EUROPSKA LIGA

Rijeka u predivnoj atmosferi ušla u play-off

Četvrtak, 07. kolovoza 2014. 23:02 Napisao  I. V.

Uzvratna utakmica 3. pretkola Europske lige: Rijeka - Vikingur Gota 4:0

Uzvratna utakmica 3. pretkola Europske lige

RIJEKA - VIKINGUR GOTA 4:0

Stadon na Kantridi. Gledatelja: 5000

Sudac: Vitaly Meshkov (Rusija)  7,5

Strijelci: 1:0 Jahović (39), 2:0 Jahović (48),  3:0 Jahović (84), 4:0 Boras (77)

Žuti kartoni: E. Jacobsen (38), S. Olsen (44), Ajayi (52)

RIJEKA: Prskalo -, Boras 7, Mitrović 6,5, Samardžić 6,5, Bertoša 6, Zlomislić 6 (71 Jugović -), Jajalo 6,5 (46 Ćanađija 6), Sharbini 6,5, Ajayi 6, Kvržić 6,5 (46 Kramarić 6,5), Jahović 8

VIKINGUR GOTA: Turi 5,5, Gregersen 5, S. Olsen 5, E. Jacobsen 5, Djurhuus 5, B. Hansen 5, H. Jacobsen 5, Vatmhamar 5, Đorđević 5 (80 Sorensen -), Hansson 5 (80 H. Hansen -), Justinussen 5 (71 A. Olsen -)

Nogometaši Rijeke rutinskom pobjedom protiv Vikingura ušli su u ždrijeb play-offa Europske lige u predivnoj atmosferi  na Kantridi. Iako navijači Rijeke toliko strastveno žive europske utakmice da nije važno tko je protivnik,  pozitivni naboj na riječkim tribinama naprosto vapi za srećom u ždrijebu play-offa. Bila bi šteta da neki europski moćnik uskrati riječkoj publici zadovoljstvo uživanja u  Europskoj ligi.  

Igračima Vikingura nije se ostvarila želja da će večernje sate na Kantridi dočekati osvježeni. Ljudi su stigli s Farskih Otoka i nisu naviknuli na ljetne sparine u kasnim satima, koje su proveli stješnjeni u svom kaznenom prostoru. A tamo je bilo vruće bez obzira što igrači Rijeke nisu izgarali od želje za pogocima.  

Budući da Rijeka u idućem kolu igra derbi protiv europskog Splita, trener Matjaž Kek sastavio je momčad od mahom pričuvnih igrača kojima očito nedostaje međusobne komunikacije. U prvom dijelu nije to bila tečna Rijeka kakvu su gledatelji vidjeli u zadnjim utakmicama na Kantridi. Za povezaniju igru protiv zbijene momčadi Vikingura trebalo je puno više brzine u izmjeni lopte i trčanja bez lopte. I Keku je jasno da je u ovakvim utakmicama teško izvlačiti rezerve iz rezervnih igrača, Rijeka je premoćna da bi dokazivala moć protiv momčadi kakva je Vikingur.

U 39. minuti Jajalo je ubacio, a Jahović iz blizine glavom zatresao mrežu - 1:0. Klasična rutina! Mrežu su u prvom dijelu mogli zatresti Jajalo (21), Jahović (25) i Boras (36), ali se ne može reći da igra sastojala od izrađenih prilika.

U drugom dijelu ušli su Kramarić i Ćanađija, način igre promijenio se kada je Kramarić zauzeo mjesto povučenog napadača. Igra je postala tečnija i brža, Vikingur je bio osuđen na novi težak poraz.
 
 U 48. minuti Boras je ubacio s desnog boka, Jahović je u ravni druge vratnice glavom drugi put poslao loptu u mrežu - 2:0.  

U 64. minuti Sharbini je majstorskim dubinskim proigravanjem pogodio Jahovića iza stopera, uslijedio je plasirani udarac iz blizine za prvi hat-trick makedonskog reprezentativca - 3:0.

U 77. minuti Boras je opet ubacio zdesna, lopta je okrznula E. Jakobsena i završila u mreži - 4:0.

Rijeka se u play-off plasirala ukupnim rezultatom 9:1, što je rezultat koji ima veću statističku nego nogometnu vrijednost budući da Vikingur nikada u klupskoj povijesti nije igrao protiv jače momčadi.  

Fotogalerija Sandro Donda

Standings provided by Sofascore