KAKO VLADA VLADA

Zbog nepodmirenih obveza neće zaživjeti ni Liga 12!

Utorak, 08. svibnja 2012. 15:24 Napisao  I. V.

 Kako će Hajduk, Osijek ili Cibalia podmiriti tekuće obveze prema državi ako ne mogu pronaći novac ni za plaće svojim zaposlenicima

Odlukom Vlade od 1. svibnja nema više isplata plaća bez uplate doprinosa čime je Vlada natjerala oko 20.000 poslodavaca da redovito podmiruju obveze prema zaposlenicima i državi.

Vladina odluka propisuje način provedbe plaćanja, definira subjekte provedbe plaćanja, te način i oblike postupanja Porezne uprave kad utvrdi nepravilnosti. Obveznici provedbe su banke koje provode platni promet, Fina i poslodavci koji imaju zaposlene radnike. U Vladinoj odluci jasno piše da će Porezna uprava blokirati račune svim poslodavcima koji ne izvršavaju svoje obveze, što znači da isti više neće moći obaviti nijednu isplatu dok ne isplate plaće i doprinose.

Među 20.000 poslodavaca koji ne ispunjavaju svoje obveze su i brojni sportski klubovi, koji su dobili obavijesti da moraju platiti poreze. Ako Vlada ustraje na svojoj odluci, iduće sezone u nogometu neće zaživjeti  ni Liga 12. Kako će Hajduk, Osijek ili Cibalia podmiriti tekuće obveze prema državi ako ne mogu pronaći novac ni za plaće svojim zaposlenicima? Vladina odluka  ne ugrožava opstojnost  samo nogometnih klubova, koji su medijski najeksponiraniji, nego i mnogih kvaziprofesionalnih klubova koji imaju financijskih poteškoća.

Među njima je i  MRK Zamet, koji jedva preživljava zahvaljujući utjecaju ministra Željka Jovanovića, bivšeg dopredsjednika kluba.  Od 1. svibnja ministar Jovanović stoji iza nepromišljene Vladine odluke da se blokira račun Zameta, koji šest mjeseci duguje plaće zato jer bivši dopredsjednik Jovanović nije ispunio obećanja.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.