MAXTV PRVA LIGA

Pogledajte kako je snijeg prekrio stadione

Subota, 23. veljače 2013. 00:00 Napisao  I. V.

Fotografije nogometnih utakmica u HNL-u u civiliziranom svijetu gledaju se kao stare fotke iz nogometnih albuma s kraja sedamdesetih

Prve dvije utakmice 21. kola odigrane su u Zagrebu u vremenskim uvjetima koji najbolje ilustriraju razinu hrvatskog klupskog nogometa. Tijekom drugih poluvremena utakmica Lokomotiva – Split i Zagreb – Zadar travnjake u Maksimiru i Kranjčevićevoj prekrio je snijeg i nogometna igra više nije imala smisla.

Suci obiju utakmica, Domagoj Ljubičić i Duje Stukan, ni u jednom trenutku nisu pomišljali prekinuti utakmice. A zašto bi prekinuli zabavu za ukupno 500 gledatelja, koji su došli po onakvom vremenu gledati utakmice?

Gradacija regularnosti određena je pravilima, koja se primjenjuju u slučaju više sile. Snijegom prekriveni travnjaci očigledno nisu ugrozili regularnost nogometnih utakmica iako je svakom jasno da ono što su radili igrači na Maksimiru i u Kranjčevićevoj nema veze s nogometom.

Dok se država bavi isušivanjem nogometne močvare, snježni pokrivač prekrio je ono malo preostalog dostojanstva klupskog nogometa. Od osamostaljenja država nije uložila ni kune u sportsku infrastrukturu koja je temelj napretka. Izuzev Grada Pule, koji je izgradio novi stadion, ni jedno veće gradsko središte nema ni elementarne urbanističke uvjete za normalno konzumiranje nogometa u zimskim uvjetima. Tijekom zimskih mjeseci u HNL-u nogomet se na većini igrališta još uvijek standardno igra na rubu regularnosti, u blatu (20. kolo) ili snijegu (21. kolo).

Snijeg je vremenska nepogoda koja zadnjih nekoliko desetljeća ne utječe na regularnost utakmica u kontinentalnoj Europi, gdje su stadioni odavno zaštićeni od vanjskih utjecaja. Fotografije nogometnih utakmica u HNL-u u civiliziranom svijetu gledaju se kao stare fotke iz nogometnih albuma s kraja sedamdesetih, kada je u Hrvatskoj izgrađen zadnji reprezentativni stadion (Poljud, 1979.).

Prema koeficijentima koji se računaju na temelju plasmana klubova u zadnjih pet godina, 2012. godine HNL nalazila se na 21. mjestu među 53 članica UEFA-e. Kada bi se koeficijenti računali prema infrastrukturi, Hrvatska bi bila u društvu Farskih otoka, Andore, San Marina… U sportskom smislu, gore ne može!

Pogledajte fotografije nogometnih utakmica u Maksimiru i Kranjčevićevoj:

Fotogalerija: Pixsell

 

 

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.