Hajdukova 2012.: Iznenadni odlazak Balakova, sukob Keruma i dioničara, financijska kriza

Srijeda, 02. siječnja 2013. 09:44 Napisao/la  Ivan Jelić

Protekla godina ponovo je donijela silne turbulencije na Poljudu, a obilježili su ju iznenadni bijeg trenera Krasimira Balakova, smjena tročlanog vodstva, pobuna navijača i prodaja najboljih igrača koja nije spriječila nastavak financijske krize

Godina je na isteku bila je turbulentna za Hajduk, nikada teža i nikada gora. Izdvojili smo šest stvari koji su je obilježile.


IZNENADNI ODLAZAK BALAKOVA

Bugarski trener Krasimir Balakov Splićane je napustio poslije uvjerljive pobjede nad Rijekom na Kantridi (3:0), prihvativši ponudu njemačkog Kaiserslauterna. Oproštajnu konferenciju za novinare održao je po povratku momčadi iz Rijeke u 02.15 sati. Momčad je preuzeo Mišo Krstičević, Hajduk je kraj prvenstvene utrke dočekao sa 21 bodom manje od prvaka Dinama.

FINANCIJSKI DUGOVI

Hajduk je odradio pripreme bez odigrane službene utakmice, igrali su utakmice sa navlakama, zbog suspenzije HNS-a koji još službeno nisu riješili. Bijeli duguju Šibeniku na ime transfera Rukavine u Panathinaikos. Hajduku još uvijek prijeti stečaj. Uz to je prije nekoliko dana dobio iz Nyona rok da do 31. ožujka treba srediti financijsku situaciju, ispuniti financijski fair-play koji od Splićana traži UEFA. Ako ne uspiju to učiniti Splićanima slijedi trogodišnja zabrana igranja u nekom od europskih natjecanja. Inače, Hajduk je zbog nesportskog ponašanja navijača kažnjen sa jednom utakmicom zabrane igranja bez gledatelja u Europi.

PRODAJE VUKUŠIĆA I ANASA

U ljetnom prijelaznom roku prodani su Vukušić i Anas Sharbini. Hajduk još uvijek nije dobio 1,8 milijuna eura na ime transfera Sharbinija u Al Ittihad, stoga su Splićani klub iz Saudijske Arabije prijavili FIFA-i.

SUKOB KERUM - DIONIČARI

Sukob između gradonačelnika Željka Keruma i najvećeg pojedinačnog dioničara Andabaka rezultirao je ostavkom predsjednika Hrvoja Maleša. To je bio uvjet da vijećnici Gradskog vijeća izglasaju davanje jamstva klubu za podizanje kredita u iznosu od 30 milijuna kuna, koje nije bilo odmah izglasano na sjednici Gradskog vijeća.

DOLAZAK TORCIDE PRED BANOVINU

Odluka o neizglasavanju davanja jamstva od strane vijećnika Gradskog vijeća klubu dovela je Torcidu pred Banovinu. Pod pritiskom navijača dva je dana kasnije izglasana Izvanredna sjednica Gradskog vijeća na kojoj je 16 vijećnika podiglo ruku za davanje jamstva Hajduku i kredit je dobiven, novci su već potrošeni, Bijeli su opet u financijskim problemima.

SMJENA TROČLANE UPRAVE

Najprije je član uprave zadužen za marketing Pavle Cicarelli smijenjen jer je izdao kalendar na kojem su bile slike Hajdukovih legendi ali je sa bijelog dresa uklonjena zvijezda petokraka. Potom je na zahtjev vijećnika Gradskog vijeća morao otići predsjednik Hrvoje Maleš, dok se na izlaznim vratima našao Milo Nižetić koji je bio zadužen za struku. Umjesto Maleša na čelu kluba došao je Marin Brbić, novi sportski direktor postao je Sergije Krešić, dok je na mjesto Cicarellija došao Aljoša Bašić. Uz to je Ivica Matković smjenjen sa mjesta direktora omladinske škole, na njegovo mjesto kao koordinator u omladinskoj školi postavljen je Nenad Pralija.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.