Ivan Leko: Ne razmišljam o Dinamu, kakvi će drugi biti to su kalkulacije i gubljenje vremena

Petak, 20. siječnja 2023. 10:39 Napisao/la  Toni Bilić
Ivan Leko
Ivan Leko Foto: HNK Hajduk

Nakon dva mjeseca stanke Hajduk se vraća prvenstvenim obvezama. U 18. kolu SuperSport HNL-a, Hajduk u nedjelju (15 sati) na Poljudu dočekuje Šibenik. Bit će to prva službena utakmica Ivana Leke na klupi 'bijelih'. 

- Fokus je samo na trening, pripremu ekipe. Osobno, ne razmišljam o emocijama. Mislim da je to bolje. Da budemo mirni i da se prezentiramo u najboljem svjetlu - rekao je Leko, a zatim se dotakao sastava za Šibenik.  

- Nastojimo kroz svaki trening, razgovor, video-analizu napraviti grupu od 16-17 igrača koji konkuriraju za početi utakmicu. Ne skrivamo ništa. Dosta sam zadovoljan s treniranjem, ponašanjem igrača, vidim vjeru, da im je drago. Možda sam pretjerao sa 16-17 igrača, ali vjerujem da se treba imati konkurencija i da na svakom treningu pokažeš da si bolji. Svatko ima svoj status. Ne krećemo od nule. 

Može li Hajduk iskoristiti probleme Dinama?

- Ne razmišljam o tome. Imamo mi puno naših stvari i iskoristiti ono na što mi možemo utjecati, da naša ekipa odgovori na izazove. Kakvi će drugi biti, to su kalkulacije i gubljenje vremena.

Kakav je Šibenik?

- Imali su puno dobrih momenata, protiv Dinama, Osijeka...Imali su svojih prilika. Imaju dobrog trenera, znaju što rade. Veliki respekt.  Možemo pretpostaviti što će igrati. Analizirali smo ih. Pratili smo ih na pripremama. Nastojimo pratiti, znati svaki detalj. Moramo biti spremni na dva-tri scenarija, i da prepoznamo situacije na terenu.

Hoćete li nam reći prvih 11?

- To bi bilo ružno, igrači ne znaju. Ne krije se ništa, nitko se ne pravi pametan. Želimo da svatko tko je na terenu da 200%, da se dimi, da je želja, volja i motivacija na velikom nivou. 

Je li vas iznenadilo stanje u klubu i što bi se moglo popraviti?

- Ovo je drugi klub, nivo organizacije, klub raste. Pozitivno sam iznenađen. Prije je Hajduk imao svoju dušu. Hajduk je uvijek bio velik, strast, emocija. Organizacijski je sve puno profesionalnije. Kontroliraju se emocije. Jako je bitno da svatko zna što treba raditi. Predsjednik je predsjednik, trener je trener, čistačica je čistačica...Jedino tako možemo rasti.

Na kojim pozicijama tražite pojačanja?

- Rekao sam da nam treba četiri-pet igrača. To je normalno za ambiciozan klub. Ako je otišlo sedam-osam igrača, malo sam i rekao. Znamo što želimo. Kada želiš dovesti nekoga, onda moraš biti maksimalno siguran da se igrač mora uklopiti. Znate gdje nam fali, gdje želimo biti bolji. 

Koliko će novim igračima trebati vremena da se uklope?

- Meni to kao treneru ne znači ništa. Imam to što imam. Volio bih trenirati Mbappea i Neymara, ali oni nisu tu. Zadovoljan sam s onim što imam. Imamo dobar miks iskustva i mladosti. 

Jeste li zadovoljni napretkom mladih igrača?

- Trojica-četvorica su se nametnula, trebaju nastaviti, pokazivati na svakom treningu da su dobri. Znao sam da imamo talente, ali tek kad počneš nešto trenirati vidiš kakva je situacija. Mi smo svi u službi momčadi. Preveliki smo da bi bili u službi nekog pojedinca.

Hoćete li protiv Šibenika jurnuti od prve minute?

- Idealan scenarij je zabiti gol na početku. Naša ideja i želja je jedno, ali postoji protivnik. Tko god igra, na kojem god nivou teško je da jedna ekipa dominira svih 90 minuta. Mi svi igramo da bismo pobijedili. Pokušat ćemo igrati ono što treniramo, od prve do zadnje minute. 

U kakvom je stanju Nikola Kalinić?

- Nikola raste, trenira. Bio je par mjeseci u outu. Nije na 100%. Nama je jedan od ciljeva dobiti ga što prije da bude na nivou. Sahiti? Znamo da je igrao većinom s desne strane, a igrao je lijevo u Šibeniku. To su promjene da mi kao ekipa budemo bolji. U ovom trenutku je to tako. 

Koga bi od svojih bivših suigrača doveli da pojača momčad?

- Ne bih doveo Ivana Leku. Doveo bih Igora Tudora, Juricu Vučka i Josipa Skoku i Ivana Perišića - zaključio je Leko. 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.