Mamićeva struja podnijela prigovor na zapisnik o nadzoru nad GNK Dinamom

Četvrtak, 16. veljače 2023. 20:17 Napisao/la  SC
Damir Zorić
Damir Zorić

Predstavnici tzv. Mamićeve struje objavili su novo priopćenje za javnost kojim se u medijima nastavlja borba za vlast u Dinamu, evo priopćenja:

- Ovim vas putem želimo obavijestiti o podnesenom prigovoru na zapisnik o provedenom nadzoru nad GNK Dinamo, a koji je donio Gradski ured za opću upravu i imovinsko-pravne odnose. Prigovor je podnesen dana 14.veljače 2022. godine, a uslijed niza prekoračenja ovlasti od strane ovlaštenog službenika za provedbu nadzora. Ovakvim prekoračenjima je načinjena ogromna šteta prema nekoliko članova Skupštine GNK Dinamo. Također, takva je odluka imala presudan utjecaj na konzumiranje demokratskih prava propisanih statutom GNK Dinamo.

U nastavku donosimo ključne točke podnesene prijave:

1) Smatramo da je u ovom predmetu, ovlašteni službenik za provedbu nadzora nad prijavom podataka za upis u registar udruga prekoračio granice svojih ovlasti iz čl.43. Zakona o udrugama i mimo procedure propisane čl.42. Zakona o udrugama preuzeo na sebe prerogative ne samo Nadzornog odbora „GNK Dinamo“ nego čak i suda! Prekoračen je opseg i intenzitet nadzora te se ovime u bitnome narušava proklamirano načelo (Konvencijom, Ustavom i Zakonom) autonomije udruga. Nadalje, pod točkom I i II Zapisnika, ovlašteni službenik za provedbu nadzora nad prijavom podataka za upis u registar udruga, izvodi zaključke koji u bitnome zadiru i narušavaju temeljna prava i slobode pojedinih članova Kluba (čl.43. Ustava RH i čl.11.Konvencije za zaštitu ljudskih prava) osporavajući im pravo da budu legalni i legitimni članovi Skupštine kluba.

Neprihvatljivo je sa stajališta pravne sigurnosti i zaštite ljudskih prava da se ovako bitne i značajne odluke za individualna prava pojedinih članova Kluba i Skupštine (zabranjuje im se biti član Skupštine) i rad udruge u cjelini, donose na temelju ovako sumarnog i površno provedenog ispitnog postupka, gdje se poklanja vjera i izvode zaključci na temelju „Prijave nepravilnosti u slučaju povreda statuta ili drugog općeg akta udruge“ koju je podnio zainteresirana strana Željko Marković sukladno čl.42. Zakona o udrugama i skraćenog Zapisnika sa sjednice Skupštine od 12.02.2022.god. koje je dostavila Uprava kluba-također zainteresirana strana za upravo ovakve stavove ovlaštenog službenika.

Unatoč svoj složenosti i širem društvenom značaju ovog događaja, u postupku koji je prethodio donošenju „Zapisnika“ nije čak pribavljen ni Stenografski zapisnik sa sjednice Skupštine od 12.12.2022., nije uopće utvrđivan način verifikacije mandata pojedinih članova skupštine na prethodnim odnosno ranijim Skupštinama, nije uopće odgovoreno na pitanje zašto bi bila potrebna posebna, pojedinačna i individualna verifikacija za pojedine članove Skupštine kojima je mandat već ranije verificiran na prethodnim sjednicama Skupštine po godinama ustaljenoj i standardnoj proceduri, apsolutno u granicama formalno-pravne dopustivosti!

2) A) Unutar dostavljenog Zapisnika o provedenom nadzoru, utvrđeno je kako osam povjerenika, članova Skupštine, nisu verificirani kroz pravovaljanu proceduru te samim time ne mogu biti aktivni nositelji skupštinskog mandata.

Iz ovoga razloga je važno napomenuti kako se uvidom u ranije održane redovne sjednice Skupštine GNK Dinamo, može jasno i nedvosmisleno utvrditi kako su povjerenici verificirani u skladu s ustaljenom praksom rada Skupštine i na formalno-pravno dopustiv način verificiran mandat članova Skupštine. Dana 12.prosinca 2022. godine, provedena je identična praksa kao i na svim ranijim, od Gradskog ureda za opću upravu, usvojenim Skupštinama kluba.

Sve ovo vidljivo je iz Stenografskih zapisnika od ranijih sjednica Skupštine u koje nije izvršen uvid od strane ovlaštenog službenika. Zbog toga je proizvoljan, pogrešan i krajnje arbitraran stav i zaključak ovlaštenog službenika iznesen u „Zapisniku“ da nabrojani povjerenici nisu punopravni i pravovaljani članovi Skupštine kluba“

B) Vezano uz izbor dva člana Skupštine g.Marija Pašalića i g.Hrvoja Kneza (čl.25.st.1. i st.2. Statuta) također ističemo da je stav ovlaštenog službenika pogrešan, arbitraran i neutemeljen. Napominje se da su isti izabrani velikom većinom glasova na Skupštini 12. 12. 2022. god., a na prijedlog Izvršnog odbora kluba.

Unatoč tome što je procedura kao takva, zadovoljena, ovlašteni službenik je okvalificirao ova dva mandata u Skupštini ništavnima. Ovakvom je odlukom, ovlašteni službenik za provedbu nadzora nad prijavom podataka za upis u registar udruga čl.43.ZU), označenim Zapisnikom od 25. siječnja 2023. god. u bitnome narušio sastav i strukturu Skupštine kluba, kao najvišeg tijela Kluba jer osporava i negira valjanost mandata čak desetorice članova u Skupštini.

3) Slijedom svega gore iznijetoga i u kontekstu odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske od 3. ožujka 2022. odluku U-III-4066/2021.god.,podnosi se ovaj prigovor u smislu odredbe članka 122 ZUP-a i predlaže:

1. da se radi pravilnog i potpunog utvrđenja činjeničnog stanja i činjenica koje su bitne za razrješenje pravog stanja stvari pretvori i nadopuni ispitni postupak i sadržajno promijeni toč. I i toč.II Zapisnika na način da se nama podnositeljima ovog prigovora prizna svojstvo i status punopravnih članova Skupštine GNK „Dinamo“

2. da se pribavi Stenografski zapisnik sa sjednice Skupštine od 12.12.2022.god. i Stenografski zapisnici sa svih ranijih Skupština iz 2002.god. i 20021.god.

3. da se saslušaju podnositelji ovog prigovora

4. da se podnositeljima sukladno članku 4. ZUP-a prizna svojstvo stranke u daljnjem tijeku ovog postupka

Pozivamo Gradski ured za opču upravu i imovinsko-pravne odnose da se očituje i donese odluku po ovom prigovoru u razumnom roku kako bi se prekinuo utjecaj ovakve odluke na buduća održavanja sjednica Skupštine GNK Dinamo.

U potpisu: MATE TOKIĆ, DAMIR ŽIGROVIĆ, MARIO PAPONJA, MARIO PRIMORAC, HRVOJE KNEZ, MARIO PAŠALIĆ:"

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.