HHO O SLUČAJU MAMIĆ

BBB su skandirali: Zdravko Mamić, srpsko kopile!

Ponedjeljak, 18. ožujka 2013. 14:56 Napisao/la  SC

Način na koji su državni organi inicirali ovaj postupak predstavlja presedan u novijoj hrvatskoj povijesti, stoji u priopćenju HHO-a

Hrvatski helsinški odbor (HHO) oglasio se u slučaju Zdravka Mamića, službeno priopćenje objavljeno je na web-stranici. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Izjava Zdravka Mamića, člana Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i Izvršnog direktora GNK Dinamo, koja je dana na radiju Soundset Plavi radio u petak 15. ožujka 2013. ujutro u 8 i 30 sati, izazvala je s pravom veliku pažnju hrvatske javnosti. Osim toga, polučila je i iniciranje kaznenog postupka za širenje međunacionalne mržnje od strana Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH-a).

Radi se o izjavi u kojoj je Z. Mamić grubim govorom iz mržnje izvrijeđao ministra znanosti prosvjete i športa u RH Željka Jovanovića samo zbog činjenice da je on pripadnik srpske manjine u RH. Sama izjava (dostavljamo je u privitku prema izvorniku sa Soundset Plavog radija), nastavak je međusobnog vrijeđanja između ministra Jovanovića i nogometnih institucija i pojedinaca.

Sve je počelo kada je ministar Jovanović na početku mandata HNS nazvao močvarom koju treba isušiti, potom je poručio čelnicima HNS-a i Z. Mamiću da si mogu pljunuti u lice kada se pogledaju u ogledalo, pa sve do toga da je hrvatski nogomet i ligu nazvao životinjskom farmom. O hrvatskom nogometu govorio je kao o leglu kriminala i mafije, a posebno je u svojim nastupima bio fiksiran na osobu Z. Mamića, prijeteći da će ga na svaki način ukloniti iz nogometa.

Ovakav nastup ministra Jovanovića HHO je u prethodnim izjavama označio kao miješanje politike u šport što je neprihvatljivo. Z. Mamić nije ostao dužan Ž. Jovanoviću i ta je spirala mržnje kulminirala Mamićevom izjavom koja je prenesena u većini medija, ali necjelovito, sa istrgnutim dijelovima, kako bi se što više pojačao dojam o govoru mržnje.

Naglašavamo da u slučaju međusobnog „obračuna“ na relaciji Jovanović-Mamić i obrnuto, vrijede drugačija načela od onih koja vrijede za obične građane. Naime, radi se o službenim osobama, i to Vlade RH i Hrvatskog nogometnog saveza, za koje vrijede stroži kriteriji i veća odgovornost s obzirom na utjecaj koji njihove riječi i postupci imaju na javnost.

Neprihvatljiva je Mamićeva izjava u kojoj govori kako Jovanović „ jednostavno ima krvna zrnca u sebi koja pretežu na ono što mrzi sve hrvatsko i to je njegov osobni problem“ kao i dio izjave u kojoj govori „zamislite da čovjek koji Srbin, i čovjek koji nikad u životu nije radio u znanosti, u prosvjeti, u športu osim što je bio dizač tegova.

On je ministar tako najvažnijeg resora u državi, jer znanost, prosvjeta, školstvo, đaci, sportaši, to je de facto svaki čovjek Hrvatske je u tome i onda daš to takvom čovjeku, bez ikakvog iskustva i sa takvom jednom hrvatomržnjom. Ona je klasičan primjer govora iz mržnje prema pojedincu zato što je pripadnik manjinskog (srpskog) naroda, što bi ga trebalo unaprijed diskvalificirati. Ova izjava je protivna svim međunarodnim standardima, kako sportskim, tako i civilizacijskim. Ona u osnovi predstavlja i kršenje ustavnih načela o jednakosti svih građana bez obzira na vjeru, spol i nacionalnost. Izjava je jedna u nizu od brojnih rasističkih izjava mržnje kao i govora iz mržnje,koje svakodnevno slušamo na hrvatskim nogometnim stadionima, a koji su usmjereni prema srpskoj i romskoj nacionalnoj manjini, protiv te protiv homoseksualnih skupina i pojedinaca koje se stigmatizira rasističkim govorom.

Žalosna je činjenica da je Z. Mamić podlegao toj retorici s obzirom na činjenicu da upravo on kao pojedinac bio najčešća meta govora iz mržnje na stadionima. Samo sedam dana ranije, Bad Blue Boysi su Mamiću skandirali „Mamiću, Cigane“ i „Zdravko Mamić, srpsko kopile“.

IO HHO upozorava da u našoj javnosti ne postoji pravi senzibilitet za slobodu govora te je uvijek isticao svoje načelo da je protiv kriminalizacije klevete, pa i govora iz mržnje, i to stoga jer se ne želimo vratiti u razdoblje kada su vlasti određivale što se smije, a što ne smije govoriti, te što je verbalni delikt, a što nije. Često je važnije dopustiti slobodu koja se zlorabi nego kliznuti u diktaturu. U tom kontekstu, HHO je zgrožen činjenicom da dvojica novinara, koja su i u vrijeme komunističke diktature pisali tekstove nakon kojih je uslijedio politički i kazneni progon osoba o kojima su pisali (D. Butković i D. Hedl), i danas traže povratak istog političkog modela.

IO HHO-a pozdravlja promptnu reakciju Hrvatskog nogometnog saveza koji je u izjavi od petka osudio Mamićev nastup kao protivan športskim principima te je odlučio pokrenuti disciplinski postupak protiv Z. Mamića zbog kršenja kodeksa HNS-a.

Međutim, IO HHO-a drži neprimjerenim izjave političara dane u trenutku pokretanja kaznenog postupka protiv Zdravka Mamića, od strane DORH-a budući se time vrši pritisak na pravosudne dužnosnike s ciljem pokretanja sudskog postupka.

Način pokretanja postupka protiv Z. Mamića baca sjenu na postupak u cjelini budući je Z. Mamića iz prostorija GNK Dinamo u petak u 16:00 sati na „obavijesni razgovor“ privelo čak 6 policajaca u više vozila, kao da se radi o najtežem kaznenom djelu što je u suprotnosti sa načinom na koji se građanin za ovakva djela poziva na obavijesni razgovor.

Policija je Z. Mamića zadržala u 24-satnom pritvoru, nakon čega je saslušan u DORH-u. Dežurna sutkinja Županijskog suda u Zagrebu odbila je zahtjev DORH-a da se Mamiću odredi pritvor zbog mogućnosti ponavljanja djela. Da je sud prihvatio ovaj zahtjev DORH-a Z. Mamić mogao je biti pušten uz kauciju, što predviđa novi ZKP. Ako ne bi imao novaca za kauciju slijedom pravne logike, morao bi ostati u pritvoru do pravomoćnosti presude.

Ostajući u potpunosti pri osudi sadržaja izjave Z. Mamića usmjerene protiv Ž. Jovanovića, Odbor želi upozoriti da način na koji su državni organi inicirali ovaj postupak, predstavlja presedan u novijoj hrvatskoj povijesti i da se u načinu iniciranja sudskog progona vidi i pokušaj obnove kaznenog djela verbalnog delikta iz vremena komunističke diktature. U prilog ovoj tezi  govori i činjenica da je ovo prvi sudski postupak za kazneno djelo širenja nacionalne mržnje na temelju izgovorene riječi koji je pokrenut po službenoj dužnosti od pada komunizma.

Također, primjećujemo da hrvatske institucije vlasti nisu na isti način reagirale na bezbrojne pojedinačne govore mržnje i govor iz mržnje izgovorene s najviših razina vlasti, od Hrvatskog sabora do običnih građana. Ni državne institucije, zadužene za progon kaznenog djela šovinizma, rasizma i drugih oblika govora mržnje i iz mržnje nisu reagirale na šovinističke i rasističke ispade koje svakodnevno vidimo na našim nogometnim stadionima, stoji u priopćenju HOO-a.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.