TEMATSKA PRESICA

Mamić i Dedić riješili romsko pitanje u Dinamu

Utorak, 30. srpnja 2013. 13:52 Napisao/la  SC

Ne znam zašto navijači rade to što rade i nazivaju Mamića ciganom, kaže Tofko Dedić

Zdravko Mamić pojavio se u utorak na konferenciji za novinare u društvu Tofka Dedića, predsjednik Svjetske organizacije Roma valjda je trebao amortizirati homofobične ispade s maksimirskih tribina zbog kojih UEFA prijeti drastičnim kaznama Dinamu. Ako se zanemari Dedićev kraći ekspoze o romskim problemima, Mamić je konferenciju sazvao da bi obznanio odakle Dinamu prijeti stvarna opasnost. Iza UEFA-ine prijave stoji FARE:   

 

 

- Osim prijave službenog delegata, FARE je poslao izvještaj njihovih promatrača na utakmici Dinama i Fole u kojemu stoji da su zabilježili rasizam, nacionalizam i homofobiju među Bad Blue Boysima. Još jednom ponavljam, u Zagrebu nema nacionalizma i šovinizma, to je laž. Gura se Hrvat na Hrvata, navijače na  Dinamo, nas na navijače. Mi nećemo nikada ići na naše navijače. Laž je da su naši navijači rasisti, to je manipulacija. Sjećate li se slučaja 'Bokšić"? Kako smo se onda branili, ovo je potpuno isti scenarij. Na našim stadionima nema rasizma. FARE neka radi svoj posao, Udruga Roma neka radi svoj posao, ne koristite HNS i Dinamo, kazao je Zdravko Mamić

 

Inače, glavni partner FARE-a je udruga Korak iz Rijeke, koja redovito prati ponašanje navijača na nogometnim utakmicama. Zadatak da se obračuna s „petokolonašima“ u našim redovima dobio je Dedić:

 

- Ne znam zašto navijači rade to što rade i nazivaju Mamića ciganom, to su djeca koja ne znaju što su cigani prošli u životu, možda im je cilj samo nasmijati Mamića ili napraviti cirkus. Njemu to ne smeta, on zna da ta djeca nisu obrazovana. Dinamo je najplemenitiji klub, Dinamo pomaže svima. Mi smo ovdje starosjedioci i želimo ujediniti navijače. Mi smo punopravni članovi FARE-a, ali u toj udruzi ima varalica. Meni ne smeta kada mi skandiraju Cigane, jer to znači da postojim u ovoj državi. Apeliram na udrugu iz Rijeke, koji su doušnici UEFA-e i FARE-a. Nedavno su se sastali s UEFA-om, a mene nisu pozvali. Zašto mi cigani ne bismo bili na tribini pa ćemo sami sebi skandirati cigani? Ne treba nas nitko predstavljati! Barosso, Platini, Merkel, najveće institucije podržavaju našu organizaciju, a u Hrvatskoj ne mogu doći na sastanak s ministrom, rekao je Dedić.

 

- Podlo je i nisko kada pred vas izađe predsjednik svetog kluba a onda neki među vama kažu da je Mamić izmislio kaznu. Takvi se ne zaslužuju nazivati ljudskim bićima. Dinamo se služi samo istinom. Kada god reprezentacija ili  Dinamo žele nešto napraviti u Europi, pojavljuju se ovakve podvale. Pozivam navijače da ako moraju vrijeđati, neka nađu druge, još gore načine, ali neka vrijeđaju mene i moju obitelj, ali neka ne čine štetu Dinamu. Naš zajednički neprijatelj udbaškim metodama gura naše navijače na njihov klub i naš klub na vlastite navijače. To je završna misao, rekao je Mamić i za srijedu najavio sastanak u Nyonu s generalnim tajnikom UEFA-e Infantinijem.

 

S Mamićem na sastanak putuju Davor Šuker i Damir Vrbanović, predsjednik i izvršni predsjednik HNS-a

Fotogalerija Pixsell

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.