RAT ZA VLAST U DINAMU Skupina članova podigla kaznenu prijavu koja ukazuje koliko je udruga građana GNK Dinamo duboko ogrezla u korupciji

Srijeda, 18. siječnja 2023. 09:32 Napisao/la  SC

Skupina članova GNK Dinamo podigla kaznenu prijavu protiv Zdravka Mamića, 45 članova Skupštine kluba i trojice članova Nadzornog odbora

Zdravko Mamić
Zdravko Mamić Foto: screenshot

U ratu za vlast u Dinamu počela su se koristiti sva moguća sredstva, koja ukazuju koliko je GNK Dinamo kao udruga građana duboko ogrezao u korupciji, nema tu nevinih.

Skupina građana koja je bila u bazi najveće pljačke u klupskoj povijesti odjednom je doživjela prosvijetljenje, članovi GNK Dinamo podigli su kaznenu prijavu protiv Zdravka Mamića, 45 članova Skupštine kluba i trojice članova Nadzornog odbora Dinama zbog "zločinačkog udruženja, znajući za cilj zločinačkog udruženja i njegove kriminalne aktivnosti počinili kaznena djela u sastavu zločinačkog udruženja ili potaknuli drugog na počinjenje kaznenog djela u sastavu takvog udruženja."

Riječ je pretežito o transferima, kaznene prijave trebale bi prije svega dokazati da je Zdravko Mamić u izbjeglištvu vršio pritisak na Upravu kluba iako nije imao formalne moći.

Navodno je zatražio sljedeće:
- da u studenom 2021. godine Uprava kluba imenuje Romea Jozaka na mjesto sportskog direktora u klubu, za značajan iznos mjesečne plaće i na fiksni rok od četiri godine, što Uprava nije provela
- da u siječnju 2022. godine Uprava kluba donese odluku o transferu igrača Mislava Oršića u inozemni klub, što je Uprava odbila provesti jer je smatrala da bi to moglo izazvati direktnu štetu klubu u odnosu na povoljan sportski rezultat i posredno štetu za njegovo poslovanje ako takav rezultat izostane
- da u svibnju 2022. godine Uprava kluba donese odluku o imenovanju slovenskog trenera Darka Milaniča na mjesto trenera prve momčadi, umjesto tadašnjeg trenera Ante Čačića. Uprava nije provela tu odluku;
- da u vremenskom razdoblju od lipnja do rujna 2022. godine Uprava dovede u GNK Dinamo sljedeće igrače:
a) Lukas Kačavenda – prema uputama Zdravka Mamića Uprava je trebala zaključiti transfer između GNK Dinamo i NK Lokomotiva za novčani iznos od 3.000.000,00 eura, uz plaćanje na dva obroka – 1.500.000 eura odmah i 1.500.000 eura u ljeto 2023. godine, uz napomenu da je igrač ozlijeđen, operiran i van natjecateljske mogućnosti do proljeća 2023. godine.
b) Adrian Leon Barišić – prema uputama i prethodnim dogovorima između Mamića, tadašnjeg sportskog direktora Osijeka Nenada Bjelice i zastupnika igrača Danka Đikića, Uprava je trebala zaključiti ugovor o transferu navedenog igrača između GNK Dinamo i NK Osijek za odštetni novčani iznos od 2.200.000,00 eura.
c) Marko Pjaca – prema uputama i prethodnim dogovorima između Mamića, igrača Marka Pjace i njegovog zastupnika Marka Naletilića, Uprava je trebala zaključiti ugovor o konačnom transferu između GNK Dinamo i FC Juventus, uz odštetni novčani iznos od 3.400.000 eura i godišnju bruto plaću od 1.000.000 eura (nije poznat ugovorni rok za igrača).
d) Bećir Omeragić – prema uputama i prethodnim dogovorima između Zdravka Mamića i zastupnika igrača Bećira Omeragića. Tomislava Puljića i NN osobe po imenu Ernest, i uvjetima dostavljenim posredstvom djelatnika sportskog sektora kluba Marka Vukelića, Uprava je trebala zaključiti ugovor o profesionalnom igranju između igrača i Dinama, uz sljedeće uvjete:
- godišnja bruto plaća igraču od 650.000 eura na ugovorni rok od 6 godina
- posrednička naknada njegovim zastupnicima u iznosu od 1.600.000 eura uz 15% buduće odštete od igračeve prodaje
- odšteta njegovom sadašnjem klubu FC Zurich u iznosu od 700.000 eura uz 10% buduće odštete od igračeve prodaje. Uprava nije provela ovaj transfer.

U kaznenim prijavama nalaze se intrigantni dokazi zastrašivanja i ucjenjivanja.

Član uprave Krešimir Antolić dobio 16. prosinca 2022. poruke s broja mobitela kojim se koristi Zdravko Mamić. Na njima su bile Antolićeve fotografije kako sjedi u jednom kafiću. tako mu je stavljeno do znanja da ga se prati na svakom koraku. U idućih pet dana Antolić je uočio nepoznate osobe koje su obavljale neovlašten nadzor nad njegovim kretanjem. O tim saznanjima izviješten je Sektor kriminalističke policije, Služba općeg kriminaliteta.

Predsjednik Mirko Barišić 16. prosinca 2022. na svoj mobitel dobio sljedeću poruku:
PoŠtovani gospodine Barišić,
želio bih Vas podsjetiti na neke stvari koje ste Vi i Vaša cijenjena supruga radili. Posjedujemo račune i dokaze da ste svoje osobne stvari plaćali karticon GNK DINAMA. Nadamo se da ćete u ponedjeljak ispoštovati odluku skupštine ili u protivnom dokazi koje posjedujemo, a posjedujemo dosta računa, idu u DORH i u sve medije. Poslali smo vam vec pripremljenu sliku kako će to izgledati i nadamo se da do toga neće doći. Želimo Vam čestit Božić i Novu godinu i nadamo se da ćete blagdane provesti u toplini svoga doma, a ne na Oranicama ili ne daj Bože u Remetincu.

Evo popisa osoba protiv kojih su podnesene krivične prijave:
Zdravko Mamić
Mario Pašalić
Elizabeta Sverić
Robert Palić
Marijan Vlak
Ivan Švedi
Ankica Mezak
Stojko Mamić
Antun Mamić
Stjepan Kezerić
Dalibor Poldrugač
Jozo Bandić
Kristijan Popovski
Damir Žigrović
Vladimir Bogdanić
Milivoj Nikolić
Adolf Kožul
Ada Pernar
Ljubomir Hotko
Ivan Šušak
Marijan Primorac
Ivica Štrbac
Hrvoje Šojat
Saša Janković
Damir Zorić
Heinz Truskaller
Kruno Šarić
Marko Vukelić
Tomislav Rukavina
Boris Stepinac
Hrvoje Knez
Dušan Ljuština
Stjepan Deverić
Jure Zovko
Mate Tokić
Branimir Barišić
Mario Paponja
Mario Primorac
Ante Biško
Ivo Rogalo
Bruno Dragičević
Damir Krznar
Ernis Klarić
Tomislav Filipović
Mladen Alpeza
Mato Đurović
Miroslav Rožić
Nikol Polak
Andrej Meniga

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.