TREĆI PUT TRENER DINAMA

Jurčić: Znate kakav je moj medijski tretman...

Utorak, 27. studenog 2012. 13:49 Napisao/la  Z. G.

Razgovarao sam Štimcem odmah, Dinamov poziv se ne odbija, kaže Jurčić

Tko kaže da je kompletna javnost negativno dočekala dolazak Krunoslava Jurčića u Dinamo? Kad takvu tezu plasirate novome maksimirskom treneru, uslijedit će oštra replika.

- Da vam pokažem svoj telefon da vidite kakvu podršku dobivam? A da ste još svjedoci mojih susreta na ulici s navijačima Dinama…, kontrirao je Jurčić.

Na društvenim mrežama, doduše, dominiraju negativni komentari.

- Facebook? Ma, znate kakav je moj medijski status. Sukladno tome, vjerojatno su i komentari takvi. Ali, naišao sam i na puno pozitivnih.

U trenerovu je obranu tada ustao i sportski direktor Zoran Mamić.

- Sami ste svjedoci da neki u medijima promoviraju vrijednosti koje nisu normalne. Kruno je osvjedočeni karakter, kvalitetan radnik, lojalan klubu i dokazano voli Dinamo. On je, dakle, "nepodoban", a promoviraju se oni sumnjiva morala, karaktera, ljudi s puno poroka

Tako je to, dakle, zvučalo na svečanoj Jurčićevoj promociji u njegovu trećem mandatu na Dinamovoj klupi.

- Drago mi je što sam opet ovdje, cijelo sam ovo vrijeme imao neugodan osjećaj da nisam završio posao koji sam počeo. Počašćen sam time što sam treći put u kratkom vremenu trener Dinama, počašćen sam time što dobio šansu završiti započeti posao. U mojem prošlom mandatu nismo imali previše vremena da natočimo goriva kako bi taj avion letio dugo i kvalitetno. Mi smo se kratko punili, a u tom smo kratkom vremenu dosegnuli visoki let. Međutim, zbog kratkog punjenja nismo mogli dugo trajati.

Ljudima je u klubu rekao da ga zanima Dinamov projekt, ali…

- Samo uz generalnu podršku! Dakle, da klub konačno mora struci dati vremena za rezultat. Uz momčadi koje imaju velik novac i kupuju vrhunske igrače, u Europi egzistiraju i oni drugi klubovi koji su uspjeli ustrajati u stručnom radu. Sve ove momčadi koje često i rado spominjemo kad osvoje bod u Ligi prvaka, u tome uspijevaju jer imaju konstantu u stručnom radu i razvijaju nogometnu ideju tri do pet godina. Teško je u Dinamu dobiti tri do pet godina. Mora jedan trener, a nadam se da ću to biti ja, dobiti vremena razraditi ideju te uz dodatnu selekciju igrača kroz dva, tri prijelazna roka stvoriti respektabilnu momčad za europsku razinu.

Hoće li u tom projektu računati na suspendirane Leku, Pokrivača i Tonela?

- U ovih me 10 dana zanimaju igrači koji mi mogu pomoći, a ova su trojica već mjesecima izvan pogona. Ali, nisu prekriženi! Mojim dolaskom postaju igrači o kojima će se razgovarati kad budemo formirali momčad za nastavak sezone.

Koliko će mu opterećenje predstavljati onaj povijesni poraz protiv Lyona u Zagrebu (1:7) u zadnjoj utakmici Lige prvaka?

- Opterećenje? Ja ga osobno nemam!

Ne opterećuje ga ni odlazak iz hrvatske reprezentacije gdje je bio asistent izborniku Igoru Štimcu.

- Čuli smo se sinoć. Naravno, želio bih iskoristiti priliku i zahvaliti ponajprije Igoru, Bokšiću, Tudoru, svima s kojima sam se družio, bilo je to prekrasno razdoblje i jako dobra atmosfera. Želim im puno sreće i nadam se da će nastaviti ovim ritmom, zaključio je Jurčić.

U sličnom je ritmu nastavio i Zoran Mamić.

- Činjenica je da smo u zadnja dva i pol mjeseca izgubili devet utakmica. U redu, onih pet u Ligi prvaka možemo i smijemo izgubiti i to nije problem, ali izgubili smo tri u HNL-u, dvije odigrali neodlučeno, ispali iz Kupa… To je previše za ovu momčad i klub kao što je Dinamo. Zahvaljujem Anti Čačiću na dosadašnjem radu, želim mu sreću, imali smo puno lijepih trenutaka i velikih uspjeha, ali i tih nekoliko neuspjeha. Jurčić je apsolutno persona koja zaslužuje biti Dinamov glavni trener zbog karaktera, znanja, poštenja, lojalnosti i odanosti klubu. Jednostavno, uvjereni smo da je Kruno najbolji izbor. Poznaje momčad, radio je s velikom većinom ovih igrača, neće biti problema s prilagodbom.

Nadaju se da bi se i kijevski Dinamo mogao "prilagoditi" situaciji. U Maksimir dolazi 4. prosinca u zadnjem kolu Lige prvaka.

- Postoje objektivne stvari koje nam eventualno idu u prilog. Dinamo Kijev ne može biti ni drugi niti zadnji, možda bude malo "labaviji" u pristupu iako su svi ti igrači profesionalci, vrhunski plaćeni, pa ne treba igrati na tu kartu… Ali, to može biti nekakva olakotna okolnost, provukao je Mamić.

Pritom je dodao da mu je želja da Jurčić u Dinamu ostane na dulje razdoblje. Potpisao je ugovor na dvije godine.

- Želja nam je da postoji kontinuitet, ali tako se u pojedinim trenucima namjesti, možda i našom greškom. S Krunom smo na dan one nesretne utakmice protiv Lyona razgovarali o planovima i pripremama, nije nam bilo u peti da ćemo se razići. Ali, nakon utakmice stvorila se takva klima kod nas i oko nas da smo morali donijeti onakvu odluku. Vjerujem da ćemo i mi naučiti iz prošlosti.

Mamić pritom odbacuje medijska prozivanja što Dinamo treći put u kratkom vremenu dovodi istoga trenera.

- To je samo dokaz koliko vjerujemo u njega. Svjedoci ste da to nije rijedak slučaj. Samo se spominje Dinamov primjer, ali ima i drugih. Imamo i slučaj Hajduka s Vulićem, Katalinićem, primjer s Blaževićem u susjedstvu u Kranjčevićevoj, pa primjere u košarci gdje je Repeša triput trenirao Cibonu, sad se vratio i Aco Petrović, tu je bio Anzulović… U svjetskim razmjerima vidimo Hitzfelda, Heynckesa, Magatha pa Antića, koji je triput trenirao Atletico Madrid, sjetite se Capella u Madridu, Milanu… Sve su to velika imena, a Kruno je veliko ime hrvatskoga nogometa, ima trofeje i sjajnu karijeru.

Nije baš sjajno što će Dinamo ponovno stanjiti proračun.

- I ove smo ga godine smanjili u odnosu na lani. Morat ćemo i u budućnosti, s obzirom na situaciju u gospodarstvu. Ako klub ne bude financijski stabilan, sve ostalo pada u vodu. Hoće li se to odraziti na kvalitetu igračkog kadra, siguran sam – neće. Imamo dobar roster… Vjerujemo i u ovaj kadar. Osim toga, i sljedeće nam je sezone cilj ući u Ligu prvaka, a onamo ne možemo s bezveznom, nego s jakom momčadi.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.