Copa America: Čileanci golovima Vidala i Vargasa na startu pobijedili nedorečeni Ekvador

Petak, 12. lipnja 2015. 03:41 Napisao/la  SC

Skupina A, 1. kolo: Čile - Ekvador 2:0. 

Copa America - skupina A, 1. kolo

ČILE - EKVADOR 2:0

Nacionalni stadion, Santiago. Gledatelja 48.665

Sudac: Nestor Pitana (Argentina) 6

Strijelci: 1:0 Vidal (67-11m) 2:0 Vargas (84)

Žuti kartoni: Jara, Fernandez (Čile), Martinez, Lastra (Ekvador)

Crveni karton: Fernandez (90+3 - drugi žuti)

ČILE: Bravo 6 - Isla 6, Medel 6, Jara 6, Mena 6 - Aranguiz 5,5 (84 Pizarro -), Diaz 6, Vidal 6 - Valdivia 6.5 (68 Fernandez 5) - Sanchez 6.5, Beausejour 5 (46 Vargas 6.5)

EKVADOR: Dominguez 6 - Paredes 5.5, Achilier 5, Erazo 5,5, Ayovi 5.5 - Noboa 5, Lastra 5 (68 Quinonez -) - Montero 6, Bolanos 5, Martinez 6 (80 Ibarra -) - Valencia 5

Čileanci su pobjedom od 2:0 nad momčadi Ekvadora otvorili 44. izdanje kontinentalnog natjecanja za južnoameričke reprezentacije. Na nacionalnom stadionu u Santiagu Ekvadorci nisu imali previše šansi, ali niti sportske sreće.

Skupina A - 1.kolo
Čile - Ekvador 2:0
Meksiko - Bolivija (13.6 - 01.30)
Poredak: Čile 3, Meksiko, Bolivija i Ekvador bez bodova

Domaćin turnira prvo je poluvrijeme otvorio s dvije izgledne prilike. Obje potpisuje dvojac Valdivia - Sanchez. 'Mađioničar' iz brazilskog Palmeirasa proirao je Arsenalovog napadača, prvi je put udarac bio neprecizan, drugi je ukrotio ekvadorski vratar Dominguez a sve se dogodilo do kraja četvrte minute. Kako je susret krenuo od strane Čileanaca, inače vrlo okomitih i opasnih po vrata Ekvadora činilo se da pogodak visi u zraku, no izabranici Gustava Quinterosa izdržali su početni pritisak domaćih.

Na nacionalnom stadionu u Santiagu, jednom od dva stadiona domaćina koja je dala čileanska prijestolnica u žutim dresovima nisu istrčali Antonio Valencia, prvotimac Manchester Uniteda kao niti Felipe Caicedo, vrlo važna napadačka kartika Ekvadora. Obojice nema na turniru zbog ozljeda pa je na poziciji isturene špice usamnjen bio Enner Valencia, nogometaš kojeg je publika bolje upoznala prošlog ljeta na Mundijalu u Brazilu.

Čileanci su kroz prvo poluvrijeme mijenjali dva oblika igre. Iz početnog 4-3-1-2 prelazili bi u 3-5-2 s povratkom Medela u obranu te istovremenim guranjem Isle i Vidala po bokovima. Takvo što nije uspjelo omesti žutu obranu u prvih 45 minuta, njome su dirigirali stoperi Erazo i Achilier.

Domaćin se u prvom dijelu mogao pohvaliti s još dvije iole konkretnije akcije nakon što je početna dominacija ostala neiskorištena. U 22. minuti kombinirali su Sanchez i Isla koji je s desne strane pokušao oštro zavrnuti za Vidala no tu je opasnost zaustavio Dominguez. U 39. minuti Čile je bio najopasniji. Nakon duplog pasa Sancheza i Isle ovaj potonji pucao je zamalo pored gola.

Ekvador pak u prvom poluvremenu ništa konkretnoga nije napravio. Za statistiku je bio Martinezov pokušaj (18) nakon jedne pogreške Diaza u fazi obrane, no s tim udarcem iskusnik poput Claudija Brava nije imao problema. Žuti su se i postavili obrambeno, da protiv domaćina od kojih javnost bespogovorno očekuje titulu zaštite početni rezultat.

Čileanci su u drugo poluvrijeme krenuli s Eduardom Vargasom na lijevoj strani napada umjesto neprimjetnog Beausejoura. Nije to odveć promjenilo ni koncept njihove igre ali ni stanje stvari na terenu. Štoviše, prvu je prigodu u nastavku (54) imao Ekvadpr. Montero je dobio dobru loptu na lijevom boku i zavrnuo na rub kaznenog prostora za Valenciu koji puca pored gola. Isto je završila akcija na drugoj strani, ispostavio se bezopasnim udarac Vidala dvije minute kasnije nakon mnogo dodavanja u opasnoj zoni.

Izjednačeno se igralo sve do 64. minute a onda je Alexis Sanchez dobro pronašao Vargasa poludesno, njegov je udarac dobro osujetio vratar Dominguez nakon čega su domaćini dobili jedanaesterac. Bolanos je na rubu kaznenog prostora srušio Vidala, koji je i sam preuzeo odgovornost te zabio za 1:0 u 67. minuti.

Htjeli su Čileanci još jednom izvesti jedanaesterac u 74. minuti no Netor Pitana nije nasjeo na pad Matiasa Fernandeza nakon kontakta Quinoneza nedovoljnog za prekršaj. Uglavnom, Vidalov pogodak iz penala umnogome je spustio ritam igre. Domaća je momčad bila zadovoljna rezultatom kojeg Ekvadorci nisu mogli izjednačiti. U 82. minuti su bili blizu, nakon izblokiranog slobodnog udarca Ayovi je uposlio Ennera Valenciju koji je glavom pogodio gredu.

No, baš nakon nje postavljen konačan rezultat. Ibarra je na centru igrališta napravio veliku pogrešku pri povratnoj lopti za svoju obranu. Presjekao ju je Alexis Sanchez i pritom fino uposlio strijelca Vargasa za 2:0.

Jedina mrlja na čileanskoj pobjedi na otvaranju 44. izdanja Copa Americe je drugi žuti karton Fernandeza koji je u igru ušao u 68. minuti. Igrala se treća minuta sudačke nadoknade kada je faulirao Paredesa i dobio drugi žuti karton, što znači da ga neće biti u sljedećem kolu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.