Copa America: Argentina u polufinalu, Kolumbija izdržala samo do jedanaesteraca

Subota, 27. lipnja 2015. 04:02 Napisao/la  SC

Susret četvrtzavršnice: Argentina - Kolumbija 0:0 (5:4 - 11m). Ospina je uz pomoć svoje obrane zaustavio sve pokušaje Argentine u 90 minuta, isto nije mogao ponoviti u raspucavanju

Copa America - susret četvrtzavršnice

ARGENTINA - KOLUMBIJA 0:0 (5:4 - 11m)

Estadio Sausalito, Vina Del Mar. Gledatelja 23.000

Sudac: Roberto Garcia Orozco (Meksiko)

Žuti kartoni: Aguero, Mascherano, Messi (Argentina), Rodriguez, Mejia, Cardona, Arias, Cuadrado, Falcao (Kolumbija)

ARGENTINA: Romero - Zabaleta, Garay, Otamendi, Rojo - Mascherano, Biglia, Pastore (77 Banega) - Messi, Aguero (73 Tevez), Di Maria (87 Lavezzi)

KOLUMBIJA: Ospina - Arias, Zapata, Murillo, Zuniga - Cuadrado, Mejia, Rodriguez, Ibarbo (86 Muriel) - Gutierrez (24 Cardona), Martinez (74 Falcao)

Raspucavanje: Rodriguez - 0:1, Messi - 1:1, Falcao - 1:2, Garay - 2:2, Cuadrado - 2:3, Banega - 3:3, Muriel - promašaj, Lavezzi 4:3, Cardona - 4:4, Biglia - promašaj, Zuniga - Romero brani, Rojo - prečka, Murillo - promašaj, Tevez - 5:4

Argentina je treći polufinalist četrdeset i četvrtog izdanja Copa Americe. Do njega je došla na nevjerojatan način, potpuno zasluženo. Čovjek koji je utakmicu doveo do kaznenih udaraca nakon devedeset minuta u kojima nije bilo golova jest kolumbijski vratar David Ospina. Branio je taj nemoguće, ali ne i onda kada je trebalo. Posljednji je jedanaesterac u sedmoj seriji zabio Carlos Tevez, bivši napadač Juventusa taj je pogodak iskoristio za proslavu prelaska u Bocu i povratka u argentinski klupski nogomet.

Namjera Kolumbijaca bila je jasna. Pod svaku cijenu zaustaviti Lea Messija, najboljeg igrača svijeta. U tome su, mora se priznati i uspjeli izabranici Josea Pekermana. Ostvarili su sve svoje ciljeve osim jednog. Za njega je trebalo malo više sreće u lutriji jedanaesteraca koje na njihovoj strani nije bilo.

U tijeku utakmice spomenuti kolumbijski junak Ospina je spašavao čiste golove svojim fenomenalnim obranama. Onda kad eventualno ne bi stigao obraniti pripomogla bi njegova obrana u čišćenju lopte s gol-linije. Nekoliko se puta zatresao i okvir njegovih vratiju, sve u službi očuvanja nule do kraja. Pravilo je da nakon regularnog dijela nema produžetaka, osim u finalu do kojeg Kolumbija neće doći.

Prvi je puta Zapata očistio s crte u 11. minuti nakon što su kombinirali Messi i Di Maria. Bivši Realov veznjak pokušao je zavrnuti za Barceloninog napadača, ispred kojeg se ukazao upravo Zapata. Ospina je najbolju intervenciju prvog poluvremena imao u 26. minuti. Pastore je ubacio s lijeve strane, a Ospina je najprije stajnom nogom obranio udarac glavom Aguera. Na odbijanac je svojom glavom naletio Messi, no Ospina se podigao i u letu obranio i njegov udarac.

Zapata je opet morao spašavati gol u 39. minuti nakon slične situacije u kojoj su kombinirali Messi i Di Maria. Četiri minute kasnije Ospina je ponovno na vrhuncu, izletjeo je na Pastorea dok se ovaj obrušavao prema njemu. Kolumbijci u obrani nisu prezali ni pred čime, ukupno je čak šest žutih kartona bilo prikazano samo u prvom poluvremenu.

Messi i Di Maria ponovno kombiniraju u 54. minuti a Ospina vrhunski predosjeća mogući rasplet situacije pa u stilu Bayernovog Manuela Neuera istrčava i odbija loptu ispred Di Marije izvan granica igrališta.

Za rubriku vjerovali ili ne. Kolumbijci su prvi udarac na vrata Sergija Romera uopće uputili u 67. minuti. Nakon kornera loptu je glavom zahvatio nevidljivi Jackson Martinez, što je Romero uspio zaustaviti. Do kraja utakmice ulogu Zapate zamijenio je Murillo koji u 73. minuti sjajno presjeca vjerovatan pogodak Messija. Posljednji zicer Ospina je obranio u 81. minuti kada Otamendi nakon kornera puca glavom, a vratar Kolumbije riješava stvari novom paradom.

Sve je odlučeno u raspucavanju u kojem je Kolumbija stvari mogla riješiti u petoj seriji, nakon promašaja Muriela Biglia je loptu poslao pored vratnice. Uslijedila su dva kolumbijska (Zuniga, Murillo) kao i jedan argentinski (Rojo) prije konačnog riješenja koje je izveo Carlos Tevez za plasman u Argentine u polufinale.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.