KOMISIJA SUDACA HNS-a

Suci su nanijeli veliku štetu sudačkoj organizaciji

Srijeda, 05. rujna 2012. 17:12 Napisao/la  Z. G.

Odluka o selidbi sudaca u niži stupanj natjecanja sukladna je UEFA-inoj Sudačkoj konvenciji

Pojedini suci Prve HNL nisu dosljedno primjenjivali pravila nogometne igre i svojim su propustima nanijeli štetu sudačkoj organizaciji i pridonijeli osjećaju nepovjerenja u tako važnom segmentu nogometne igre. To je jedan od zaključaka sjednice Komisije nogometnih sudaca Izvršnoga odbora Hrvatskoga nogometnog saveza održane u srijedu. To ujedno znači da će, sukladno sankcijama, u niži stupanj natjecanja preseliti suci sa četiri utakmice Prve HNL i jedan s Druge HNL. Tako će u drugu ligu skliznuti čakovečki sudac Igor Križarić i njegov pomoćnik, Vukovarac Dražen Pejić, zatim Osječanin Domagoj Ljubičić i njegov pomoćnik i sugrađanin Hrvoje Barišić, Zagrepčanin Mario Strahonja te pomoćni sudac Josip Havaić iz Koprivnice.
 
Analiza suđenja u dosadašnjem dijelu sezone u Prvoj i Drugoj HNL otkrila je nekoliko naglašenih propusta na sljedećim utakmicama; Prva HNL; 5. kolo: Zagreb – Slaven Belupo, Lokomotiva – Hajduk, Osijek – Rijeka; 7. kolo: Rijeka – Hajduk; Druga HNL; 3. kolo: Lučko – Solin.

Strahonja je zakinuo Rijeku propustivši dosuditi kazneni udarac na utakmici protiv Osijeka. Križarić i Pejić zakinuli su Hajduk pogrešno dosudivši 11-erac u korist Rijeke iako je prekršaj bio izvan kaznenoga prostora. Pritom su propustili pokazati crveni karton Hajdukovu braniču zbog gruboga prekršaja, neovisno o tome je li bio izvan ili unutar 16-erca. Ljubičić i Barišić u više su navrata oštetili Zagreb u utakmici protiv Slavena Belupa, a griješili su i na štetu gostiju. Havaić je propustio signalizirati „duboko“ zaleđe igrača Lokomotive u akciji u kojoj su domaći poveli protiv Hajduka s 2:0.

Odluka o selidbi sudaca u niži stupanj natjecanja sukladna je UEFA-inoj Sudačkoj konvenciji i Pravilniku o određivanju nogometnih sudaca i Kontrolora suđenja. Komisija je dotične suce kaznila zbog nezadovoljavajuće forme. U viši će ih stupanj vratiti tek kad procijene da su suci dosegnuli potrebnu formu.

Komisija je ujedno energično odbacila pojedina prozivanja za „izražene tendencije i namjere o oštećenju bilo kojega nogometnog kluba“ pojašnjavajući da su u pitanju individualni propusti sudaca tijekom utakmice uz dodatak da su pogreške moguće te da su sastavni dio nogometne igre.

 

Zaključci sjednice su:
 
1. Komisija nogometnih sudaca IO HNS-a u potpunosti je svjesna činjenice da su učinjene sudačke greškena pojedinim nogometnim utakmicama kao i da je izostala dosljednost u primjeni Pravila nogometne igre (PNI) od strane nogometnih sudaca.

2. Temeljem utvrđenih propusta nogometnih sudaca na prvenstvenim utakmicama Prve HNL-e isti su nanijeli štetu sudačkoj organizaciji i pridonijeli osjećaju nepovjerenja u tako važnom segmentu nogometne igre.

3. Uočeni i naglašeni propusti nogometnih sudaca utvrđeni su na slijedećim prvenstvenim utakmicama:

PRVA HNL

5. kolo: Zagreb - Slaven Belupo, Lokomotiva - Hajduk, Osijek - Rijeka

7.kolo: Rijeka - Hajduk

DRUGA HNL

3.kolo: Lučko -Solin

4. Komisija nogometnih sudaca IO HNS-a sukladno UEFA-inoj Sudačkoj konvenciji i PRAVILNIKU o određivanju nogometnih sudaca i Kontrolora suđenja a temeljem članka 12. napred navedenog Pravilnika izriče sankcije sa primjenom do daljnjega nogometnim sucima spornih utakmica glede slabije primjene PNI i nezadovoljavajuće forme. Isti će biti određivani na prvenstvene nogometne utakmice neposredno na niži stupanj natjecanja pod ingerencijom Hrvatskog nogometnog saveza.

5. Komisija nogometnih sudaca IO HNS-a odlučiti će o njihovom povratku na suđenje prvenstvenih utakmica Prve HNL-e odnosno Druge HNL-e nakon spoznaje kada isti dostignu zadovoljavajuću formu.

6. Komisija nogometnih sudaca IO HNS-a zauzela je stav da će stručno analizirati svaki individualni propust nogometnih sudaca te o istima donositi odluke na sjednicama a ne putem medija.

Ne prihvaćamo izražene tendencije i namjere o oštećenju bilo kojeg nogometnog kluba jer to su samo individualni propusti nogometnih sudaca tijekom utakmice. Greške su moguće i sastavni su dio nogometne igre u kojoj sudjeluju igrači, treneri i nogometni suci te je potrebno kroz tu prizmu sagledavati i nastojati da se iste svedu na najmanju mjeru.

7. Sudačka komisija HNS-a odlučno i čvrsto stoji kodsvog stava te je u stanju pravovremeno donijeti Odluke za dobrobit nogometa i suđenja i vratiti vjeru sudačke organizacije Hrvatskog nogometnog saveza.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.