Copa America: Argentina golom Aguera svladala Urugvaj, Paragvajci minimalno pobijedili Jamajku

Srijeda, 17. lipnja 2015. 03:47 Napisao/la  SC

Skupina B, 2. kolo: Paragvaj - Jamajka 1:0, Argentina - Urugvaj 1:0

Copa America - skupina B, 2. kolo

PARAGVAJ - JAMAJKA 1:0

Estadio Regional, Antofagasta, Gledatelja 21.000

Sudac: Carlos Vera (Ekvador)

Strijelac: 1:0 Benitez (35)

Žuti kartoni: B. Valdez (Paragvaj), Austin, Morgan (Jamajka)

PARAGVAJ: Silva - B. Valdez, da Silva, Aguilar, Samudio (77 Piris) - Gonzalez, Caceres, Ortigoza, Benitez (86 Molinas) - Santa Cruz, Bobadilla (75 N. Valdez)

JAMAJKA: Kerr - Mariappa, Hector, Morgan, Lawrence - McAnuff, Watson (57 Laing), Austin, McCleary - Dawkins (76 Mattocks) - Barnes (62 Brown)

Paragvajci su sigurni putnici u četvrtfinale ovogodišnjeg izdanja Copa Americe. O pobjedniku ogleda s Jamajkom odlučila je jedna, naizgled bezazlena lopta odnosno kriva reakcija jamajčanskog vratara Kerra, ali itakve se pobjede pišu. Pogotkom Edgara Beniteza prvu je pobjedu na izborničkoj klupi upisao Ramon Diaz, a njome su Jamajci ostavljeni milimetarske, gotovo beznačajne nade za sledeći krug kojeg bi morali izboriti uvjerljivom pobjedom nad svjetskim viceprvacima Argentincima u posljednjem kolu.

Skupina B, 2. kolo
Paragvaj - Jamajka 1:0
Argentina - Urugvaj 1:0
Poredak: Argentina i Paragavaj 4, Urugvaj 3, Jamajka bez bodova

Benitezov pogodak označio je krunjenje dominacije Paragvaja u prvom dijelu. Tri minute trenutka utakmice dobar je pokušaj imao iskusni Roque Santa Cruz, no njega je Kerr refleksno obranio. Paragvajcima je jedan pogodak na početku drugog djela bio i poništen, nakon što je Aguilar dodao glavom za Caceresa njegov gol nije priznat zbog zaleđa.

Osim tri prilike za Santa Cruza, još je tek jedan udarac Paragvajaca završio u okviru gola. Bio je to upravo pokušaj Caceresa koji je nakon dugog trka s lijeve strane i odigravanja duplog pasa s Bobadillom pogodio prečku. Jedinu kakvu-takvu priliku u smiraju utakmice imao je McCleary, njegov dalekometan pokušaj završio je zamalo pored gola.

Jamajkanci su se na turniru ove godine našli kao gosti s pozivnicom, jedina je to momčad koja u prve dvije utakmice nije postigla pogodak a shodno tome niti uzela bod(ove).

---------------------------------------

ARGENTINA - URUGVAJ 1:0

Estadio La Portada, La Serena. Gledatelja 17.000

Sudac: Sandro Ricci (Brazil)

Strijelac: 1:0 Aguero (56)

Žuti kartoni: Mascherano, Rojo, Romero (Argentina), Lodeiro, Godin, A. Pereira (Urugvaj)

ARGENTINA: Romero - Zabaleta, Garay, Otamendi, Rojo - Biglia, Mascherano, Pastore (79 Banega) - Messi, Di Maria (89 Pereyra), Aguero (82 Tevez)

URUGVAJ: Muslera - M. Pereira, Gimenez, Godin, A. Pereira - Rolan, Gonzalez, Arevalo, Rodriguez (64 Sanchez) - Lodeiro (70 Hernandez) - Cavani

Drugo kolo skupine B konačno je donijelo pravi derbi na 44. izdanju Copa Americe. Susrele s se naime, momčadi koje su trofej pobjednika osvajale najviše puta, a pobjedu je odnjela Argentina. Svjetski viceprvaci slavili su golom Sergija Aguera iz 56. minute susreta pa su se na ljestvici i po bodovima, ali i po gol-razlici izjednačili s Paragvajem. Izabranici Gerarda Martina u većem su periodu utakmice dominirali, kontinuirano stvaravši prilike i opasnosti za gol Fernanda Muslere. Dogodio se početkom drugog dijela i pogodak koji je samo pojačao dozu njihove agresivnosti

Martino se za ovu utakmicu odlučio napraviti dvije promjene u odnosu na ogled otvaranja skupine protiv Paragvaja (2:2). Facundo Roncaglia i Ever Banega ostali su na klupi a prednost su nad njima dobili nešto iskusniji Pablo Zabaleta i Lucas Biglia.

Već u petoj minuti gaučosi su prvi puta zaprijetili. Prvu neugodnost pred urugvajskim vratima složio je Javier Pastore koji je lijepo uposlio kasnijeg čovjeka odluke. Aguero se međutim nije mogao riješiti Godina koji je bio prisiljen iznuditi korner. Iako ta prilika možda nije izgledala obećavajuće, dalo se naslutiti u kakvom će pravcu ići utakmica.Argentina je u uvodu utakmice dominirala u posjedu, sve to nije bilo odveć izraženo kroz napadački učinak zbog vrlo defanzivno nastrojene postave Urugvaja koja im je davala malo prostora prema naprijed.

Urugvajci nisu previše prijetili u prvom dijelu, ali onda kada s to učinili, a bilo je to u 21. minuti moglo je biti kobno za Martinove momke. Lodeiro je poslao dobru loptu za Rodrigueza koji u sredini pronalazi Rolana. Potonji je bio u dobroj poziciji, ali glava i lopta nisu se srele pa je ostalo 0:0. Pet minuta kasnije Lionel Messi prvi je puta začarao gledatelje na omalenom stadionu u La Sereni. Nekolicina urugvajskih braniča ostala je ležati na podu dok je najbolji nogometaš svijeta pronalazio Aguera no akciji je na kraj stao Muslera.

Prilike Messija (28) i Rolana (30) prethodile su isključenju argentinskog izbornika Martina u 33. minuti. Bivši trener Barcelone protestirao je jer je u prethodnoj akciji Nicolas Lodeiro, prema njegovom mišljenju, dobio samo žuti karton nakon starta na Zabaleti. Brazilski sudac Ricci ocijenio je da su izbornikove gestikulacije bile pretjerane pa je stvar riješio po kratkom postupku.

Urugvajci su ošto krenuli u drugo poluvrijeme. Romero je obranio pokušaj Maxija Rodrigueza (47) a Lionel Messi našao se u oku TV-kamera kako nezadovoljan gleda prema suigračima. U dobrom je dijelu utakmice stajao vrlo daleko od gola, nije dobio previše lopti kojima bi napravio razliku na terenu.

Nije sudjelovao ni kod jedinog pogotka na utakmici kojim je Argentina stigla do pobjede. Igrala se 56. minuta kada je Pastore lijepo dao na desnu stranu do Zabalete. Bek Manchester Cityja poslao je lijepu loptu u sredinu, baš na glavu Aguera koji je posrprema u mrežu za 1:0.

Do kraja utakmice Urugvajci nisu ništa posebno napravili u kontekstu eventualnog odgovora na argentinski pogodak. Istina, bili su blizu izjednačenja u 75. minuti kada je Rolan promašio najizgledniju situaciju na utakmici za Tabarezovu reorezentaciju. Maxi Pereira pucao je iz daljine a Romero samo odbio na put za Rolana koji je prebacio i argentinskog vratara, ali i prečku. Tri minute kasnije Messi je pucao a Muslera obranio nakon kornera koji je prethodio njegovoj solo-akciji.

Posljednju priliku Messi je imao u 83. minuti kada mu Muslera još jednom brani a do kraja utakmice Urugvaj je još dvaput zaprijetio. Rolanov pokušaj glavom nakon kornera (88) je odbijen, Romero je pak obranio pokušaj Abela Hernandeza početkom trajanja sudačke nadoknade.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.