Hrvatska reprezentacija poražena u prvoj utakmici na Europskom prvenstvu

Subota, 15. lipnja 2024. 19:53 Napisao/la  SC

U 78. minuti Simon obranio Petkovićev kazneni udarac, hrvatska obrana u prvom dijelu katastrofalno griješila

Carvajal
Carvajal

Hrvatska reprezentacija doživjela je težak poraz od Španjolske u prvoj utakmici na Europskom prvenstvu odigranoj pred 68.844 gledatelja u Berlinu.

Nakon dvadesetak minuta stajanja u niskom bloku, hrvatska je momčad počela kroz posjed loptu sramežljivo ulaziti na španjolsku polovicu, vrlo su brzo na vidjelo izađle slabosti zadnje linije.

U 29. minuti dvojica hrvatskih stopera pogrešno su izašli do centra, Šutalo je ostao u međuprostoru, Pobgračić nije stigao zatvoriti rupu, Ruiz je okomitim pasom iz druge linije odigrao Morati, koji je po sredini praktično od središta igrališta otrčao do Livakovića i poentirao - 0:1.

U 32. minuti Ruiz se na ulasku u kazneni prostor doslovno prošetao kraj dvojice hrvatskih igrača (Modrić, Brozović) i loptu kroz Šutalove noge poslao u lijevi Livakovićev kut - 0:2.

U sudačkoj nadoknadi Yamal je ubacio lijevom nogom zdesna na postavljenu hrvatsku obranu, Pongračić je zakasnio, Carvajal je iz blizine samo podmetnuo nogu - 0:3.

Dvaput je hrvatska momčad ozbiljnije ušla u završnicu.

U 34. minuti Simon je odbio loptu, Majer je iskosa zdesna desnom nogom loptu poslao u vanjski dio mreže.

U 41. minuti dogodila se najbolja hrvatska prilika, Majer je zdesna u kaznenom prostoru odigrao Gvardiolu na drugoj strani, hrvatski branič nije pogodio suprotni kut, ali je zamalo pogodio Budimira na drugoj vratnici.

Što se tiče napadačke igre, najveći hrvatski problem bili su izlasci iz zadnje trećine pod španjolskim pritiskom, što je inače glavni forte hrvatske momčadi zbog karakteristika trojice veznih igrača svjetske klase.

Modrić i Brozović igrali su daleko ispod očekivanja, Kovačić je praktično sam igrao u središnjici u razdobljima, kada je trebalo mijenjati ritam i način igre.

Jasno da su Španjolci drugačije igrali u drugom dijelu budući da je hrvatska reprezentacija morala visoko stajati da bi pokušala stvoriti pritisak, Španjolci su za razliku od prvoga dijela pretežito stajali u niskom bloku i čekali prilike za tranziciju.

Najbolju priliku u drugom dijelu nisu dugo čekali!

U 52. minuti Španjolci su kroz reposjed brzo izašli na zadnju liniju hrvatske obrane, točnije, Pedri je došao s loptom do kaznenog prostora, odigrao je Yamalu koji je ostao zdesna sam ispred Livakovića, koji je vrhunskom reakcijom dohvatio loptu u situaciji jedan na jedan.

U 55. minuti Kovačić je prošao po lijevoj strani kaznenog prostora i pripremio akciju za najveću hrvatsku priliku u drugom dijelu: Budimir je odigao Stanišiću koji je ostao sam na desetak metara od Simona, Cucurella je ušao u blok, lopta se visoko odbila do Budimirove glave, Simon je stigao dohvatiti loptu ispred Kramarića u petercu.

Pokušao je Zlatko Dalić nešto promijeniti promjenama, u 65. minuti izvadio je iz igre nevidljivog Modrića što je bilo očekivano i najboljega veznjaka Kovačića što je bilo neočekivano, jer je hrvatska momčad time izgubila okomitost i brzinu u sredini.

Nešto jači hrvatski pritisak umalo se isplatio pred kraj utakmice.

U 78. minuti Simon je katastrofalno pogriješio, Majer je stigao blokirati pokušaj dodavanja španjolskog vratara, u nastavku akcije Rodri je prekršajem za najstrožu kaznu spriječio Petkovića gurnuti loptu u praznu mrežu.

Simon je ispravio svoju pogrešku obranom kaznenog udarca koji je izveo Petković, odbijenu loptu Perišić je gurnuo Petkoviću pogodak kojega je poništen nakon što je VAR odredio da je Perišić prerano ušao u kazneni prostor prilikom izvođenja kaznenog udarca.

HRVATSKA: Livaković, Stanišić, Šutalo, Pongračić, Gvardiol, Brozović, Kovačić (65 Mario Pašalić), Modrić (65 Sučić), Majer, Kramarić (72 Petković), Budimir (56 Perišić)

ŠPANJOLSKA: Simon, Cucurella, Le Normand, Nacho, Carvajal, Rodri (87 Zubimendi), Ruiz, Pedri (59 Olmo), Williams (67 Merino), Yamal (87 Torres), Morata (67 Oyarzabal)

Utakmica 1. kola, Skupina B: Hrvatska - Španjolska 0:3 (Petković 80/Morata 29, Ruiz 32, Carvajal 45+2)

Ljestvice i rezultate možete vidjeti  OVDJE

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.