ŠVICARSKA - HRVATSKA (20.30) Prava provjera vrijednosti reprezentacije sto dana uoči Brazila

Srijeda, 05. ožujka 2014. 12:04 Napisao  Patrik Mršnik

St. Gallen (20.30): Švicarska - Hrvatska. Šestorica igrača u ukrajinskoj ligi ne igraju, petorica su morala otpasti s popisa. Mate Maleš u kombinacijama za reprezentativni debi. 

Večeras će se u švicarskom St. Gallenu prvi puta u novoj kalendarskoj godini na terenu okupiti hrvatska reprezentacija. Nakon drame u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo protiv Islanda izabranicima Nike Kovača potreban je mir, treba naći pravu taktiku ali i formu sto dana uoči početka sambe u Brazilu. Do Mundijala je još tri mjeseca, a problemi u reprezentaciji stoje iza prvog ugla. 

Debakl na Poljudu prije osamnaest mjeseci

HRVATSKA - ŠVICARSKA 2:4
Stadion Poljud. Gledatelja 10.000
Sudac: Antonio Damato (Italija)
Strijelci: 0:1 Xhaka (11), 1:1 Eduardo (20), 1:2 Barnetta (37), 1:3 Gavranović (51), 2:3 Eduardo (64), 2:4 Gavranović (81)

HRVATSKA: Pletikosa - Ćorluka (46 Vida), Maloča, Srna, Pranjić - Badelj (60 Vukojević), Rakitić - Kranjčar (46 Strinić), Eduardo (67 Modrić), Olić (46 Perišić) - Mandžukić (46 Vukušić)
ŠVICARSKA: Benaglio - von Bergen, Djourou, Lichtsteiner (46 Fernandes), Rodriguez (62 Ziegler) - Barnetta (46 Stocker), Inler (46 Dzemaili) - Shaqiri, Xhaka, Behrami (46 Gavranović) - Mehmedi (88 Emeghara)

Nemiri na relaciji Rusija - Ukrajina uzimaju maha, pa se čak šest hrvatskih 'ukrajinaca' ne nalazi na travnjaku u posljednje vrijeme. Srna, Eduardo, Vida, Vukojević, Strinić i Kalinić ne igraju nacionalno prvenstvo, a svi su se već u šesnaestini finala oprostili od natjecanja u Europskoj ligi. Zbog ozljeda s popisa su morali otpasti Iličević, Bubnjić, Kranjčar i Badelj, a nema ni bivšeg topnika Rijeke Leona Benka. Unatoč svemu, izbornik Niko Kovač najavio je potpuni angažman i pobjedu koja bi kako kaže - dobro došla za mir u reprezentaciji kroz sljedeća dva mjeseca. 

Švicarski izbornik Hitzfeld u utakmicu bi prema svim najavama trebao krenuti s najjačim sastavom, dok si Kovač to zbog nabrojanih problema neće moći priuštiti. Politička kriza u Ukrajini i ozljede igrača na poziciji zadnjeg veznog mogle bi tako u prvi plan gurnuti Rijekinog Matu Maleša, jedinog igrača iz MAXtv Prve lige. Maleš bi u paru s Rakitićem mogao debitirati za A-reprezentaciju već na drugoj akciji na koju je pozvan. 

Točan sastav hrvatske nogometne reprezentacije za večerašnju utakmicu ne zna nitko osim izbornika Kovača. Teško ga je i pretpostaviti, ali se zna da je su dva mjesta u zadnjoj liniji rezervirana za Srnu i Čorluku. Vezni red pripada Modriću, a kao jedini istureni napadač spominje se Jelavić, napadač Hull Cityja vratio se u staru formu. Sigurno je i to da švicarski izbornik Ottmar Hitzfeld neće eksperimentirati te da će šesta momčad svijeta po FIFA-inoj rang-ljestvici krenuti s udarnom jedanaestoricom.

Za podsjetnik, prošli ogled ovih dvaju reprezentacija završio je porazom za Hrvatsku. Na debiju bivšeg izbornika Igora Štimca Poljud je tužno proslavio stotinu godina postojanja Hrvatskog nogometnog saveza. Švicarci su pobijedili 4:2, valjda se takvo što neće ponoviti večeras na njihovom terenu. 

Vjerovatni sastavi:

Švicarska: Benaglio - Lichtsteiner, Djourou, Von Bergen, Rodriguez - Behrami, Inler - Mehmedi, Xhaka, Stocker - Drmić

Hrvatska: Subašić - Pranjić, Lovren, Čorluka, Srna - Modrić, Rakitić - Olić, Kovačić, Perišić - Jelavić

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.