ISTRA 1961 - RIJEKA Matjaž Kek: Ne bi trebalo biti nervoze, regionalnom derbiju priliči pozitivan naboj

Petak, 11. ožujka 2016. 13:05 Napisao  Patrik Mršnik

Istra iskazuje kvalitetu u posljednjim utakmicama, a kada bismo i mi odigrali dobro, onda bi to bila prava reklama za hrvatski nogomet, kaže Kek

Ovoga će se vikenda, točnije u subotu (17 sati), odigrati novi regionalni derbi u MAXtv Prvoj ligi. Rijeka će nakon teško izborene pobjede protiv Osijeka na svom terenu u goste Istri 1961. Dvadeset i sedmi je to ovosezonski prvenstveni susret i nova prilika nogometaša Matjaža Keka da zadrže priključak za Dinamom na vrhu ljestvice, budući da aktualni prvak neće imati težak posao u utakmici (izvjesnog ishoda) protiv Lokomotive.

- Regionalni derbi sigurno nosi jednu neizvjesnost i zanimljivost, to su utakmice za koje se živi. Mi smo imali u posljednjim dvobojima više uspjeha, ali uvijek su to, posebice u Puli bile utakmice 'na knap'. Igralište u Puli je zahtjevno, ali je normalno da je naš cilj nastaviti seriju pobjeda. Moramo biti koncentrirani, agresivni, pravovremeni, moramo prihvatiti čvrstu igru i onda kroz posjed doći do šansi i konačne realizacije. Bit će zahtjevna utakmica za nas, zanimljivo je upravo zbog blizine Pule - uvijek smo imali jako dobru navijačku podršku ondje, rekao je trener Kek.

Najbolja vijest za njega je što za utakmicu na stadionu Aldo Drosina nema suspendiranih igrača. Za momčad koja je u dosadašnjem dijelu prvenstva skupila bezmalo sedamdeset žutih kartona jedan susret kojeg svi dočekuju 'čisti' pravi je raritet. Ali, otprije su ozlijeđeni Lešković, Vešović i Kajević, a upitan je nastup Marija Gavranovića zbog ozljede zgloba.

- Pitanje je što će biti s tim njegovim problemom, dosta će njegov nastup ovisiti i o terenu u Puli. Ostali su spremni, raduje me što ćemo u skoro vrijeme s punim kompletiranjem ekipe moći napraviti konkurenciju na svim pozicijama, kaže Kek.

Istra je u prošlom kolu nastavila otimati bodove Splitu s Parka mladeži. Pogotkom u posljednjim trenucima susreta sastav Andreja Panadića stigao je do remija (1:1) u utakmici u kojoj su nerijetko dominirali na terenu. Gusti vezni red s petoricom iza napadača (Varela) čini se teško probojan, dvostruki blok ispred iskusnika Iveše na vratima također.

- Pogledali smo neke snimke, pratimo protivnike na uobičajen način. To je momčad koja sada igra malo drukčiji nogomet, ima samopouzdanja i jedva čeka taj derbi koji nosi određeno rivalstvo s pripadajućim tenzijama. Razmišljamo o njihovom tempu koji se podigao, pripremamo se za to da odgovorimo Istri na svaki način, kaže Kek.

Protiv Osijeka je nakon završetka susreta bilo također prisutno dosta tenzija. Logično, budući da je susret obilovao događanjima; od sudačkih pogrešaka do golova u samoj završnici utakmice. Trener riječkih nogometaša ne dovodi na istu ravan nervozu u svlačionici nakon utakmice s Osijekom s onom koja se može očekivati u Puli.

- Nervoza je bila prisutna samo nakon utakmice, odnosno nakon svega što se događalo. To su sada neke druge dimenzije, nešto što mene uopće ne zanima. Mene zanima samo teren, fokusirat ću se na svoje igrače. Sada ne bi trebalo biti onakve vrste nervoze, regionalnom derbiju između Istre i Rijeke priliči jedan pozitivan naboj izazova. Istra iskazuje kvalitetu u posljednjim utakmicama, a kada bismo i mi odigrali dobro, onda bi to bila prava reklama za hrvatski nogomet, kaže Kek.

Iako je Rijeka u susretu s Istrom favorit, strateg Rijeke ne misli da će utakmica biti utoliko lakša. Predstave koje pulski prvoligaš pokazuje u posljednjih nekoliko kola garantiraju čvrstu utakmicu u kojoj domaćin neće samo tako Riječanima prepustiti terensku inicijativu i posjed u svih devedeset minuta.

- Oni su Splitu, na jednom teškom terenu, pokazali da se ne smiju podcijeniti. Transformacija im je vrlo brza i okomita, zato sam i počeo s koncentracijom i vrlo velikom odgovornošću. Naše razmišljanje je doći sa što više igrača u završnicu akcije, ali iz jedne organizirane i taktički mudre igre. Vidi se da su neki igrači sada već dulje vrijeme s nama i da ulaze u pravi ritam. Taj ritam je vrlo bitan, jer sada opet ulazimo u jedan težak tjedan u kojem nas čeka mnogo obveza. Postoje igrači koji nisu prošli pripreme, bili su bolesni li kartonirani, ali sve to skupa je dio našeg nogometnog folklora, kaže Kek.

Rijeka je momčad koju svi žele pobijediti, a među njima je i sastav sa zapadne strane Učke. Međutim, i Rijeka želi igrati onakav nogomet kakav se na TV-ekranima gleda svakog utorka i srijede. S jednim ciljem.

- Rekao sam vam i prije početka prvenstva da u svakoj utakmici želimo pobijediti. Pod time mislim i na zadovoljavanje naših apetita, ali i apetita navijača koji žele gledati dobar nogomet. Reakcija igrača kroz tjedan bila je vrlo dobra, čeka nas sada opet tjedan s tri utakmice, a to je ono što mene zanima. Pokazati se u takvom načinu rada, odigrati najbolje i pobijediti, kaže Kek.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.