NIJEMCI KUPILI OSIJEK

Još jedan hrvatski klub postao strano vlasništvo

Utorak, 09. lipnja 2015. 12:43 Napisao/la  SC

 Sa zadovoljstvom mogu potvrditi kako će njemački ulagači ući u NK Osijek, kaže gradonačelnik Vrkić 


Nogometni klub Osijek postaje vlasništvo stranog ulagača. Kao što je najavljivalo, njemački investicijski fond HFK službeno ulazi u strukturu osječkog prvoligaša. Dogovor između predstavnika osječkog prvoligaša na čelu s gradonačelnikom Ivicom Vrkićem i njemačkog fonda znači da osječki klub otvara novo poglavlje u povijesti: Nijemci službeno postaju vlasnici, a njihov predstavnik u upravljačkoj strukturi je Mirsad Kerić u svojstvu dopredsjednika zaduženog za kreiranje sportske politike osječkog prvoligaša. Kerić je inače dogogodišnji nogometni menadžer.

Split jedini u hrvatskom vlasništvu
Raste broj prvoligaša u većinskom vlasništvu privatnog kapitala. Osijek, Istra 1961, Rijeka su klubovi u stranom vlasništvu, Split je jedini klub u hrvatskom vlasništvu. Hajduk je gradski klub, Dinamo je još uvijek udruga građana isto kao Lokomotiva, Slaven Belupo,  Zagreb i novi prvoligaš Inter. 

- Sa zadovoljstvom mogu potvrditi kako će njemački ulagači ući u NK Osijek. Oni nisu samo spremni postati strateški partner našem prvoligašu kroz kupnju vlasničkih udjela, nego su spremni odmah ulagati u tekuće poslovanje kluba. U svjetlu toga na Nadzornom odboru NK Osijek Mirsada Kerića imenovat ćemo dopredsjednikom Uprave, a čija će zadaća biti vođenje sportske politike kluba, ali i kontrola raspolaganja uloženog kapitala, čime će se štititi interesi njemačkih partnera. Kada u obzir uzmemo ulaganja njemačkih partnera i raspoloženje poduzeća i ljudi s kojima smo vodili razgovore o sponzorstvu, mogu reći kako smo na najboljem putu da NK Osijek već na početku nove sezone ima zatvoren proračun za cijelu sljedeću godinu, rekao je gradonačelnik Ivica Vrkić za Glas Slavonije.

Nijemci namjeravaju postati većinski vlasnici:

- Stjecanje vlasništva nad NK Osijek zahtijeva određene procedure koje mogu potrajati i nerijetko ući u slijepu ulicu. Zbog toga smo odlučili raditi paralelno, jer sa sportske strane nemamo vremena čekati pravne procedure. Klub se treba adekvatno pripremiti za nadolazeću natjecateljsku sezonu i zato smo ubrzali postupak i Keriću pružili mogućnost djelovanja. No, postupak otkupa dionica od strane Nijemaca će se nastaviti sve do njihovog konačnog preuzimanja većinskog vlasništva nad NK Osijek. Time bi klub dobio dugoročnog strateškog partnera. No, do tog dana proći će još nešto vremena, ali mislim da smo napravili prvi korak prema trajnom rješenju egzistencijalnih pitanja našeg NK Osijek. Grad Osijek neće se posve povući iz nadzora kluba. NK Osijek je javni interes i zato ćemo zadržati određenu kontrolu nad njim. Financijska pomoć koja je određena unutar proračunskih sredstava i dalje će stizati, a Grad će pomagati i na održavanju stadiona u Gradskom vrtu. No, više neće biti pritiska za dodatna izdavanja novca poreznih obveznika za NK Osijek, zaključio je Vrkić.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.