Zlatko Dalić: Nakon Eura nismo više trpjeli negativan govor tijela

Nedjelja, 14. studenog 2021. 22:37 Napisao/la  SC

Na to da sam najbolji reći ću da imam tri velika natjecanja, srebro, ali nakon prvog poraza bit će komentara - taj ne zna ništa, tko ga je doveo, kazao je izbornik

Zlatko Dalić: Nakon Eura nismo više trpjeli negativan govor tijela

Hrvatska se izravno plasirala na SP 2022 u Katar nakon pobjede (1:0) protiv Rusije u Splitu čime je na najbolji način zavšilo uspješno razdoblje nakon nastupa na EP-u.

Reprezentacija je završnicu kvalifikacija odigrala je na najvišem nivou, ključne su bile promjene koje je Zlatko Dalić odredio nakon EP-a:

- Sada su u reprezentaciji igrači koji igraju u formi u klubovima te imamo konkurenciju. Nìtko se ne može opustiti. Možda je bila moja pogreška što sam protekle tri godine dao previše povjerenja ekipi sa Svjetskog prvenstva u Rusiji. Znalo se mjesec dana unaprijed tko će biti pozvan, previše su se opustili... U tome sam griješio, ali to je bilo ljudski, jer sam tim igračima zahvalan. Shvatio sam na vrijeme da to ne valja, pa je sada dobro. Rekao sam da nisam bio na nivou, jer nisam stvari odrađivao kao sada. Upravo u smislu forme igrača i velikih promjena u momčad koje su bile nužne. Imao sam pravilo da se teško ulazi u reprezentaciju, ali i izlazi. No, osjećao sam obvezu prema onima koji su me doveli do finala SP-a i učinili trenerom. Nakon Eura smo promijenili priču, pojačali smo neke stvari, usto nismo trpjeli negativan govor tijela. Neke igrače zato nismo zvali, kroz to su vidjeli da je vrag odnio šalu, popravili su se i vratili su se. Na to da sam najbolji reći ću da imam tri velika natjecanja, srebro, ali nakon prvog poraza bit će komentara - taj ne zna ništa, tko ga je doveo. To je naša realnost, no meni su samo navijači bitni. Tribine mi daju snagu. Ponosan sam što sam izbornik hrvatske reprezentacije, to je čast. To ni nitko ne može platiti. Novac mi nije važan. Nisam očekivao da ću biti pet godina, ponosan sam, to je najljepši posao koji sam radio. Pregrmjeli smo teške stvari, Hrvatska ima sjajnu budućnost. Nema veće sreće i časti, kazao je Dalić.

Ovako je Dalić odgovorio hoće li vratiti Antu Rebića:

- Puno se s time zamaramo. Igrali su drugi, Sosa, Stanišić, Brekalo, Vlašić, Pašalić... Nikome nisam zatvorio vrata reprezentacije i nikad neću. Puno sam puta rekao da sam spreman razgovarati, oprostiti i preko svega prijeći kad je u pitaju reprezentacija. Najmanje je bitan moj ego, ostavit ću ga po strani. Nitko se meni ne treba ispričavati, naglasio je Dalić.

Slijedi razdoblje dugačkih priprema za SP:

- Imamo godinu dana mira. Najvažnije je da igrači nastave dobro igrati i da budu zdravi. U ožujku ćemo igrati prijateljske utakmice, u lipnju Ligu nacija. Jako je bitno da Modrić bude zdrav i da nas povede u Katar. Da, on će nas voditi u Katar, potvrdio je Dalić.

Ivan Rakitić javno se nudi:

- Svi su dobrodošli. Bili su na utakmici Rakitić, Subašić, Strinić, Kovačić, Mandžukić... to je bogatstvo reprezentacije. Daleko je Katar, volio bih da se pojavi još netko iz mlade reprezentacije, govori Dalić.

Hrvatska ima broncu i srebro, nedostaje samo zlato:

- Mi smo takav narod, uvijek nam nešto ne valja. Cilj uvijek mora biti veliko natjecanje, nakon toga treba proći skupinu. To si izbornik kao zadatak mora postaviti. Ali tražiti zlata, srebra... Nemamo kamp, ima nas četiri milijuna. Naravno da bismo zlato objeručke prihvatili. Dakle, cilj u Kataru je proći skupinu, zaključio je jedini izbornik u povijesti HNS-a koji se triput plasirao u završnice velikih natjecanja:

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.