HNS: Nekome je možda ovaj kukasti križ vickast, ali ovo je huliganizam na razini terorizma

Subota, 13. lipnja 2015. 15:54 Napisao/la  SC

Ogorčen sam i mogu zamisliti lica članova Disciplinske komisije UEFA-e. Nadam se da huligani neće pobijediti, kaže predsjednik HNS-a Davor Šuker

Predstavnici HNS-a u splitskom hotelu Radisson BLU održali su izvanrednu konferenciju za medije nakon što je na utakmici Hrvatske i Italije na travnjaku poljudskog stadiona ucrtana svastika. Pred novinarima su govorili Davor Šuker, Damir Vrbanović i Zoran Cvrk, prvi čovjek HNS-a zadužen za sigurnost. Svima je jasno da će UEFA drastično kazniti HNS nakon što je zabranila da se utakmice Hrvatska i Italija igra pred gledateljima:

- Ovo je jako proračunata akcija, treba nam pomoć države. To je pojava koja izaziva sablazan, mi smo šokirani i osramoćeni. Svi, ne samo reprezentacija, HNS i hrvatski sport. Ovo je bio šamar cijeloj državi. Nadam se da će krivci biti pronađeni, ali sramota će ostati sramota. Hrvatski nogomet je izložen takvoj vrsti huliganizma da se radi o vrsti atentata, kao što je bio slučaj i u Milanu. Jednom se mora stati na kraj reketarenju, ništa od ovoga nije bilo slučajno, već je promišljeno. Ovo je ozbiljan udar, nije nestašluk, rekao je Vrbanović.


- Krivo mi je što spektakl na Poljudu nije protekao kako smo željeli. Osuđujemo incident i tražimo od relevantnih institucija da naprave svoj posao i pomognu nogometu, da zaštite reprezentaciju, HNS i Grad Split. Ogorčen sam i mogu zamisliti lica članova Disciplinske komisije UEFA-e. Nadam se da huligani neće pobijediti,

- Nesumnjivo ćemo opet biti strogo kažnjeni. Surađujemo s MUP-om, očevid je započeo, obrada je u tijeku, i bit će utvrđeno kada je djelo počinjeno. Na poluvremenu smo pokušali sve da se ta sramota sanira, učinili smo sve što smo mogli, ali nije se moglo puno. Kada se utvrdi gdje je napravljen propust, znat ćemo tko je odgovoran. Zabrinjavajuće je da nitko od izgrednika u Milanu nije osuđen u Hrvatskoj, a nemoguće je da HNS jedini provodi edukaciju i upozorava na ono što nije u redu s nogometom. Nekome je možda ovaj kukasti križ vickast, nekome je možda bio i onaj protiv Gruzije, ali nije. To je čisti fašizam, za jasnu i nedvosmislenu osudu, isto kao što nemamo problema s time da treba reći da pozdrav 'za dom spremni' nije dobar. UEFA je tri puta upozoravala hrvatske vlasti da stvari neće dobro završiti, Vijeće Europe je prozvalo i medije i hrvatsku državu da ne poduzimaju dovoljno, kaže Cvrk.


- Usmjerili smo se na kvalitetu travnjaka koji održava tvrtka koja ima ugovor s Hajdukom, ali i HNS ima ugovor s Hajdukom. Postoji tvrtka koja kontinuirano održava travnjak, on je isključivo njihova odgovornost. Ovaj atak je jako dobro pripremljen jer prije početka utakmice ništa nismo vidjeli. Riječ je o kemikaliji, nismo mogli sanirati štetu. Nitko od predstavnika Grada Splita i Hajduka nije došao na utakmici. Zar je igrala privatna reprezentacija HNS-a? Trebamo li inzistirati na privatnim animozitetima umjesto da nazočimo svečanosti koja Hrvatskoj znači plasman na Euro? Sve zbog taštine. Tužna je istina i što neki visoki dužnosnici doživljavaju problem na razini zafrkancije. S druge je strane predsjednica, koja je jasno dala do znanja koliko je prilča ozbiljna. Ovo nisu napravila dva mulca koja su preskočila ogradu. Slijepi smo ako mislimo da su ovakve akcije navijača borba za pošteni nogomet. Ovo je huliganizam na razini terorizma, naglasio je Vrbanović.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.