SAŠA PERŠON PROGNOZIRA

Hajduk u prednosti, Rijeka nema što izgubiti

Petak, 26. travnja 2013. 13:29 Napisao  I. V.

Iako svi očekuju da Rijeka uđe u Europu, ne bi smjelo biti imperativa, kaže Peršon, bivši branič Rijeke i Hajduka

Saša Peršon spada u najvišu kategoriju riječkih nogometaša s kraja osamdesetih i početka devedesetih. Impresivan je nogometni CV riječkog braniča, koji je sredinom osamdesetih iz matičnog Orijenta prešao u Rijeku gdje je vrlo brzo stekao reputaciju jednog od najboljih obrambenih igrača jugo-lige. Iz Rijeke je otišao u Dinamo, gdje je igrao zajedno s Davorom Šukerom, Zvonimirom Bobanom, Mladenom Mladenovićem… Taj Dinamo bio je u prvenstvu drugi iza europskog prvaka Crvene zvezde.

 

Vrhunac karijere Peršon je dosegnuo u dresu Hajduka i pravi je sugovornik u najavi nedjeljnog Jadranskog derbija iako su se nogometna vremena od tada jako promijenila. Hajduk iz Peršonova razdoblja igrao je ravnopravni nogomet s europskim prvakom Ajaxom.

Isto kao da je Hajduk danas iza Bayerna, Borussije, Real Madrida i Barcelone
Saša Peršon je u dresu Hajduka od 1992. do 1995. godine osvojio dva prvenstva, dva kupa, tri Superkupa, a 1995. godine Hajduk je četvrtfinalu Kupa prvaka ispao od europskog prvaka Ajaxa (0:0, 0:3). Prema koeficijentima, Hajduk je te sezone zauzeo peto mjesto u Kupu prvaka i ostvario najveći klupski uspjeh od kada je HNL-e. Isto kao da je Hajduk danas plasiran odmah iza Bayerna, Borussije, Real Madrida i Barcelone.   

Prva utakmica četvrtfinala Kupa prvaka, Split, 1. ožujka 1995. godine
HAJDUK – AJAX 0:0
HAJDUK: Gabrić, Vulić (46 Vuica), Štimac, Praženica, Peršon, Butorović, Pralija, Andrijašević, Asanović, Rapaić, Mornar (70 Seferović). Trener: Katalinić
AJAX: Van der Saar, Reiziger, Blind, Rijkaard, F. de Boer, Davids, Seedorf, Finidi, Litmanen, Overmars (58 van Voseen), Kluivert (77 Bogarde). Trener: van Gaal

 

- Tada je bila druga situacija u našem nogometu nego danas, a i poklopilo se dosta toga. Vratili su se iskusni igrači izvana kao što su Asanović, Štimac, Vulić, Gabrić… To je bila garancija kvalitete, pa su se i ostvarili adekvatni rezultati. Iza nas je krajem devedesetih i Dinamo zapaženo nastupao u Europi. Kažem, to su bila vremena kada su se iskusni igrači vraćali u naše klubove. I danas je Dinamo prisutan u Europi, ali rezultatski baš i ne prolazi sjajno. Kvaliteta je dosta pala! Mladi igrači danas dobivaju lakše priliku nego prije, ali ne mogu preko noći iskazati kvalitetu i ne može se od njih očekivati konstanta. Nema više iskusnih igrača koji su bili nositelji kvalitete i koji su kasnije odlazili preko granice. U ovo doba besparice mladi igrači odlaze čim dobiju prvu ponudu, momčadi se mijenjaju iz godine u godinu, kaže Peršon.

 

 

 

Vratimo se u sadašnjost, jasno da pratite sve što se događa u Rijeci ove sezone?

 

- S obzirom da je dovedeno dosta iskusnih igrača, svi očekuju da Rijeka bude druga, treća… Možda bi prema imenima tako i trebalo biti, međutim, realnost je nešto drugo. Rijeka još uvijek slaže momčad, nije to tako jednostavno nakon sezone u kojoj se klub borio za ostanak. Mislim da do kraja prvenstva ne bi smjelo biti presinga što se tiče plasmana u Europu. Rijeka nema što izgubiti, važnije je slagati momčad za iduću sezonu. Iako svi očekuju da Rijeka s ovakvim budžetom uđe u Europu, mislim da ne bi smjelo biti imperativa

 

 

U nedjelju igraju dva kluba s različitim pristupima: Hajduk je zbog besparice okrenut mladima, Rijeka ima novaca i dovela je niz iskusnih igrača. Što je bolje?

 

- Za oba kluba najbolje bi bilo slagati momčadi koje su kombinacija mladosti i iskustva. Hajduk ima mladu momčad, koja se u našoj ligi može boriti za Europu, ali su prezeleni da nešto ostvare u Europi. Hajduku bi trebala dvojica, trojica iskusnih igrača, dok Rijeka ima nekoliko iskusnih igrača koji su igrali Europu, ali su zbog toga neki mladi igrači izgubili pozicije u momčadi.

 

Hajduk i Rijeka u nedjelju igraju na Poljudu?

 

 

- U svakom slučaju vrlo zanimljiva utakmica. Rijeka na Poljud dolazi u poziciji da nema što izgubiti, a pobjedom može jako puno dobiti jer bi se vratila u borbu za drugo mjesto. Hajduk je ipak u laganoj prednosti jer je domaćin, ali smatram da Rijeka pametnom igrom može ostvariti pozitivan rezultat. Za Rijeku je pozitivan i neodlučen rezultat. Hajduk s druge strane zna što mu pobjeda protiv Rijeke donosi u prvenstvu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.