ALJOŠA ASANOVIĆ TVRDI

Ova reprezentacija je bolja od one moje

Nedjelja, 19. lipnja 2016. 11:25 Napisao/la  Igor Vranić

Igraju moderan nogomet s puno agresivnosti, ideje i stvarno ih je uživancija gledati, smatra Asanović


Aljoša Asanović bio je nezamjenjivi član brončane generacije, "vatreni lakat" u dresu reprezentacije odigrao je najbolje utakmice u karijeri. Asanovićevo umijeće najviše je dolazilo u okruženje svjetskih veličina poput Bobana, Šukera, Prosinečkog, Jarnija... Današnji reprezentivci nemaju karizmu vatrenih, ali prema kvaliteti...

- Oduševljen sam kako igra ova reprezentacija, izbornik Čačić odlično je sve posložio i stoga ne trebaju čuditi odlične partije njegovih izabranika. Ova reprezentacija je bolja od one moje iz 1998. godine, bez obzira što smo tada na Svjetskom prvenstvu osvojili brončanu medalju što je bio i ostao veliki uspjeh. Mislim da ova reprezentacija ima sve preduvjete da bude bolja od nas, da ostvari bolje rezultate kako na Europskom tako i na Svjetskom prvenstvu. Igraju brz, moderan nogomet s puno agresivnosti, ideje i stvarno ih je uživancija gledati. Hrvatska je u prva dva kola koja su odigrana po skupinama u ogledima s Turskom i Češkom pokazala  najbolji nogomet. Posebice su naši momci odigrali odlično više od 70-ak minuta u dvoboju s Česima, šteta je što smo u završnici primili „dva glupa gola“. Uvjeren sam da neodlučni ishod s Češkom neće poremetiti atmosferu u svlačionici među igračima te da će oni odigrati još bolje u utorak kada nas čeka sraz sa Španjolskom u borbi za prvu poziciju u skupini. Nisu Španjolci toliki bauk, Čehe su svladali tek u završnici, dok su u ogledu s Turskom koja je očigledno nakon poraza od nas se „raspala“, djelovala nemoćno i stoga su Španjolci lako došli do pobjede, kaže Asanovć.

Asanović je bio pomoćnik izbornika Slavena Bilića u kojega se Luka Modrić afirmirao kao nositelj igre reprezentacije:

- Svi igrači zaslužuju pohvale, no neke ipak ću izdvojiti, a to je prije svega Luka Modrić koji se pronikao u istinskog vođu i koji je, vjerujem, sam sebi rekao: „Dosta je, sada sam ja gazda u ovoj reprezentaciji!“ Uostalom, Luka je u starom-novom europskom prvaku Realu iz Madrida vrlo bitan igrač, nije samo „mali kotačić“ kako to mnogi su prikazivali i žele još sada prikazati. On je bitan i jedan od najvažnijih igrača momčadi trenera Zidanea. Modrić je proglašen za najboljeg veznog igrača Lige prvaka i španjolskog prvenstva. Svaka mu čast za ono što je prikazao. Ne mogu, a da ne spomenem kapetana Darija Srnu kojeg su bez ikakvog razloga i povoda neki mediji uzeli „na zub“. Momak koji je odigrao najviše utakmica ze reprezentaciju i koji je već 13 godina standardni član Šahtjara sa kojim je osvajao prvenstva i Kup Ukrajine, te posljednji trofej Kupa UEFA zaslužuje sve čestitke. I na ovom prvenstvu je pokazao da je pravi kapetan. Treći igrač koji me ugodno iznenadio je Marcelo Brozović, iza sebe ima sjajnu sezonu u Interu iz Milana, a u reprezentaciji je postao nezamjenjiv član početne jedanaestorice. Kod njega me oduševljava „tajming“, kada se treba ubaciti iz veznog reda u sam vrh napada. Onaj koji je u posljednje vrijeme konstanta je Ivan Perišić, u ovom trenutku najbolji hrvatski reprezentativac. To je pokazao i potvrdio na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, to potvrđuje i na do sada odigranim utakmicama, smatra Asanović.

Utakmica protiv Španjolaca određuje hoće li Hrvatska u idući krug kao druga ili treća?

- Možemo li protiv Španjolaca? Dakako da možemo! Španjolci više nisu onako jaki kao prošlih godina, ne smijemo ih se prepasti, štoviše, mislim da bi ih trebalo visoko napasti. Dakako da će veliki hendikep biti neigranje Modrića. Da sam izbornik, na njegovo mjesto postavi bih Rakitića, Brozovića vratio u srednji red, a od prve minute priliku bih pružio Pjaci bez obzira što nema europskog iskustva. Zna se kako Španjolci igraju, imat će oni posjed lopte, mi moramo biti strpljivi, mirni i koncentrirani tijekom cijelog susreta. Imamo i mi svoje adute i ako ponovimo igru kakvu smo prezentirali u većem dijelu ogleda s Češkom možemo se nadati pozitivnom rezultatu, pobjedi, zaključuje Asanović.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.