RIJEKA - OSIJEK Matjaž Kek: Svjesni smo da su kartoni naša nužnost zbog načina igre

Subota, 05. ožujka 2016. 11:08 Napisao  Patrik Mršnik

Vi pišete to da smo mi najgrublja momčad lige,        imamo dovoljno širok kadar da bismo se nosili s takvim problemima, kaže Kek

Dvadeset i šesta dionica nacionalnog nogometnog prvenstva donosi Riječanima ogled protiv Osijeka, trenutno pretposljednje momčadi na ljestvici. Riječka će publika tako drugi vikend zaredom moći pozdraviti svoje ljubimce nakon što je to učinila u jadranskom derbiju protiv Hajduka. Europski ritam utakmica se nastavlja, ali i kurs bijelih, sastava koji ni ne pomišlja na odstupanje od jednog cilja.

Naklon Brezovcu
- Što se tiče nastupa Josipa Brezovca u Splitu, za njega imam samo riječi hvale. Odigrao je maestralnu utakmicu s obzirom na njegovo zdravstveno stanje u kojem je bio. Kirurški zahvat na prstu nekog drugog bi odvojio od terena na nekoliko dana, ali Brezovec je odigrao na način pravog člana ekipe. Meni je to bilo najvažnije, kao i u slučaju Tomasova za ogled s Hajdukom. To su stvari koje daju odgovor na pitanje o kompaktnosti momčadi, kaže Kek.

- Bilo je prisutno mnogo veselja u svlačionici poslije zaslužene pobjede u Splitu koju smo izborili u teškim uvjetima. To je sada jedna obveza više za nas u smislu pripreme za ovu nedjelju. Dolazi nam protivnik pun optimizma, ekipa koja je bodom na Poljudu u prošlom kolu dobila dodatnu energiju. Međutim, Rijeka razmišlja o svakoj sljedećoj utakmici pa smo u ovim danima nakon Splita pripremali momčad za jednu utakmicu u kojoj će ona imati posjed lopte, ali i morati paziti na kvalitetan izlazak Osijeka iz čvrstog bloka, kaže trener Matjaž Kek.

Problema oko popunjavanja sastava neće biti u onako velikom broju kao za neke prethodne utakmice. Nema ozlijeđenih Leškovića i Kajevića, a Zuta i Balaj su suspendirani. Treniraju Brezovec, Vešović i Roshi, od kartona su se očistili Maleš i Močinić pa će biti spremni za povratak na teren. Rijeka je u nešto jačem ritmu, kao i svi ostali prvoligaši, barem kada se pita Rijekinog trenera.

- Potrošili smo se mi, ali i naš sljedeći protivnik koji je također imao putovanje do Splita i natrag u Osijek. Meni je taj ritam utakmica puno bliži nego onaj u kojem se igra jedna utakmica tjedno. Treniramo za to da bismo mogli igrati u jednom europskom ritmu, neki igrači kroz utakmice dižu svoju formu. To je više stvar psihe i same pripreme nego nekog ritma kojeg ne bi mogli držati, kaže Kek.

Otvara se prilika za nastup Matea Bertoše na lijevom beku, trebat će popuniti i mjesto Bekima Balaja, igrača odluke u Splitu. I dalje je teška situacija s ozljedom Marka Leškovića, dok se stanje njegovog imenjaka Vešovića u znatnome popravilo.

- Vi pišete to da smo mi najgrublja momčad lige. Vi pišete i to da je Rijeka bila očajna u Maksimiru. Matematika ide protiv nas, ali mi smo svjesni da su kartoni naša nužnost zbog načina igre. Imamo dovoljno širok kadar da bismo se nosili s takvim problemima. Zadovoljan sam progresom kod Vešovića, njegov je problem zahtijevao malo više vremena, dok kod Leškovića nema pomaka. Ulažu se ogromni napori kako bi se ozljeda sanirala, no trebat će opet čuti mišljenje liječničke struke, kaže Kek.

Rijeka je u kolovozu prošle godine, a bilo je to u osmom prvenstvenom kolu na Rujevici svladala Osijek rezultatom 5:0, ali je u Gradskom vrtu krajem studenog završilo 1:1 uz primljen pogodak na samom kraju utakmice iz kaznenog udarca. Sada bi, što se rezultatske strane tiče pobjeda opet bila prva opcija.

- Treba biti pametan! Naravno da je cilj svake momčadi što ranije zabiti pogodak, ali znamo kakav nas protivnik čeka. Osječani mogu biti vrlo agresivni, drugo su poluvrijeme protiv Hajduka pokazali da mogu igrati vrlo visoko, vraćaju im se važni igrači. Moramo podjednako razmišljati i o kvaliteti naše igre u napadu, ali i o obrambenim zadaćama jer nam vrlo lako može sijevnuti neka njihova kontra. Osijek može napasti, radi se o vrlo zanimljivoj momčadi koja neće igrati na 'bunker', očekujem kvalitetnu utakmicu u kojoj ćemo mi morati biti jednako kvalitetni kako bi došli do bodova, rekao je Kek.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.