Čemu strah od Islanda ako su desetorica igrača u doigravanju igrali protiv Turske?

Utorak, 19. studenog 2013. 12:46 Napisao/la  SC

Zagreb (20.15): Hrvatska - Island. U najavljenom početnom sastavu jedino Mateo Kovačić nije igrao utakmice protiv Turske u studenom 2011. godine. Otada su se jedino promijenili izbornici

Uoči večerašnje utakmice protiv Islanda, izbornik Niko Kovač najavio je sljedeći početni sastav: Pletikosa, Srna, Ćorluka, Šimunić, Pranjić, Rakitić, Modrić, Kovačić, Olić, Perišić, Mandžukić. Prema imenima malo se toga promijenilo u odnosu na dodatne kvalifikacije za odlazak na EP 2012. godine, kada je izbornik bio Slaven Bilić.

U studenom 2011. godine Hrvatska je odigrala dvije utakmice dodatnih kvalifikacija protiv Turske. Uvjerljivom pobjedom (3:0) u Istanbulu osiguran je plasman, koji je u uzvratu (0:0) samo formalno potvrđen. Desetorica igrača, koji večeras počinju utakmicu protiv Islanda, igrali su utakmice protiv Turske. Jedino mladi Mateo Kovačić nije nikada igrao dodatne kvalifikacije.

Povrh toga, od desetorice igrača koji će večeras istrčati protiv Islanda, čak su osmorica (Pletikosa, Šimunić, Ćorluka, Srna, Modrić, Rakitić, Olić, Mandžukić) bili u početnom sastavu koji je Bilić odredio u uzvratnoj utakmici u Zagrebu.

Ako se protivnici u dodatnim kvalifikacijama usporede prema FIFA rankingu, Turska je u studenom 2011. godine bila 28. reprezentacija na svijetu, Island je danas 46. Hrvatska je u studenom 2011. godine bila 8., danas je 18. na FIFA-ljestvici. Dakle, utakmice protiv Islanda 2013. trebale bi biti lakše od utakmica protiv Turske 2011.!

Dvije godine nakon dodatnih kvalifikacija za EP 2012., Kovač je protiv Islanda najavio praktično iste igrače koji su 2011. godine igrali protiv Turske. Što se otada bitno promijenilo da treba strahovati od utakmice protiv Islanda?

Promijenili su se izbornici! U dodatnim kvalifikacijama za plasman na SP 2012. u studenom 2011. godine hrvatsku reprezentaciju vodio je Slaven Bilić. Mjesec dana ranije iste godine islandsku reprezentaciju preuzeo je Lars Lagerback! Island je tada bio 104. reprezentacija na svijetu!

Kvalifikacije za plasman na EP 2012. (studeni 2011.)

Turska – Hrvatska 0:3, Istanbul

HRVATSKA: Pletikosa, Vida, Schildenfeld, Šimunić, Ćorluka, Srna, Dujmović, Modrić, Rakitić (83. Pranjić), Olić (85 Jelavić), Mandžukić (89. Eduardo)

Hrvatska – Turska 0:0, Zagreb

HRVATSKA: Pletikosa, Vida, Schildenfeld, Šimunić, Pranjić, Srna, Vukojević (87 Eduardo), Modrić, Rakitić, Mandžukić (78 Jelavić), Olić (61 Perišić)

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.