MAXTV PRVA LIGA

Dinamo pregazio Rijeku za pola sata

Nedjelja, 17. veljače 2013. 19:45 Napisao  I. V.

Utakmica 20. kola: Dinamo - Rijeka 4:1 (Krstičević 7', Čop 22',  25',  50'/ Benko 63')

MAXtv Prva liga - 20. kolo

DINAMO - RIJEKA 4:1

Stadion u Maksimiru. Gledatelja: 3500

Sudac: Zlatko Šimčić (Koprivnica) 7

Strijelci: 1:0 Krstičević (7), 2:0 Čop (22), 3:0 Čop (25), 4:0 Čop (50), 4:1 Benko (63)

Žuti karton: Datković (37)

DINAMO: Kelava  - Vrsaljko 6,5, Jedvaj 6,5, Šimunić 6,5, Ibanez 6,5 - Ademi 7,5 (86 Rukavina -), Brozović 7, Leko 7 - Sammir 7 (74 Halilović -), Čop 8, Krstanović 7,5 (64 Beqiraj 6)

RIJEKA: Mance 5 - Datković 5, Knežević 5, Kreilach 5 - Škarabot 5 (57 Čaval 5), Brezovec 5, Močinić 5 (57 Mierzejewski 5,5), Alispahić 5, Mujanović 5 - Cesarec 5,5 (81 Čulina -), Benko 6

Derbi između Dinama i Rijeke rezultatski je završio nakon 25 minuta koliko je Dinamu trebalo da postigne tri pogotka protiv gostujuće momčadi, koja je istrčala u osnovnoj formaciji s trojicom stopera među kojima je Kreilach igrao zadnjeg čovjeka. Dobra zamisao na papiru, na terenu je izbrisana u svega nekoliko povezanih akcija modrih igrača.

Neočekivano otvoreni pristup Rijeke kažnjen je već u 6. minuti. Krstičević i Brozović izmijenili su okomitu loptu, Čop je rastegnuo riječke stopere na desnoj strani, a Krstičević osvanuo sam s loptom u kaznenom prostoru. Uslijedila je mirna egzekucija - 1:0.

Reakcija riječke momčadi nije uspućivala na dobro. Visoko postavljena zadnja linija s dvojicom središnjih defenzivnih veznih igrača izgubljenih u međuprostoru, izgledala je za Dinamove igrače kao Švedski stol: slobodnog prostora koliko želiš! Gotovo svaki dolazak modrih igrača na zadnju liniju ukazivao je na slabosti u pokrivanju prostora i igrača, dva pogotka Čopa dogodila su se kao na treninzima.

U 22. minuti Sammir je okomitim trkom od centra izbacio cijeli postavljeni vezni red Rijeke, izašao na zadnju liniju i  podvalio loptu iza leđa riječke obrane za natrčalog Čopa, koji je s lijeve strane pogodio suprotni kut - 2:0. Tri minute kasnije pritisak modrih u kaznenom prostoru Rijeke uvjetovao je paničnu reakciju i klasičnu krađu lopte, koja je u nastavku akcije stigla do Čopa. Precizan udarac s 13 metara završio je pogotkom - 3:0.

Ukratko, Rijeka je prenaivno primila sva tri pogotka, a mogla je još barem dva. U 32. minuti Jedvaj je udarcem glavom zamalo promašio, isto je učinio Ademi nogom u 42. minuti na Bozovićev ubačaj s propusnog lijevog boka riječke obrane.

Što se igre prema naprijed tiče, potpuno odsječeni Cesarec i Benko, koji je u obrani trebao zatvarati lijevi bok, nisu dobili ni jednu upotrebljivu loptu. Doduše, u 13. minuti Jedvaj je srušio Cesareca na rubu kaznenog prostora što sudac nije registrirao, a jedini opasni udarac prema Kelavi uputio je Datković u 36. minuti. Kelava je obranio rezantno upućenu loptu s 14 metara.  

Poslije šokantnog prvog dijela očekivalo se da riječka momčad nakon odmora promijeniti pristup i nastup. Međutim, u 50. minuti nakon ubačaja iz kuta Čop je ostao neobjašnjivo sam na drugoj vratnici i lagano glavom zatresao mrežu - 4:0.

U 57. minuti trener Elvis Scoria uveo je dvojicu igrača i promijenio raspored u postavu s četiri braniča u zadnjoj liniji. Kreilach je ušao u sredinu, momčad je zauzela plitki raspored i počela parirati u sredini terena. Nema riječka momčad takav protok lopte da bi mogla uspostaviti kontinuirani napad ni protiv puno slabije momčadi od Dinamove, ali je igra počela dobivati nekakav smisao u prijenosu lopte.

U 63. minuti nakon ubačaja sa strane Benko je nadvisio modru obranu i udarcem glavom pogodio vratnicu od koje se lopta odbila u mrežu - 4:1. Pogodak kojim u drugom dijelu popravljen ukupni dojam, bilo bi zaista previše da su Krstanović (59) i Jedvaj (78) realizirali zicere.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.