Zdravko Mamić postao moralna vertikala za Baršića, Naglića i ostale svjedoke bezočne pljačke

Nedjelja, 25. prosinca 2022. 11:34 Napisao  I. V.

Skupština kluba 2018. godine jednoglasno donijela odluku da Dinamu nije načinjena nikakva šteta

Zdravko Mamić
Zdravko Mamić

Ovako je predsjednik Dinama Mirko Barišić govorio u ožujku 2018. godine na redovnoj Skupštini kluba:

- Protiv naših se Skupštinara vode tri kaznena postupka, a mi vjerujemo kako su oni zasnovani na neistinitim i netočnim podacima. Poanta svega je da se našim djelatnicima sudi jer su kao nanijeli štetu klubu, a mi smatramo da kao Skupština moramo zauzeti čvrst stav. I apsolutno smo šokirani ovim nezapamćenim progonima naše Uprave. Kategorički odbijamo sve navode u ovim postupcima, naš klub ni u čemu nije oštećen, Dinamu nisu nanesene nikakve financijske i materijalne štete. Zato kategorički odbijamo sve navode u medijima, nama nije nanesena nikakva šteta. Dapače, klub se u proteklih 18 godina hrabro borio, postizao sjajne rezultate na sportskom, financijskom i organizacijom planu. Iza svih ovih spočitavanja koja nisu realna je neka druga pozadina. Evo, ovdje sam donio sva financijska izvješća od 2002. do 2016. godine koje su radile ozbiljne revizorske kuće, tu nema nikakvih manjkavosti ili nepodobština, kazao je predsjednik Mirko Barišić u vezi krivičnih postupaka protiv Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića.

Barišić je zatim izravno počeo braniti Zdravka Mamića:

- Zdravko Mamić je službeno u klubu od 5. studenog 2002. godine, a još od 9. travnja iste godine počeo je posuđivati novac klubu. U tom nam je periodu Zdravko Mamić posudio 22 milijuna kuna, samo kako bi održali likvidnost i egzistenciju kluba. I da ne potonemo. Dapače, od 2002. do 2007. godine Zdravko Mamić je klubu ukupno posudio 83 milijuna kuna, sve je ovdje evidentirano. Ali, ni to nam nije bilo dovoljno, protiv kluba se tada vodilo stotinjak postupaka pa smo otvorili devizni račun u inozemstvu. Preko njega smo riješavali goruće probleme, a time je upravljala Uprava na čelu sa Zdravkom Mamićem. To je bilo jedino sredstvo da se klub održi. Jasminu Agiću je s tog računa prilikom odlaska u Južnu Koreju isplaćeno 600 tisuća eura, Ćiri Blaževiću 400 tisuća eura, Nikola Jurčević dobio je akontaciju od 30 tisuća eura, Josip Kuže 300 tisuća eura. S tog smo računa platili Lozana, bivšeg menadžera Eduarda da Silve s 300 tisuća eura. Boško Balaban sa svojim je odvjetnicima dobio milijun eura u tri rate, a kako bi bio siguran kako će dobiti novac, Balaban je dobio mjenice od Zdravka Mamića. Ponavljam, ne od Dinama, već od Zdravka Mamića. A s tog su računa još plaćeni Kranjčar, Marić, Butina, Alex Oliveira, Pandev, Nowotny, Koch... Kad god je Dinamo dizao kredite, Zdravko Mamić je davao garanciju u svojim nekretnimama. Bilo je to jako rizično, ali takvi su potezi bili hvale vrijedni. Pa zašto se onda progone naši ljudi? Igor Bišćan je prodan u Liverpool za 21 milijun maraka, podjela tog transfera bila je 50-50, a Bišćan je sva sredstva dobio na račun u Austriji kako ne bi morao plaćati porez. Osobno sam znao kako ide podjela u transferu Dejana Lovrena i Luke Modrića, tu se plaćao porez u Hrvatskoj i odmah je krenula halabuka, kazao je Barišić prije četiri godine.

Skupština kluba jednoglasno je 2018. godine donijela odluku da Dinamu nije načinjena nikakva šteta, te da klub nema nikakvih imovinsko-pravnih potraživanja prema svojim djelatnicima protiv kojih se vode istrage i postupci.

Iako većina skupštinara Dinama i danas misli isto, Mirko Barišić i njemu bliska skupina suradnika u Izvršnom odboru kluba promijenili su mišljenje otkada je Mamić pobjegao u drugu državu.

Štoviše, član Izvršnog odbora Ognjen Naglić pred kamerama N1 televizije naglasio je sljedeće:

- U ovom trenutku iz kluba ne može izaći niti lipa, sve je hermetički zatvoreno. Novcem upravlja tročlana uprava, on se ne može više bilo kako izvlačiti iz kluba. Ne može se dogoditi situacija da je netko toliko moćan da npr. kupi igrača za 500 tisuća eura, da se cijena ‘napumpa’ do dva milijuna eura pa se novac podijeli. Ali, to se u ovom trenutku ne može dogoditi, kaže Naglić.

Dakle, Skupština kluba 2018. godine jednoglasno je donijela odluku da Dinamu nije načinjena nikakva šteta iako je netko još tada bio toliko "moćan da je npr. kupio igrača za 500 tisuća eura, pa je cijenu ‘napumpao’ do dva milijuna eura i novac podijelio", kao što danas govori Naglić.

- Našoj Upravi na čelu sa Zdravkom Mamićem skidam kapu, oni su napravili pravo remek djelo. I mi danas ne branimo njega osobno, već branimo Dinamo, govorio je Barišić 2018. godine.

Četiri godine kasnije pravomoćno osuđeni bjegunac od hrvatskog pravosuđa postao je moralna vertikala za Mirka Baršića, Ognjena Naglića i ostale svjedoke bezočne pljačke.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.