RIJEKA - SPLIT Matjaž Kek: Naša je želja da na plakatima opet piše 'sold out'

Petak, 06. studenog 2015. 11:02 Napisao  Patrik Mršnik

Ja sam rekao da mi nismo bili tako slabi na ljeto kako se pisalo nakon tog Aberdeena, ali da ni sada nismo toliko jaki odjednom, kaže trener nogometaša Rijeke

Nogometaši Rijeke u jeku su priprema za novi prvenstveni derbi. Apsolvirali su u zadnja dva kola Dinamo na Rujevici i Hajduk na Poljudu, a sada im predstoji domaći okršaj sa Splitom (nedjelja, 19). Igrači trenera Gorana Sablića najavili su dolazak u Rijeku po bodove, što dosad nikome nije uspjelo ove sezone.

- Igramo derbi protiv ekipe koja je s novim trenerom ušla u seriju pobjeda, iz koje je zadnja bila ona protiv Dinama. Vidjeli ste kako smo mi slavili sve to skupa ovdje. Split je jedna iskusna ekipa, ekipa koja se stvarno kvalitetno posložila. Znaju se braniti, imaju kvalitetu i prema naprijed te nas sigurno čeka teška utakmica. To je utakmica koja će nam sada prikazati jedan drugi karakter. Ipak smo pod nekim određenim pritiskom od strane medija, ali više od pozitivnog razmišljanja navijača, a on nas posebno veseli, rekao je trener Matjaž Kek.

Dan prije susreta protiv Splita na raspolaganju navijačima ostalo je još par stotina ulaznica. Sve sugerira da će Rujevica ponovo biti popunjena do posljednjeg mjesta, što je i logično nakon rezultata Rijeke u posljednjih desetak kola. Neće nastupiti dva, možda i tri igrača - Balaj zbog kartona te Jugović zbog ozljede, a upitan je i Bradarić.

- Igrači su dobro reagirali kada je riječ o treninzima nakon Poljuda. Imamo problema zbog Balajevih kartona, a upitan je i nastup Bradarića zbog toga što prethodna dva dana nije trenirao s momčadi pa ćemo još odlučiti hoće li nastupiti. Sve zajedno nas veseli zanimanje navijača, puno nam znači podrška i protiv Dinama i protiv Hajduka. Naša je želja da na plakatima uoči utakmice piše 'sold out'. To je isto tako jedan vid priznanja za ono što radiš, kaže Kek.

Treći derbi u nizu Rijeka igra u vremenskom razmaku od četrnaest dana. Kek je podsjetio da se igralo i u susjedstvu.

- A Opatija? Rekao sam da su sve te utakmice dosta teške, Split može zaprijetiti i za to ima kvalitetu. Mi prvenstveno moramo razmišljati o sebi samima, moramo se dokazivati iz minute u minutu svakog treninga, a da ne govorim o utakmicama. Normalno je da je sada malo više kamera uprtih u nas, to je pozitivno i motivirajuće, kaže Kek.

Novi pozitivan niz počeo je pobjedom u Splitu, 22. kolovoza (2:0). On je bio prekinut samo dvama remijima (Inter, Slaven Belupo). Uoči reprezentativne stanke kao uvoda u završnicu jesenskog dijela sezone novo slavlje nad 'crvenima' značilo bi ostanak na samom vrhu prvenstvene ljestvice.

- Rezultatski je tada možda sve krenulo. Za vas medije to je tako. Međutim, ja sam rekao da mi nismo bili tako slabi na ljeto kako se pisalo nakon tog Aberdeena, ali da ni sada nismo toliko jaki odjednom. Svi mi sada moramo razmišljati kako dalje raditi, iako uz taj rad moraš imati i glavu, moraš znati razmišljati i pronaći one stvari koje moraš popraviti. Moraš znati nastaviti s onim što je dobro, sve to pisanje i stvaranje euforije pada u vodu ako krene na loše, kaže Kek.

Situacija na vrhu ljestvice izgleda drukčije nego posljednjih godina. Dinamo već dva kola nije prvi, a neće biti ni treće u nizu zbog činjenice da mu Rijeka trenutno odmiče za četiri boda.

- Posljednjih deset godina nije uobičajeno da se netko drugi pojavi na vrhu osim Dinama. Ovo je sada svima skupa čudno, kao da se samo čeka kada će Dinamo opet eksplodirati. Mi moramo razmišljati o nama kao i prije, raditi u ovim fenomenalnim uvjetima kao i prije. Igrači moraju razmišljati o nogometu, oni mogu biti još bolji. Ne govorim to zbog toga što sam perfekcionist, nego jer znam da mogu i bolje, a to sam rekao nakon utakmice na Poljudu. Mi nismo bili jednako dobri kroz cijelu utakmicu i postoje stvari čiju kvalitetu još možemo podignuti, kaže Kek.

I nastavlja...

- Moja svlačionica želi pobijediti svaku sljedeću utakmicu. Svaka je na svoj način teška, jer i kad igraš u Opatiji i kad igraš na Poljudu je teško. Moji su igrači dobro reagirali jer je njihova komunikacija bila dobra pa su zaista izgledali kompaktno. Naravno da bi svi sada htjeli nastaviti s ovim nizom, ali doći će i utakmice na kojima moramo pokazati svoju kvalitetu u igri na postavljenu obranu.

Iako mu u sastavu za nedjelju neće biti jedne od dvije napadačke opcije, ali potencijalno niti dva igrača iz veznog reda, trenera Riječana ne brinu previše brige oko slaganja jedanaestorke koja će istrčati u nedjeljnu večer na Rujevici. U konkurenciju se vraća Mate Maleš koji će dodatno pojačati konkurenciju u sredini terena s čijom je izvedbom na Poljudu kek iznimno zadovoljan.

- Postoji jedna zdrava konkurencija unutar ekipe, to meni kao treneru može samo zadati slatke brige. To znači da se igrači ne smiju štedjeti na treninzima pošto je svaki trening za njih zapravo jedan vid kvalifikacija za sastav. Balajevi kartoni ne znače da će Bezjak u vrh napada, imamo nekoliko kombinacija za rješavanje tog problema pa ćemo vidjeti, zaključuje Kek.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.