GZIRA UNITED - RIJEKA Rijeka protiv Gorice igrala bolje u obrani nego u napadu što je veliki forte na početku novog europskog ciklusa

Četvrtak, 22. srpnja 2021. 14:49 Napisao  I. V.

Od novog formata europskog natjecanja na Rujevici imaju pravo puno očekivati bez obzira na promjene u momčadi

Rijeka protiv Gorice igrala bolje u obrani nego u napadu što je veliki forte na početku novog europskog ciklusa
Foto: HNK Rijeka

Rijeka večeras (19) na Malti igra prvu utakmicu 2. pretkola Konferencijske lige.

Protivnik je momčad Gzire United koja je tek nakon izvođenja jedanesteraca u 1. kolu uspjela eliminirati momčad (Saint Julia) iz Andore.

Rijeka je apsolutni favorit u utakmicama protiv momčadi koja prema transfermarktu vrijedi (3,39 mil. eura) nešto više od Stjepana Lončara kojega je Rijeka prodala Ferencvarošu za 2,5 mil. eura plus bonusi.

Da se igra jedna utakmica kao prošle sezone, večerašnja utakmica imala bi puno naglašnije tenzije.

Upravo je Rijeka prošle sezone u Kopenhagenu dokazala koliko u jednoj utakmici mogu biti krhki izgledi velikih favorita.

U dvjema utakmicama Gzira United ima puno manje šansi ugroziti status favorita kluba, koji je prošle sezone igrao u skupini Europske lige.

Otada se puno toga promijenilo u momčadi Rijeke, nema više nekoliko bitnih igrača (Andrijašević, Menalo, Lončar, Capan, Kulenović...), trener Goran Tomić početkom ove sezone počeo je slagati drugačiju momčad.

Utakmica protiv Gorice u 1. kolu HNL-a mogla je samo naslutiti riječke mogućnosti ove sezone, drugačije se igraju europske od ligaških utakmica, jedino zajedničko je igra u obrani.

Iako se tijekom priprema drugačije najavljivalo, Rijeka je protiv Gorice igrala bolje u obrani nego u napadu što je veliki forte na početku novog europskog ciklusa.

Prošle sezone Rijeka je ostvarila neočekivani europski uspjeh isključivo zahvaljujući dobro organiziranoj igri u obrani protiv koje su se mučili napadači Napolija i Real Sociedada.

U današnjem nogometu igra u obrani zajednički je nazivnik uspjeha u svim natjecanjima zaključno s nedavno završenim EURO-om na kojemu su najbolji igrači bili vratar (Donnarumma) i stoperi (Bonucci, Chiellini).

Čak je i Pep Guardiola prošle sezone morao promijeniti način igre da bi opet postao engleski prvak, najbolji igrač Premierlige prošle sezone službeno je postao stoper Manchester Cityja (Ruben Diaz), pretprošle najbolji je bio stoper prvaka Liverpoola (van Dijk).

Utakmice protiv Gzire United uvod su u europski ciklus utakmica tijekom kojih Tomić treba početi profilirati igru u obrani da bi Rijeka stekla mogućnost ostvariti uspjeh u Konferencijskoj ligi.

Od novog formata europskog natjecanja na Rujevici imaju pravo puno očekivati bez obzira na promjene u momčadi.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.