Nenad Bjelica, trener Austrije Beč: Nikada nisam razumio rat, i dalje osjećam da je bio nepotreban

Utorak, 20. kolovoza 2013. 11:41 Napisao/la  SC

Ponosan sam što sam prvi hrvatski trener Austrije. Posao koji radim teško bih mogao raditi u Hrvatskoj jer tamo se treneri ne cijene puno, rekao je Bjelica za Kurier

Nenad Bjelica u razgovoru za austrijski Kurier  govorio je o utakmici protiv Dinama, ali o rubnim društvenim temama. Bjelica je bivši hrvatski reprezentativac, koji se u austrijskom nogometu afirmirao kao igrač i trener. Ove sezone preuzeo je Austriju Beč kojoj je ždrijeb pretkola Lige prvaka namijenio Dinamo.

 

- Dobro poznajem Dinamo  dobivam puno informacija iako nisam često u Hrvatskoj. Godinama sam živio u Španjolskoj, Njemačkoj i sada Austriji. Hrvat sam i ponosan na to, ali volim raditi u Austriji. Ponosan sam što sam prvi hrvatski trener Austrije. Posao koji radim teško bih mogao raditi u Hrvatskoj jer tamo se treneri ne cijene puno, rekao je Bjelica.

 

Austrijske novinare zanimalo je Bjeličino mišljenje o ratu, poglavito zbog toga što je jedno od ratnih žarišta bio njegov rodni Osijek:

- U vrijeme rata igrao sam za Osijek. Grad je bio žestoko bombardiran, morali smo utakmice igrati u gostima, a ponekad nismo mogli izaći iz podruma. Često su nas autobusima dovozili na treninge jer nismo smjeli na ulice. Nije bilo ugodno, za mene je to bilo neshvatljivo. Nikada nisam razumio rat. Dvadeset godina kasnije i dalje osjećam da je bio nepotreban, da nikome nije ništa donio, to krvoproliće nikada nisam shvaćao. Mnoge su obitelji izgubile nekoga, a ljudi u takvoj situaciji ne reagiraju normalno. Vladala je velika mržnja. U ožujku je Hrvatska igrala sa Srbijom, vladalo je rivalstvo, ali ne mržnja. Bilo je drugačije nego prije deset godina, zaključio je Bjelica.

 

 

 

Inače, već prvog dana prodano je 15.000 ulaznica utakmicu Dinamo – Austria Beč. Što se tiče travnjaka, koji je bio u derutnom stanju nakon koncerta RobbiejaWilliamsa, poslije nekoliko dana intenzivnih radova igralište je ponovo dovedeno u optimalno stanje. Radnici su uklonili uništenu i postavili novu travu. Najveću štetu travnjak je pretrpio kod južne tribine na kojoj je bila montirana pozornica.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.