Igor Bišćan: Rekao bih da sam bio u situaciji u kojoj nisam mogao pogrešno odlučiti

Petak, 07. travnja 2023. 14:22 Napisao/la  SC

Dinamo je daleko najveći klub na ovim prostorima i ovo mi je daleko najveći posao koji sam imao prilike raditi, kaže novi trener modrih

Igor Bišćan
Igor Bišćan Foto: Gnk Dinamo

GNK Dinamo ovako je predstavio novog trenera Igora Bišćana:

Pun entuzijazma, emocija, ideja i optimizma, ali uz jasnu viziju, kontrolu i racionalni pristup svim izazovima. Tako bismo mogli sažeti uvodno izlaganje novoga Dinamova glavnog trenera Igora Bišćana na prvom druženju s novinarima dan uoči svoje premijerne utakmice na klupi maksimirskog kluba. Nekadašnji Dinamov nadareni junior, kasnije i kapetan, jedan od najtrofejnijih igrača u klupskoj povijesti, sad je otvorio i trenerski mandat u najdražem klubu, a premijera ga čeka u subotu, 8. travnja, u 17:05 sati u Kranjčevićevoj protiv Lokomotive u dvoboju 28. kola SuperSport HNL-a.

Bišćan je trenersku ulogu plavih preuzeo u četvrtak zamijenivši dosadašnjega glavnog stratega Antu Čačića dan nakon što je Šibenik na svom Šubićevcu preokrenuo vodstvo plavih, pobijedio s 2:1 i tako se probio u finale SuperSport Hrvatskog kupa. Novi Dinamov trener dolazi nakon tri i pol uspješne godine u ulozi izbornika mlade hrvatske reprezentacije koju je dvaput uzastopno odveo na Europsko prvenstvo.

 – Sretan sam što sam opet ovdje, jako sam uzbuđen, dobro se zna što Dinamo znači za naš nogomet i koju težinu nosi. Ja sam s ovim klubom povezan praktički otkad znam za sebe. Biti igrač Dinama velika je čast, uvijek si ponosan kad obučeš plavi dres, a ova trenerska uloga nosi i novu, dodatnu, višu odgovornost. Biti trener Dinama poseban je osjećaj za nas koji ga volimo odmalena. To je velika čast i jednako velika odgovornost, ja to tako doživljavam, ali vjerujem u sebe, u naš stožer, u momčad i klub, vjerujem da ćemo svi zajedno biti uspješni. A, zna se što u Dinamu znači biti uspješan: pobjeđivati i osvajati trofeje – istaknuo je trener Bišćan.

Premijeru će, dakle, dočekati u subotnjem prvenstvenom dvoboju protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj.

– Čeka nas jako zahtjevna utakmica protiv nezgodnog suparnika. Dolazi u ne baš sjajno vrijeme, momčad nam nije u idelanom stanju, zadnji rezultati nisu na razini koju smo očekivali. Jednostavno, to je razdoblje koje trebamo proći, a nadam se od će od ove utakmice krenuti pozitivan trend. Tek nas čeka prvi trening pa je teško govoriti o nekim ozbiljnim promjenama, ali nadam se da ćemo prouzročiti pozitivnu reakciju. Kroz razgovor ćemo se probati što bolje pripremiti. Lokomotiva ima mladu momčad, punu energije, njezine su utakmice zanimljive, pune prilika. Kažem, znamo koliko smo dobri kad smo na svojoj pravoj razini.

Koliko vam je teško bilo odlučiti se na odlazak iz mlade reprezentacije?

– Je, teško je. U životu dođe trenutak za takve odluke. Rekao bih da sam bio u situaciji u kojoj nisam mogao pogrešno odlučiti. Zov Dinama jako teško se može odbiti, pogotovo nama kod kojih ima posebno mjesto u srcu. Prevagnulo je to da je ovo nešto veće i bitnije. U isto vrijeme zaista sam zahvalan Hrvatskom nogometnom savezu na čelu s predsjednikom Marijanom Kustićem, proveli smo lijepe tri i pol godine zajedno, poklopilo se da smo svi skupa bili uspješni i sigurno je da će mi to razdoblje ostati u lijepom sjećanju. Ali, krećemo u novu avanturu, novo poglavlje i vjerujem da će i ono također biti uspješno. Uglavnom, procijenio sam da je ovo pravi trenutak bez obzira na činjenicu da momčad prolazi kroz turbulentno razdoblje. Uostalom, da je sve savršeno, ne bih sad sjedio ovdje. To je veliki izazov za mene, ali vjerujem u sebe, momčad i cijeli klub. Moramo se svi držati zajedno.

Kako Dinamov kadar izgleda na vašem „skeneru“?

– Neke stvari dogovarale su se prije mog dolaska i to što ja mislim o tome neće promijeniti situaciju pa nema smisla time se opterećivati. Kad smo pravi, kad smo motivirani i ozbiljni, onda smo najbolji. Vjerujem u dečke, bezbroj puta dokazali su da su spremni odgovoriti i najvećim iskušenjima. Nadam se da će tako biti i sad.

Što su vam klupski čelnici istaknuli kao glavni cilj osim, dakako, osvajanja naslova prvaka ove sezone?

– To je osnovno, dakle osvojiti naslov, to će odrediti što će se događati nakon toga. Prvenstvo je uvijek bilo i bit će cilj. Učinit ćemo sve da ga osvojimo. Ali, ne treba sad gledati predaleko u budućnost, već ići utakmicu po utakmicu koliko god to zvučalo kao kliše, ali zaista je tako, pogotovo sad kad sam tek došao. Trebamo što je prije moguće prekinuti negativan rezultatski trend.

Tko će biti u vašem stožeru?

– Bit će tu cijeli moj stožer koji me pratio u mladoj reprezentaciji, dakle Renato Pilipović i Ante Tomić kao asistenti, Vedran Naglić u ulozi kondicijskog trenera i Darko Staneković, trener vratara. Priključit ćemo još neke članove stožera, a još ćemo vidjeti hoće li to biti netko od dosadašnjih ili neki drugi. Morate i meni dati malo vremena da pohvatam konce, sve je još friško, a treba i pripremiti utakmicu.

Je li vam dolaskom u Dinamo nešto izraženija trema nego što je bila u dosadašnjoj trenerskoj karijeri?

– Je. Moram biti iskren i reći da je ovo ipak druga razina, drukčije okolnosti, Dinamo je daleko najveći klub na ovim prostorima i ovo mi je daleko najveći posao koji sam imao prilike raditi. Osjećam pozitivnu nervozu i jedva čekam da sve skupa krene. Još se praktički nisam ni upoznao s igračima iako, naravno, mnoge znam i iz mlade reprezentacije, a to će biti od pomoći.

Vaš je dolazak izazvao iznimno pozitivnu reakciju i medija i navijača.

– Drago mi je da smo pozitivno prihvaćeni, puno nam znači ova početna podrška, jako je bitna jer situacija nije jednostavna. Ipak, znamo kako stvari funkcioniraju u nogometu, posebno kad pričamo o Dinamu, neće biti puno kredita ni od medija niti od navijača. Rezultat će najbolje reći kako mi radimo. Tako je kod svih, ne zavaravam se da će kod mene biti drukčije.

Što promjena trenera može donijeti u ovako kratkom vremenu, samo dva dana prije utakmice?

– Ne može previše. Svaki trener ima neku ideju o igri, sustavu, ulogama igrača, alternativnim pozicijama. Teško je previše inzistirati na nekim stvarima ako nema vremena. Osim toga, igrali su utakmicu prije dva dana. Već je prvo poluvrijeme u Šibeniku pokazalo da momčad shvaća ozbiljnost situacije. Mislim da je bilo dosta dobro iako je na kraju ispalo kako je ispalo. Ipak, vidio sam neke pozitivne stvari. Moramo zaustaviti negativan rezultatski trend i vjerujem da ćemo to biti u stanju uz neka nova razmišljanja i novu energiju koja neminovno dođe s promjenom.

Kakva je vaša vizija momčadi i same igre?

– U mojem viđenju nogometa o nekim se stvarima ne pregovara već moraju biti odrađene. Talent i individualne sposobnosti moraju biti uklopljenje u momčad. Što se tiče sustava i načina igre, u ovome trenutku nema previše vremena za eksperimente. Moramo za nijansu biti rigorozniji po pitanju obaveza u igri, ali ne bih o detaljma – zaključio je trener Bišćan.

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.