KVALIFIKACIJE ZA SP 2014

Belgija drži korak s Hrvatskom, Wales bez Balea

Subota, 23. ožujka 2013. 00:06 Napisao/la  SC

Skupina A: Makedonija - Belgija 0:2, Škotska - Wales 1:2

Kvalifikacije za SP 2014

Skupina A

MAKEDONIJA - BELGIJA 0:2

Stadion Filip II Makedonski Gledatelja: 20.000

Sudac: Aytekin (Njemačka)

Strijelci: 0:1 De Bruyne (26'), 0:2 Hazard (62'-11m)

Žuti kartoni: Grnčarov, Lazarevski, Demiri, Ivanovski (Makedonija), Vermaalen (Belgija)

MAKEDONIJA: Pančovski, Noveski, Grnčarov, Lazarevski, Todorovski, Demiri, Hasani (82' Tasevski), Pandev, Ibraimi, Tričkovski (82' Trajkovski), Jahović (58' Ivanovski).

BELGIJA: Curtois, Van Buyten, Vermaalen, Vertonghen, Aiderweireld, Dembele', Felaini, Wittsel, Hazard, De Bruyne, Benteke (85' Chadli).

Tribine nacionalnog stadiona Filip II. Makedonski u Skoplju s optimizmom su dočekale svoje junake, koji su u petom susretu u skupini A kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu do bodova trebali preko opasnih i izuzetno kvalitetnih Belgijanaca.

Gosti su u ovaj dvoboj ušli s deset bodova, znajući kako je Hrvatska svoj posao protiv Srbije obavila uspješno te su protiv Makedonaca tražili pobjedu kako bi zadržali korak u borbi za prvu poziciju. Izbornik Wilmots nije znao može li računati na Kompanyja i Fellainija, koji su se oporavljali od ozljeda. Evertonov igrač našao se u početnom sastavu, dok je branič Cityja ostao na klupi.

Domaćin se fantastično motivirao za ovaj dvoboj, znajući kako ih samo pobjeda ostavlja u igri za prolaz, a predvođeni Goranom Pandevom pokazali su kako nisu u strahu od renomiranog protivnika. U skladu s ambicijama sjajno je domaćin otvorio utakmicu, preuzeo kontrolu igre i u početnih 20-ak minuta u nekoliko navrata izuzetno opasno zaprijetila, ali nisu mogli pored Courtoisa. Belgija je čekala svoju priliku, a izborila se za nju nakon 26 minuta akcije na travnjaku. Pokretni De Bruyne pritisnuo je Lazevskog, oduzeo mu loptu, sjurio se prema domaćem vrataru i pogodio za vodstvo Belgije 0:1. Uzbudljivo je bilo samo nekoliko trenutaka kasnije, kada je upravo Pandev, glavom s nekoliko metara, propustio ekspresno izjednačiti. Imala je Makedonija do kraja poluvremena još dva dobra pokušaja solidnog Ibraimija, ali na odmor su otišli u zaostatku.

Nije se puno toga promijenilo niti u nastavku, domaćin je napadao, a pola sata prije kraja Belgija je stigla do novog pogotka. Hazard je još jednom dokazao svoju napadačku snagu, u odličnoj akciji s Fellainijem izborio je kazneni udarac. Odluka suca Aytekina izazvala je proteste Makedonaca, ali Hazard je sam izveo kazneni udarac i hladnokrvno loptu smjestio u mrežu. Belgija je sačuvala sigurnu prednost do kraja, novim bodovima ponovno je preuzela vodeću poziciju skupine A, s 13 osvojenih bodova baš poput Hrvatske. Za nekoliko dana na svom terenu igraju protiv istog suparnika, u goste im dolaze Makedonci.

ŠKOTSKA - WALES 1:2

GLASGOW Stadion Hampden Park Gledatelja 39.365

Sudac: Gautier (Francuska)

Strijelci: 1:0 Hanley (45'+1), 1:1 Ramsey (72'-11m), 1:2 Robson-Kanu (75')

Žuti kartoni: Snodgrass, Miller (Škotska), Robson-Kanu, Ramsey (Wales)

Crveni kartoni: Snodgrass (Škotska 71'-drugi žuti karton), Ramsey (Walles 90'+4- drugi žuti karton)

ŠKOTSKA:McGregor, Caldwell, Hutton, Mulgrew, Hanley, Burke (87' Rhodes), Dorrans (64' Adam), Snodgrass, McArthur, Maloney, Fletcher (4' Miller)

WALES:Myhill, Ricketts, Gunter, A. Williams, Davies, Bale (46' J. Williams), Collison (58' King), Ledley (89' Church), Robson-Kanu, Ramsey, Bellamy.

Wales je do velike pobjede u Škotskoj stigao nakon zaostatka 0:1 i nakon što mu je na poluvremenu zbog ozljede igru morao napustiti najbolji igrač Gareth Bale. Domaći su poveli u sudačkoj nadoknadi prvog dijela kada je Charlie Mulgrew nabacio iz kornera, a Grant Hanley glavom smjestio loptu u mrežu.

U 71. je minuti Robert Snodgrass u kaznenom prostoru srušio Chrisa Guntera i dobio drugi žuti karton, a precizan je iz jedanaestarca bio nogometaš Arsenala Aaron Ramsey. Već u 74. minuti je pobjedu Velšanima donio Hal Robson-Kanu, pogodivši glavom poslije centaršurta Andyja Kinga s desnog krila. Važna se situacija dogodila u sudačkoj nadoknadi kada je zbog drugog žutog kartona isključen Ramsey koji će tako morati propustiti utakmicu protiv Hrvatske.

Hrvatska  u utorak gostuje kod Walesa, na stadionu Liberty u Swanseaju, a zasad nije poznao koliko je teška ozljeda Garetha Balea i hoće li zvijezda Tottenhama moći igrati.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.