AKCIJA EUROPOLA

U Hrvatskoj pod istragom 18 utakmica

Utorak, 05. veljače 2013. 12:31 Napisao/la  SC

Najveći iznos plaćen za namještanje utakmica je 140 tisuća eura, a najveći profit 700 tisuća eura

Prema pisanju europskih medija u skandalu namještanja utakmica koje istražuje Europol nalazi se 18 susreta odigranih u Hrvatskoj. Ono što je počelo kao istraga oko namještanja utakmica u Četvrtoj njemačkoj ligi pretvorilo se u međunardnu istragu.  Prema izvještaju njemačkih vlasti organizacija koja je namještala utakmice u Njemačkoj zaradila je 250 tisuća eura.

I sve je krenulo od toga, uz Hrvatsku, pod istragom je 79 utakmica u Turskoj, 70 u Njemačkoj, 41 u Švicarskoj, 20 u Mađarskoj, 19 u Belgiji. Niz se nastavlja do Engleske gdje je navodno pod istragom samo jedna utakmica.

Brtanski Independent navodi da je u namještanje samo jedne utakmice bilo uključeno 50 ljudi iz deset zemalja!

Independent je naveo i primjer Mađarske gdje je u akciji uhićeno 50 osoba i sumnjiče se da su namještale utakmice. Spominje se čak i ogled Lige prvaka između Debrecena i Liverpoola, iako su iz engleskog kluba objavili da ih od nadležnih institucija nitko nije kontaktirao po tom pitanju.

U Mađarskoj uhićena su četiri suca i tri nogometaša, kod kojih je pronađen novac u iznosu od 320 tisuća eura. Mađari u pritvoru imaju i Wilsona Raja Perumala koji je u Finskoj već osuđen za namještanje utakmica. Perumal je navodno sudjelovao i u namještanju utakmice U-21 reprezntacija Argentine i Bolivije koja je odlučena nakon sumnjivog jedanesterca dosuđenog u 12 minuti sudačke nadoknade. Od Perumala trag vodi do Tan Seet Eng, kojega zovu Dan Tan i za kojim je izdan zahtjev za izručenjem od strane Italije i Mađarske, ali Singapur se nije očitovao o tom zahtjevu.

Mediji navode da je najveći iznos plaćen za namještanje utakmica iznosio 140 tisuća eura koliko je koštalo da se "naštima" rezultat austrijskog prvenstva između Kapfenburga i bečke Austrije. S druge strane najveći profit ostvaren od strane kladioničarske mafije bio je 700 tisuća eura.