Napisao/la  I. M.

Osim nogometnih klasika (Engleska - Brazil, Nizozemska - Italija, Francuska - Njemačka) u Dohi igraju Španjolska i Urugvaj dok su Šveđani domaćini Argentini

 

Prvi reprezentativni nastupi u godini uvijek se očekuju s posebnim zanimanjem. Srijeda, 8. veljače, veliki je dan reprezentativnog nogometa. Iako se diljem svijeta igra za prestiž četiri utakmice ovoga bogatoga programa predstavljaju više od nogometa. Kronološki gledano utakmica Slovenija - BIH započinje prva od 18 sati, a zanimljiva nam je iz zemljopisnih razloga, uvijek dobro pogledati kako se radi kod susjeda. Osim toga bit će to povratak na izborničku klupu Slovenaca Srečka Kataneca.

Iz Skupine A igraju svi
Što se Skupine A kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo tiče, na teren će svi protivnici Hrvatske. Srbija igra od 17 sati u Nikoziji proiv Cipra, Makedonija u Skopju od 19.30 igra težak prijateljski meč protiv izuzetno jake i neugodne Danske. Od 20.45 Wales u Cardiffu dočekuje osrednje Austrijance koje će Bale i društvo pokušati pobijediti zbog samopouzdanja. U istom terminu Škoti dočekuju Estoniju protiv koje ne bi trebali imati težak posao, a najneizvjesniji trebao bi biti susret Belgija - Slovačka koji također počinje u 20.45 sati.

Od 19 sati na Khalifa International Stadium u Dohi snage će odmjeriti aktualni europski i svjetski prvak, Španjolska, i prvak Južne Amerike, Urugvaj. Najbolji trener svijeta po izboru FIFA-e Vicente Del Bosque Urugvajcima neće suprotstaviti najbolju jedanaestoricu.

Najviše izostanaka bit će u španjolskom veznom redu. Neće biti Barcelonina Xavija Hernandeza i Xabija Alonsa iz Real Madrida,. Xavi je nakon ogleda s Valencijom u Primeri istegnuo bedreni mišić, a Xabi Alonso je u dvoboju s Granadom ozlijedio prepone. Umjesto Alonsa pozvan je Mario Suarez iz Atletico Madrida. Iz sastava europskih i svjetskih prvaka ispao je Fernando Torres plativši za slabu formu na Otoku. Urugvaju se neće moći suprotstaviti ni vratar Real Madrida Iker Casillas zbog slomljene ruke, pa će njegovo mjesto zauzeti Liverpoolov Pepe Reina. Debitirati bi mogli Chelseajevo krilo Cesar Azpilicueta te Malagin kreativni veznjak Isco.

Od 20.30 na čuvenom Wembleyu, svega nekoliko tramvajskih stanica od Craven Cottagea gdje će igrati Hrvatska i Južna Koreja, sastat će se Engleska i domaćin iduće svjetske smotre Brazil. Engleski izbornik Roy Hodgson gotovo će sigurno omogućiti braniču Chelseaya Ashleyu Coleu da postane sedmi igrač u povijesti engleske reprezentacije koji je nacionalni dres odjenuo 100 puta.

Srijeda, raspored prijateljskih utakmica:
11:20 Japan - Latvija
14: Indija - Palestina
15: Hrvatska - Južna Koreja
17: Cipar - Srbija
18: Čile - Egipat, Slovenija - BIH, Norveška - Ukrajina
19: Španjolska - Urugvaj, Albanija - Gruzija, Izrael - Finska, Island - Rusija
19.15: Turska - Češka
19.30: Malta - Sjeverna Irska, Makedonija - Danska
20.30: Grčka - Švicarska, Engleska - Brazil, Nizozemska - Italija, Švedska - Argentina
20.45: Irska - Poljska, Wales - Austrija, Škotska - Estonija, Belgija - Slovačka
21: Francuska - Njemačka, Australija - Rumunjska
21.45: Portugal - Ekvador

 

Uz nekoliko standardnih iskusnih igrača poput Colea, Johnsona, kapetana Gerrarda, Lamparda i Rooneyja, Hodgson se odlučio uvesti i neka nova lica. Dio kadra su mladići Raheem Sterling i Jonjo Shelvey iz Liverpoola te novopridošlo pojačanje Manchester Uniteda Wilfried Zaha. Ogled protiv peterostrukih svjetskih prvaka, kojim Engleski nogometni savez (The FA) počinje obilježavati 150. obljetnicu postojanja, neće vidjeti veznjak Tottenhama Scott Parker koji se tek oporavio nakon ozljede Ahilove tetive na Europskom prvenstvu u Ukrajini.

U isto vrijeme na AmsterdamAreni sučelit će se Nizozemska i Italija. Izbornik "oranja" Louis Van Gaal na dvoboj protiv "azzurra" nije pozvao Maartena Stekelenburga, Wesleya Sneijdera, Rafaela van der Vaarta i Arjena Robbena, no to ipak ne znači da su Talijani predvođeni preporođenim Mariom Balotellijem favoriti.

Od 20.30 sastat će se i Švedska i Argentina, odnosno dvojica nogometnih genijalaca Zlatan Ibrahimović i Lionel Messi. Više ništa ne treba reći o ovoj utakmici. I na kraju od 21 sat na Stade de France u St Denisu izaći će reprezentacije Francuske i Njemačke. Više problema uoči ovoga dvoboja imao je njemački izbornik Joachim Löw kojemu je najprije nastup otkazao veznjak njemačkog Bayerna Bastian Schweinsteiger zbog ozljede gležnja, a potom je to učinio i trojac aktualnog prvaka, Borussije iz Dortmunda.

Marcel Schmelzer prijavio je također ozljedu gležnja nakon pobjede svoje momčadi u derbiju protiv Bayera iz Leverkusena (3:2), Marco Reus ima problema s aduktorom, a Mario Götze zaradio je virozu, no to ne znači da Nijemci dolaze u francusku prijestolnicu sa bijelom zastavom

Iz Skupine A igraju svi osim Srbije Što se Skupine A kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo tiče, na teren će svi protivnici Hrvatske osim prvog sljedećeg, Srbije. Makedonija u Skopju od 19.30 igra težak prijateljski meč protiv izuzetno jake i neugodne Danske. Od 20.45 Wales u Cardiffu dočekuje osrednje Austrijance koje će Bale i društvo pokušati pobijediti zbog samopouzdanja. U istom terminu Škoti dočekuju Estoniju protiv koje ne bi trebali imati težak posao, a najneizvjesniji trebao bi biti susret Belgija - Slovačka koji također počinje u 20.45 sati.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.