RIJEKA - DINAMO: Hoćemo li gledati utakmicu u čijem je ishodištu želja za nadigravanjem?

Nedjelja, 05. svibnja 2013. 13:02 Napisao  I. V.

Stadion Kantrida (19): Rijeka - Dinamo. U uvjetima igre koji su karakteristični za gostujuće terene, Kekov koncept igre bez Cesarca u doslovnom smislu ima više prostora za uspjeh nego kada igra Cesarec

S natjecateljskog stanovišta sve je jasno, Rijeka u utakmici protiv Dinama  lovi priključak s Lokomotivom i Splitom. Dinamo igra prestižnu utakmicu, što znači da će večeras na Kantridi prevladavati riječki nogometni motivi. Kako će u takvom natjecateljskom kontekstu momčadi izgledati ne terenu, može se otprilike naslutiti.

 

 Dinamo je pojedinačno kvalitetnija momčad, koja igra definirani nogomet.  U riječkom slučaju proces stvaranja prepoznatljive igre ipak traje predugo i sigurno će se nastaviti većim dijelom iduće sezone. Tri kola prije kraja prvenstva Rijeka se pozicionirala kao momčad koja se u određenim uvjetima igre može nadigravati s najboljim hrvatskim momčadima (Lokomotiva, Hajduk…). Nema dvojbe da se u povoljnim okolnostima može nadigravati i protiv najbolje hrvatske momčadi (Dinamo).

 

Izostanak Danijela Cesarca veliki je hendikep, poglavito u domaćim utakmicama kada Rijeka u pravilu igra na postavljene obrane. I kada nije u golgeterskoj formi, Cesarec je igrač koji se nalazi u tzv. prvom ili drugom dodavanju u 90 posto svih izrađenih prilika na Kantridi. U termin "izrađene prilike" ne spadaju periferna ili nasumična nabacivanja loptom, koja pune statistiku neiskorištenih šansi i služe kao alibi za slabiju igru.

 

 Nogomet je najzanimljivija loptačka igra zato jer je puna paradoksa. U bilo kojem drugom momčadskom sportu izostanak glavnog kreativca bio bi nenadoknadiv gubitak, jedino u nogometu nije uvijek tako. Kada je ostao bez Cesarca, Matjaž Kek presložio je momčad po svom izvornom trenerskom kodu, zaigrao je u Splitu s jednom klasičnom špicom i Rijeka je odigrala najbolje poluvrijeme sezone. U određenim uvjetima igre!

 

 

Utakmica između Rijeke i Dinama na Kantridi prema načinu igre hrvatskog prvaka trebala bi se igrati u sličnim uvjetima kao i utakmica između Hajduka i Rijeke na Poljudu. Sigurno je da Rijeka na Kantridi neće igrati na postavljenu protivničku obranu budući da Dinamo igra napadački na svim hrvatskim stadionima. U uvjetima igre koji su karakteristični za gostujuće terene, Kekov koncept igre bez Cesarca ima doslovno više prostora za uspjeh nego kada igra Cesarec.

 Prostor za uspjeh u doslovnom smislu ovisi o trkačkoj moći dvojice bočnih igrača (Mujanović, Jugović) iza prve špice. Budu li obojica imali na raspolaganju slobodan prostor po vertikali od 60-tak metara kao u prvom poluvremenu protiv Hajduka, ni Dinamova obrana neće moći trkački parirati. Naravno da Dinamo nije Hajduk! Kruno Jurčić ima puno više kvalitetnih rješenja kojima će smanjiti manevarski prostor na bokovima. I u takvim uvjetima igre svaki Dinamov napad trebao bi biti šansa za Rijeku.   

 

U prvoj utakmici (3:0) na Kantridi ove sezone desetorica igrača Rijeke čučali su u svom kaznenom prostoru zauzdani taktikom i kažnjavali svaki Dinamov promašaj. U drugoj utakmici na Maksimiru (1:4) Rijeka je igrala kao da  je taktiku odredio trener Dinama. U objema utakmicama Rijeka se nije nadigravala.

 

Ako tijek utakmice ne odredi neki zalutali udarac, nesmotreni potez ili sudački previd, u trećoj utakmici između Rijeke i Dinama gledatelji bi mogli gledati zanimljivu utakmicu u čijem bi ishodištu trebala biti težnja za nadigravanjem. U određenim uvjetima igre!

 

 

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.