Igor Štimac za HNS: Žao mi je što ne radimo svi u istom smjeru, a to je dobrobit hrvatskog nogometa

Srijeda, 04. rujna 2013. 17:39 Napisao/la  SC

Navijačka masa koja je vrlo zahtjevna u Hrvatskoj je ono gdje ide najveća odgovornost. Nije lako, no znam zašto sam izabran, kaže Štimac

HNS objavio je na službenoj stranici razgovor s izbornikom Igorom Štimcem neposredno pred utakmicu protiv Srbije. Izdvajamo:

 

O Srbima:

 

- Oni su u puno boljoj natjecateljskoj formi nego što je bilo pred zagrebački. Vidimo i iz njihovog popisa da je izbornik Mihajlović zakopao ratnu sjekiru s Nemanjom Matićem koji je jedan od najboljih defenzivnih veznjaka u Europi. Prema tomu, očekuje nas puno teži susret od onoga u Zagrebu. Morat ćemo puno više energije i mudrosti imati u ovoj utakmici i potruditi se puno više kako bismo došli do rezultata koji priželjkujemo

 

O dosadašnjem učinku:

 

- Moram biti zadovoljan. Neke agencije su objavile neke podatke da sam statistički najuspješniji izbornik na ovom području. Ne mogu biti zadovoljan nekim blijedim izdanjima, no jedini podbačaj koji me može boljeti je onaj protiv Škotske. Opet, kada napravimo konkretnu analizu te utakmice, dođemo do podataka koji idu nama u prilog, sve osim konačnog rezultata. Međutim, protivnik je dao gol, mi nismo, to je sastavni dio nogometa. Imali bismo savršenu sliku da imamo ta tri boda na kontu, eventualno jedan, koji bi nam davao realniju šansu za direktan plasman. Ovako smo teoretski bliži doigravanju, no nismo odustali od prve pozicije. Nakon beogradske utakmice ćemo konkretnije znati što činiti.

O stečenom iskustvu:

 - Znao sam što me čeka. Poznajem puno izbornika, pratim dugo godina reprezentaciju i kao stručni komentator HRT-a, družio sam se bivšim izbornicima i dobro poznajem taj posao. Promijenio sam neke detalje za koje sam smatrao da su gubljenje vremena, poput putovanja na utakmice jer smatram da je u današnje vrijeme kada tehnologija omogućuje gledanje svih utakmica tijekom vikenda takvo putovanje gubljenje vremena, pa i nepotreban trošak za Savez. Što se ostaloga tiče, sve se zna - morate pratiti svoje i protivničke igrače, bilježiti sve što im se događa, na osnovu toga pripremati sve što vas očekuje u utakmicama i ponašati se pravedno prema kadru koji imate. Navijačka masa koja je vrlo zahtjevna u Hrvatskoj je ono gdje ide najveća odgovornost. Nije lako, no znam zašto sam izabran. Vjeruje se da ja mogu ostvariti ciljeve, svjestan sam da oni koji su se odlučili za mene znaju što nosim sa sobom, koliko mogu izdržati pritiska i koliko kvalitete mogu donijeti u najtežoj grupi otkad nastupamo u kvalifikacijama. Kročimo putem koji smo zacrtali, koji je dobar i siguran sam kako ćemo doći do cilja koji smo postavili.

O negativnoj atmosferi:

- Meni je žao što ne radimo svi u istom smjeru, a to je dobrobit hrvatskog nogometa. Neki očito traže načine da poruše zidove koji su građeni i na kojima se hrvatski nogomet podignuo do visina na koje možemo biti ponosni. Imamo velike rezultate iza sebe, HNS nije nikada bio na proračunu države, grada Zagreba ili bilo koga trećeg, dakle sam se financira već 23 godine. U tom kontekstu, možemo biti vrlo ponosni. Ne mogu razumjeti ni one koji su rušilački nastrojeni, koji s tribina šalju poruke mržnje, poruke negativnosti, ne mogu razumjeti ni one koji uporno viču slogane koji su negativistički ispisani prema HNS-u i pojedincima. Imamo tri selekcije na završnim natjecanjima, imamo reprezentaciju koja je samo u par navrata propustila završnice velikih turnira. Svi mi koji radimo u nogometu, radimo u interesu tog nogometa. Bez obzira što smo imali različita razmišljanja, bez obzira na to što smo imali i sukobe tijekom godina - ti sukobi su u konačnici rezultirali unaprjeđenjem hrvatskog nogometa. Neki to ne mogu prihvatiti i shvatiti, ali na nama je da radimo najbolje što možemo, da nastavimo s rezultatima kakve smo imali.

 

 O Eduardu:

- Eduardo osim prije utakmice u Osijeku protiv Walesa niti jednom nije bio spreman za 90 minuta, a kao izbornik nikada takvog igrača neću staviti u igru od početka. Prema tomu, ja vapim za spremnim Eduardom - on je naš najbolji realizator, to pokazuje njegov broj golova u odnosu na broj nastupa, ali treba mi Eduardo koji je spreman za 90 minuta. I dalje sam Eduardov veliki pobornik i svaki puta kada dođe potpuno zdrav i kondicijski spreman ukazat ću mu povjerenje.

O Mandžukiću:

- Bayern u okviru klupskog nogometa igra nešto što će drugim klubovima biti teško dostići, s dva krila poput Riberyja i Robbena, s alternativama koje imaju za ta dva igrača, Mandži je ipak lakše postizati golove u Bayernu jer samo treba djelovati okomito u odnosu na vratnice suparničkog gola i biti na razini peterca kada krila probiju stranu. Mi nemamo krilne napadače; imamo dobre vezne igrače s kojima imamo veću intenciju ulaska u sredinu, a manje proboja po bokovima i centaršuteva. Međutim, šutiranja izvana nam nisu bila dobra ili toliko dobra kakva sam očekivao. Kada imate jednog Rakitića, Perišića, Srnu, Strinića i ostale, a u ovim kvalifikacijama smo zabili tek jedan gol iz "slobodnjaka", onda evidentno imamo problem u tom dijelu. Mandžukić je za nas neprocjenjiv u okviru onoga što donosi u prvoj fazi obrane jer on svojom trkom i silinom razbija cijelu protivničku obranu.