KATASTROFALNE POGREŠKE

Suci izravno određuju poredak na ljestvici

Nedjelja, 02. rujna 2012. 10:16 Napisao  I. V.

Kazne nemaju efekta, dva kola nakon Strahonje dogodio se Križarić

Glavni sudac Igor Križarić iz Čakovca drastično je oštetio Hajduk u 78. minuti, dosudivši kazneni udarac nakon prekršaja koji se dogodio izvan kaznenog prostora. Goran Jozinović prekršajem je zaustavio Gorana Mujanovića barem jedan metar izvan crte kaznenog prostora, što je drugi pomoćni sudac Mario Zebec iz Varaždina vidio kao na dlanu. Duel između dva Gorana dogodio se na brisanom prostoru, doslovno pred očima glavnog i pomoćnog suca.

Hajduku se drugi put u prvenstvu događa da dobiva pogotke nakon sudačkih pogrešaka, u utakmici 5. kola pomoćni sudac propustio je označiti klasično zaleđe strijelca (Boras) drugog pogotka za Lokomotivu.

Do i poslije pogreške u 78. minuti Križarićevo suđenje u Jadranskom derbiju bilo je praktično besprijekorno. Po skliskom travnjaku u utakmici punoj tenzija, Križarić je održavao kriterij primjeren visokom naboju. Ukratko, ni jednom odlukom nije dao naslutiti da može tako diletantski pogriješiti!

Rijeka se do utakmice protiv Hajduka dvaput žalila na sudačke odluke. Marijo Strahonja  pogriješio je u Osijeku, kada u 5. kolu nije dosudio očigledno igranje rukom kapetana Ive Smoje. Sudačka ekspertiza pokazala je da je Smoje rukom igrao izvan kaznenog prostora (16,60 metara), što ne umanjuje sudačku pogrešku. U utakmici Intera i Rijeke sudac Ante Vučemilović dosudio je kazneni udarac nakon prekršaja Mate Miloša nad Antom Budmirom iako se napadač Intera prvi počeo čupati rukama. Za razliku od Strahonje i Križarića, Vučemilović se može pravdati "sudačkim uvjerenjem".

Ukratko, u sedam kola rezultate Rijeke triput su odredile sudačke odluke što je nedopustivo visok prosjek, poglavito zbog toga što su dvije odluke (Strahonja, Križarić) eklatantni primjeri katastrofalnih sudačkih pogrešaka.

Ivan Peraić, povjerenik za suce, reagirao je nakon 5. kola. Najboljeg hrvatskog suca Marija Strahonju i trojicu pomoćnika privremeno je preselio u niži rang. Poslije pogreške u utakmici 7. kola između Rijeke i Hajduka Igor Križarić zaslužuje da se nađe u društvu Marija Strahonje.

Problem je što Peraićeve kazne služe za pranje nečiste savjesti cijele sudačke organizacije i očigledno nemaju efekta na pojedine suce. Dva kola nakon Strahonje dogodio se Križarić, suci izravno kreiraju poredak na ljestvici!

Jedina primjerena kazna je suspenzija svakog suca koji (ne)svjesno ne promiče osnovna pravila nogometne igre pa makar do kraja prvenstva morali početi uvoziti strane suce.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.