MAXtv PRVA LIGA

Zadar i Hajduk podjelili bodove na Stanovima

Ponedjeljak, 09. prosinca 2013. 20:06 Napisao/la  SC

Utakmica 19. kola: Zadar - Hajduk 1:1. Kalinić spašavao Hajduk

MAXTv Prva liga - 19. kolo

ZADAR - HAJDUK 1:1

Stadion na Stanovima. Gledatelja 4.000

Sudac: Ivo Krečak (Šibenik)

Strijelci: 0:1 Mikanović (5) 1:1 Hrgović (75)

Žuti kartoni: Neretljak, Jerbić, Ivančić, Šimurina, Bašić, Hrgović, Sarić (Zadar) Iluridze, Milić, Mikanović, Pašalić, Sušić, Maloča (Hajduk)

ZADAR: Matković (15 Gluić), Neretljak, Šimurina, Sarić, Bašić, Hrgović (81 Čirjak), Jerbić, Heister (88 Bilaver), Begonja, Ivančić, Tadić

HAJDUK: Kalinić, Maloča, Milović, Milić, Mikanović (79 Bašić, Jozinović, Sušić, Bukva (79 Kiš), Pašalić, Iluridze (57 Bencun), Kouassi

U prvom dijelu vrlo dobru i sadržajnu, u drugom tmurnu i laganu utakmicu na Stanovima su odigrali Zadar i Hajduk. Iako bez nekoliko vrlo važnih karika u svojim momčadima, treneri Ferdo Milin i Igor Tudor nisu se u najavama ustručavali reći kako idu na tri boda, u uvijek napetom regionalnom derbiju. Jedini je pogodak Hajduka djelo beka Mikanovića, a zbio se ključan trenutak prvog dijela već nakon samo pet minuta igre. Slobodan je udarac izveo Haris Bukva, vratar Matković odboksao loptu, no samo do Mikanovića kojem nije bilo teško s vrha kaznenog prostora pogoditi nebranjenu mrežu. Zadar je nakon toga čina duplo oštećen, budući da se u sudaru s Iluridzeom kod boksanja lopte ozlijedio vratar Matković. Ostao je zadarski čuvar mreže nepomično ležati na tlu, ukazivala mu se pomoć punih deset minuta. Toliko je i trajalo vrijeme sučeva dodatka u prvom poluvremenu. Matković je vozilom hitne pomoći prebačen u bolnicu, a na vrata je stao Tomo Gluić. Nakon što se ponovno moglo zaigrati, počele su 'kapati' i šanse. Igrala se 18. minuta kada Ivančić gura Heistera u poziciju 'jedan na jedan', no iz toga dvoboja Kalinić izlazi kao pobjednik. Već u sljedećem napadu uzvratio je Hajduk preko Kouassija koji s ruba šesnaesterca puca izravno u Gluićeve ruke.

U 22. minuti ponovno su Zadrani mogli do izjendačenja. Sarić šalje izvrsnu dugu okomitu loptu koja prelijeće sve u Hajdukovoj obrani i dolazi do Ivančića, no mladi napadač puca pored vrata. Zadar je u središnjoj dionici prvog dijela mnogo bolje izgledao, no nije bilo sreće pa stoga ni izjednačenja rezultata. Splićani se bude tek u 36. minuti kada Kouassi iz neposredne blizine nakon što ga upošljava Bukva gađa preko vrata. Zaobišao je Bukva vratara Gluića, poslao loptu u sredinu, no Kouassi nije bio precizan. U sudačkoj nadoknadi u trajanju od deset minuta dvaput su Zadrani pogodili vratnicu Kalinićeva gola. Najprije je to iz slobodnog udarca s dvadesetak metara učinio Hrgović, a potom i Begonja, u desetoj minuti nadoknade. Prebacio je zadarski veznjak Kalinića, no loptu na putu u mrežu sustiže Milović i odbija je u vratnicu.

Zadrani su prema prikazanom u prvom djelu zaslužili najmanje neodlučen ishod, do kojeg će na poslijetku i doći. Iako se u prvoj polovici nastavka nije imalo što za vidjeti osim festivala žutih kartona (bilo ih je pet), pogodak se dogodio u 75. minuti. Njegov je strijelac upravo bivše 'hajdučko srce' Mirko Hrgović. Izvrsna kombinacija s Tadićem i odmjeren udarac izvan šesnaest metara donijeli su zasluženo izjedančenje za Zadar. Do kraja susreta još su dva 'zicera' imali gostujući nogometaši za pobjedu. Najprije Tadić (83) ne uspijeva u novom izlasku savladati Kalinića, a onda i Begonja, u novom duelu (89) s njime izvlači deblji kraj. Posljednju priliku imao je Kiš u trećoj minuti sučevog dodatka, no niti njegov udarac nije prošao Gluića.

Hajduk na svome bodu može zahvaliti samo izvrsnoj večeri Lovre Kalinića, vratara koji očigledno nastavlja s amplitudama u svojoj igri. Nakon što je u prvenstvenom susretu protiv Dinama bio igrač utakmice, a u Kup-ogledu kapitulirao pet puta, večeras je u Zadru opet ukazao na svoj reprezentativni kalibar. Hoće li mu protiv Rijeke (nedjelja, 19 sati) uslijediti nova loša partija, tek će se pokazati.

Standings provided by Sofascore