Za Šimunića spremni: Policija nije utvrdila kazneno djelo, Državno odvjetništvo donosi konačnu odluku

Srijeda, 20. studenog 2013. 20:13 Napisao/la  SC

Ovim putem vas molimo za hitno očitovanje o vašem daljnjem postupanju i poduzimanju mjera u pogledu navedenog, piše u zahtjevu koji je ministar Željko Jovanović poslao HOO-u i HNS-u

O Josipu Šimuniću bruje svjetski mediji! Pozdrav koji se opisuje riječju fašistički, svjetskim medijima puno je zanimljiviji od pobjede Hrvatske nad Islandom. Najžešći su Nijemci, koji Šimunića doživljavaju kao svoga budući da je veći dio karijere proveo u Bundesligi. Rezime svih njemačkih medija je isti: da je tijekom karijere ovako nešto napravio u državi koja je iznjedrila nacizam, Šimunić se u Njemačkoj više ne bi smio baviti ni jednim javnim poslom. Uključujući nogomet!

Ministar Željko Jovanović traži očitovanje HNS-a i HOO-a kako bi mogao poduzeti odgovarajuće korake:

- S obzirom na događaje koji su se zbili u vrijeme i nakon nogometne utakmice Hrvatska-Island, a vezano uz izvikivanje parola od strane navijača, a također i igrača Josipa 'Joea' Šimunića, koji je predvodio neprihvatljive pokliče 'Za dom spremni!' i 'Hajmo ustaše', ovim putem vas molimo za hitno očitovanje o vašem daljnjem postupanju i poduzimanju mjera u pogledu navedenog, piše u ministrovom zahtjevu.

Treba li Šimunić kazneno odgovarati za svoje postupke? Reagirale su pozvane institucije:

- Povodom izjava Josipa Šimunića nakon kvalifikacijske utakmice između reprezentacija Hrvatske i Islanda te danas zaprimljenih više upita novinara, odgovaramo kako je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo od nadležne Policijske uprave zagrebačke dostavu izvješća o događaju nakon spomenute utakmice radi donošenja odluke o mogućem prekršaju, stoji u DORH-ovu priopćenju.

- Povodom izjava Josipa Šimunića nakon odigrane nogometne utakmice između reprezentacija Hrvatske i Islanda, Policijska uprava zagrebačka nije utvrdila elemente kaznenog djela. No, Policijska uprava zagrebačka je o svim poduzetim radnjama i utvrđenim činjenicama dostavila izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu radi donošenja odluke, stoji u priopćenju MUP-a.

- Povodom različitih interpretacija i tumačenja takvog navijačkog ponašanja, upozoravamo na činjenicu da simboli iz ustaškoga, ali i komunističkoga razdoblja, nisu u Republici Hrvatskoj zakonom zabranjeni. Prekršaje vezane uz ustašku simboliku kažnjavaju prekršajni sudovi kaznama u okviru `kolokvijalne` odredbe zakona o kažnjavanju djela na temelju govora mržnje, stoji u priopćenju Hrvatskog helsinškog odbora.

Treba li Šimunića kazneno ili prekršajno goniti odlučuje Državno odvjetništvo.

Što će odlučiti HNS?

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.