SP 2014. U BRAZILU

Hrvatska u četvrtoj jakosnoj skupini

Utorak, 03. prosinca 2013. 18:17 Napisao/la  SC

Hrvatska se uoči modificiranog ždrijeba našla u skupini s BiH, Nizozemskom, Italijom, Engleskom, Portugalom, Rusijom, Grčkom i Francuskom

Hrvatska se nalazi u četvrtoj skupini uoči ždrijeba skupina na Svjetskom prvenstvu 2014. godine. Uz pravilo o geografskom načelu prema kojem se izbjegavaju reprezentacije iz istog kontinenta, novost je da najlošiji europski predstavnik prema rankingu, Francuska, neće biti u afričko-južnoameričkom bubnju, nego će se na početku ždrijeba izvući jedan od devet Europljana koji će odmah biti ždrijeban u jednu od četiri skupine čiji su nositelji južnoameričke reprezentacije, Brazil, Argentina, Kolumbija i Urugvaj. To u odnosu na dosadašnje pretpostavke znači da takozvana ‘skupina smrti’ ne mora sadržavati samo Brazil s Francuskom, nego s Nizozemskom, Italijom ili Portugalom.

Ždrijeb u Costa do Sauípe počinje u petak u 17 sati po srednjoeuropskom vremenu, osam nositelja imat će poziciju ‘jedan’ u skupinama, a pozicije od ‘dva’ do ‘četiri’ će se ždrijebati, time i raspored utakmica. Skupine će se popunjavati redoslijedom od A do H, dakako, prateći kontinentalna ograničenja, kao i dosad.

Ceremonija ždrijeba bit će spektakl u brazilskom stilu, glazbeno-plesni performans koji će izravno prenositi 193 nacionalne televizije. Nastupit će najveće brazilske pop-zvijezde Alexandre Pires i Vanessa da Mata, glumci Fernanda Lima i Rodrigo Hilbert, plesna skupina Deorah Colker i dakako Pele.

Kuglice s imenima nacionalnih reprezentacija će izvlačiti bivši nogometaši zemalja svjetskih prvaka: Cafu (Brazil), Zinedine Zidane (Francuska), Lothar Matthäus (Njemačka), Fernando Hierro (Španjolska), Fabio Cannavaro (Italija), Alcides Ghiggia (Urugvaj), Geoff Hurst (Engleska) i Mario Kempes (Argentina).

Skupina 1: Brazil, Belgija, Njemačka, Argentina, Kolumbija, Urugvaj, Španjolska, Švicarska
Skupina 2: Alžir, Kamerun, O. Bjelokosti, Gana, Nigerija, Čile, Ekvador
Skupina 3: Australia, Iran, Japan, J. Koreja, SAD, Meksiko, Kostarika, Honduras
Skupina 4: HRVATSKA, Bosna i Hercegovina, Nizozemska, Italija, Engleska, Portugal, Rusija, Grčka, Francuska

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.