Joe Šimunić neće putovati u Brazil, Sportski arbitražni sud potvrdio FIFA-inu odluku

Ponedjeljak, 12. svibnja 2014. 14:40 Napisao/la  SC

Ovdje nije pobjedila pravda nego snaga FIFA-e, koja je svoju kaznu temeljila na političkom, a ne pravnom aspektu, kaže Šimunićev odvjetnik Pretnjača

Joe Šimunić neće putovati u Brazil ni kao hrvatski reprezentativac, ni kao gledatelj. Sportski arbitražni sud (CAS) u Lausanni donio je u ponedjeljak presudu kojom je potvrdio kaznu FIFA-e od deset utakmica suspenzije zbog povika "Za dom" na Maksimiru nakon prosinačke utakmice s Islandom. Joe neće moći nastupiti na SP-u u Brazilu, niti će se tijekom prvenstva smjeti pojaviti na nekom stadionu.

- FIFA ničime nije dokazala da je Šimunić nekoga uvrijedio, niti da je imao namjeru nekoga uvrijediti. Ovdje nije pobjedila pravda nego snaga FIFA-e, koja je svoju kaznu temeljila na političkom, a ne pravnom aspektu Šimunićeva slučaja, rekao je Šimunićev odvjetnik Prtenjača.

FIFA je Šimunića optužila za širenje mržnje, a njegov povik okarakteriziran je fašističkim, tj. ustaškim. Pred CAS-om su saslušani brojni svjedoci. Odluku je donijelo tročlano vijeće CAS-a na čelu s Nizozemcem Hendrikom Keslerom. Luigi Fumaggalli iz Italije, kojeg je izabrala Šimunićeva strana i Švicarac Marc Balmelli kojeg je izabrala FIFA-e, nisu uvažili argumente Šimunićeve obrane.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.