Europska liga: Dinamo doživio težak poraz od Ludogoretsa uoči derbija protiv Rijeke

Četvrtak, 03. listopada 2013. 23:19 Napisao/la  SC

Skupina B, 2. kolo: Ludogorets - Dinamo 3:0

Europska liga – Skupina B, 2. kolo

LUDOGORETS – DINAMO 3:0

Stadion Vasil Levski, Sofija. Gledatelja 10.000

Sudac: Stephan Studer (Švicarska)

Strijelci: 1:0 Juninho (12) 2:0 Misidjan (34) 3:0 Djakov (61)

Žuti kartoni: Misidjan, Djakov (Ludogorets) Sare, Ademi, Halilović (Dinamo)

LUDOGORETS: Stojanov, Barthe, Choco, Moti, Caicara, Aleksandrov, Espinho, Juninho (71 Bezjak), Djakov, Marcelinho (64 Zlatinski), Misidjan (88 Abalo)

DINAMO: Zelenika, Šimunić, Šimunović, Pinto, Ademi, Samir (67 Halilović), Pivarić, Sare (40 Čop), Brozović (88 Pamić), Soudani, Fernandes

Dinamo je u Sofiji, tristotinjak kilometara dalje od Razgrada, grada iz kojeg Ludogorets zapravo jest nastavio tamo gdje je stao prije dva tjedna. Poraz od 0:3 stigao je uoči susreta s Rijekom, nisu Plavi uspjeli doći do euro-boda niti u osmoj utakmici zaredom. Sve samo zbog kardinalnih grešaka svoje obrane.

Izašao je Dinamo na teren u sastavu koji je bio najvaljivan proteklih dana. Bez klasičnog napadača, poput Barcelonine formacije sa Sammirom na poziciji lažnog napadača. Utakmica je započela blagom terenskom inicijativom domaćih nogometaša. Oni ipak nisu iz jedne gužve nakon kornera (4) uspjeli uputiti udarac na gol već se najbolje snašao Dinamov kapetan Šimunić. Zagrepčani nisu uspjevali odgovoriti trkom, igralo se većinom na njihovoj polovici uz tek povremene pokušaje bljeska u prvih deset minuta susreta. Kao da je sve bilo spremno za pogodak Ludogorca koji se u 12. minuti i dogodio.

Espinho izvodi korner, a u kaznenom prostoru Dinamova obrana nije mogla iznijeti loptu daleko od vrata. Ponovno se lopta vratila na desnu stranu. Djakov je ubacio, glavom za strijelca Juninha prenosi Espinho. Prvom spomenutom Brazilcu nije bilo teško iz neposredne blizine matirati Zeleniku – 1:0. Bugari su pogotkom okrunili organiziranu igru na početku susreta. Stajali su na terenu u točno raspoređenim ulogama uz veliku opasnost koju je pružao Espinho izvođenjem prekida.

Ponovno je zakuhalo u Dinamovom šesnaestercu u 20. minuti kada lijevi bočni igrač domaćina Caicara pokušava proći kroz obranu Dinama, u tome ga uspijeva spriječiti Šimunić koji je ponovno, kao i kod situacije za pogodak puno otezao s izbacivanjem lopte. Dogodila se potom (22) prva ozbiljnija prigoda za Modre kada Brozović nakon odigravanja duplog pasa sa Ademijem oprobava svoj udarac s dvadesetak metara, no loptu je krajnjim naporom uspio obraniti Stojanov. Novi problemi za Dinamo usijedili su vrlo brzo kada je Caicara neoprezno kopačkom po leđima pogodio Fernandesa. Igra je sredinom pvog dijela postala nešto oštrija, no smirivao je to sudac Studer.

Smirile su se stvari, a i Dinamo je u takvom razvoju događaja dolazio sve bliže bugarskim vratima u završnici prvoga dijela. Nakon kombinacije Pivarića i Fernandesa (32) centaršut Brazilca ne završava na glavi Sammira. I onda, kao po pravilu – ni iz čega dolazi do drugoga gola Ludogorca. Dinamov vratrar Zelenika pokušao je predriblati Marcelinha i potom panično loptu predao u noge Misidjana. Ovaj potonji imao je otvoren put prema vratima, naciljao s lijeve poludistance i od stative pogodio za 2:0. Uvukla se u modre redove nervoza, bilo je u njihovoj igri puno pogrešnih dodavanja, cijela je situacija dovela do izmjene Sare – Čop već u 40. minuti što je uvjetovalo 'gašenje' formacije bez pravog napadača. Upravo je ta izmjena u samoj završnici donijela i dobru priliku, no Čopov udarac (45) uspio je obraniti domaći vratar.

Iako je Dinamo u većem dijelu prvog dijela bio ravnopravan suparnik, statistika i semafor pokazivali su drukčije isključivo zbog nesreće, ali i Dinamovog peha. Vratar Zelenika nije bio na nivou, Poljak Sandomierski je ozlijeđen, a formacija s 'lažnim' napadačem nije urodila plodom i pokazala se velikim promašajem u prvom dijelu. Može se reći da je Branko Ivanković svijesno pogriješio i da je često mijenjanje taktika i postava ostavilo utisak na igrače.

Priliku za treći pogodak imali su domaćini već nakon dvije minute nastavka. Ponovno je na sceni bila kombinacija Espinho – Juninho, no ispred strijelca prvoga pogotka ispriječio se Šimunović požrtvovnim uklizavanjem. Dinamo je pak, novu veliku priliku imao četiri minute kasnije kada je prvim pravim potezom na susretu Sammir izbacio u prvi plan Soudanija. Njegov niski udarac kao i u prvom dijelu uspijeva obraniti Stojanov. Sticao se dojam da su, po izglednosti situacije domaći zabijali iz poluprilika, dok su Dinamove dobre prilike ostajale neiskorištene. Iako rezultat to nije odavao, reakcije Dinamovih igrača u nastavku bile su znatno bolje, a prvenstveno se to odnosi na Sammira koji je počeo u nastavku igrati na svom nivou. U jednom je prodoru (55) prešao čak trojicu domaćih igrača i iznudio žuti karton njihovog kapetana Djakova. Ranije spomenuto 'pravilo' ponovno je Bugarima donijelo razlog za sreću.

Jer, i treće poigravanje i poklon-bon Ludogorec kažnjava. Neshvatljivo je najprije bilo to što se Soudani, prvi čovjek navale našao kao zadnji u obrani. Išao je Alžirac izbijati loptu, iako nikog od domaćih igrača nije bilo, pogodio je Pinta od kojeg se lopta odbija do kapetana Bugara Djakova koji posprema loptu u mrežu – 3:0. Mogli su domaćini ubrzo postići i još jedan pogodak, naravno nakon nove odbijene lopte no Espinho se smilovao i pucao preko gola. Do kraja susreta Dinamo je imao jednu priliku za postizanje pogotka. Lopta je doduše nakon Soudanijevog udarca i zatresla mrežu, ali je Čopu prilikom dodavanja lopta bila pobjega u gol-aut, što je dobro vidio sudac iza gola.

Tri su gola Dinamovi igrači primili, tri možda najjeftinija ove sezone. Nepažnja, neopreznost pri izbijanjima i međusobnim dodavanjima u obrani kulminirali su osmim uzastopnim porazom u skupinama (Liga prvaka i Europska liga). Problemi su se samo nastavili, nakon što su započeli prisilnim slijetanjem zrakoplova u Ljubljani na putu za Sofiju. Nastavili su se privođenjem dvadesetak Dinamovih navijača u glavnom bugarskom gradu, što je značilo da na tribinama stadiona Levskog nije bilo niti jednog Bad Blue Boysa. Sve je to, u usporedbi s rezultatom u drugom planu, a on je, valjda po nekom hodogramu nakon svega morao izostati. Situacija u Dinamovoj skupini sada je postala jako teška za Modre budući da je PSV ostvario pobjedu u Odessi kod Černomorca (2-0), pa je Dinamo ostao sam na posljednjem mjestu bez boda uoči dolaska PSV-a na Maksimir (24. listopada – 21.05 sati).

Na tom istom Maksimiru se u nedjelju igra derbi između Dinama i Rijeke, a situacija u momčadi sljedećeg protivnika Rijeke je alarmantna. Ne treba ni pomišljati što bi novi poraz pred maksimirskom publikom značio.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.